Persoonlijke top 10 opnames in 2017

Naast mijn meest populaire top 10 foto van 2017 is dit mijn persoonlijke top 10 foto momenten van 2017.

Deze top 10 persoonlijke selectie zijn vooral foto's die ik bijzonder vond dat ik ze kon maken. Het zijn niet zozeer spectaculaire foto's maar wel foto's waar vaak een behoorlijke voorbereiding aan vooraf ging en waar ik blij was dat is uiteindelijk de foto kon maken waar ik op hoopte. Foto's waar ik een goede herinneringen aan heb overgehouden.

Nummer 10: Jonge boomkikker

Al een paar jaar tevergeefs gezocht naar boomkikkers. Ik wist wel waar ze zouden moeten zitten, maar ik kon ze toch steeds niet vinden. Voor mij een bijzonder moment in begin mei 2017 om voor het eerst de boomkikkers te vinden en waarbij er één nog wel op zo'n mooi plekje omgeven door lichtgroen mos. Dit was een jong exemplaar een stuk kleiner dan een volwassen boomkikker.

Nummer 9: Baltsende velduilen

Balsende velduilen

Vlak bij mijn huis zaten begin 2017 een aantal velduilen. Ik ben er tientallen keren vele uren langs geweest, maar ze lieten zich maar weinig voor zonsondergang zien. Deze twee lieten zich wel net voordat het donker werd zien en gaven een mooie balts show. Zo bijzonder omdat te zien en dan het ook nog te kunnen vastleggen.

Nummer 8: Havik man

Deze schuwe bosvogel kun je het beste vanuit een vogelhut fotograferen. Het is niet dat dit de eerste keer was dat ik een havik heb kunnen fotograferen, maar deze al wat oudere havik mannetje vond ik erg mooi om te zien. Zijn vrouwtje zat te broeden in de buurt van de hut en dit mannetje hoorde we de hele dag roepen, maar kwam niet in beeld. Toen hij aan het eind van de dag mooi op een paaltje kwam zitten en je kon zien wat een prachtig fel rode ogen hij had, kon mijn dag niet meer stuk.  

Nummer 7: Jong vosje en moeder

Erg genoten van de jonge vosjes die zich mooi lieten zien. Dit vond ik een heel mooi moment waar dit kleintje zijn moeder volgde. 

Nummer 6: Jonge boomvalken

2017 was het jaar dat ik voor het eerst boomvalken heb gezien en kunnen fotograferen. Ik was toevallig getuige dat drie jongen voor het eerst hun nest verlieten. Ik ben nog een aantal keer terug geweest, maar het fotograferen werd steeds moeilijker omdat ze steeds alleen met tegenlicht te zien waren. Bij deze opname had ik bedacht om te proberen de vogels vanaf de andere kant te fotograferen. Ik had me opgesteld op een heuveltje en was erg blij dat deze twee jonge vogels zich vlak tegenover mij op een tak gingen zitten.  

Nummer 5: Bruine beer in bad

In Roemenië kon ik een paar dagen bruine beren fotograferen. Het was de warmste dag van het jaar en zo'n dertig graden wat in de bergen uitzonderlijk warm was.  Wij hoopte dat de beren misschien in de rivier in bad zouden gaan, maar de eigenaar van de hut gaf aan dat ze dat nooit deden. Wat was het bijzonder dat deze beer zich uitgebreid in de rivier kwam afkoelen. Prachtig om mee te maken. 

Nummer 4: Jonge torenvalk klimt omhoog

Veel mensen weten dat ik een zwak voor jonge Torenvalken heb. Bij mij in de straat heb ik al vier keer het uitvliegen van de jonge Torenvalken meegemaakt. Het mooiste is de eerste dag dat de valken uitvliegen. Ze kunnen net kleine stukjes vliegen, maar worden nog gevoerd door hun ouders. Dit was een andere locatie waar de valkjes net waren uitgevlogen, maar fototechnisch veel geschikter. Vanuit een schuiltentje kon ik ze volgen.  Dit jong had spijt dat het uitgevlogen was en probeerde weer terug te komen in zijn nestkast. Het blijft speciaal om dit mee te mogen maken. 

Nummer 3: net geboren grijze zeehond

In december ben ik naar Düne bij Helgoland geweest omdat ik erg graag jonge zeehondjes wilde fotograferen. Dit jaar waren de zeehonden erg vroeg geboren. Ik moest mijn reis vanwege de slechte weersvoorspellingen een paar dagen uitstellen en ik was erg blij dat we toch nog een pas geboren zeehond vonden. Dit jong was ongeveer een kwartier oud en was keek nieuwsgierig mijn kant op. Zo bijzonder om dit mee te maken. 

nummer 2: Papegaaiduiker met zandharing

In juni 2017 bezocht ik de Farne eilanden met als doel de papegaaiduikers met visjes te gaan fotograferen. Dat viel niet mee, want ze doken zo snel mogelijk hun hol in met hun visjes omdat ze anders door meeuwen werden afgepakt. 

Na een paar dagen op het eiland te hebben gefotografeerd ontdekte ik een plaats waar ze wat langer met hun visjes bleven staan. Deze papegaaiduiker keek mij met zijn zielige ogen aan om daarna zijn nest in te duiken. 

Nummer 1: Lammergier

Ik had al een paar keer in Frankrijk een lammergier kunnen fotograferen, maar alleen van grote afstand. Dat had er voor gezorgd dat ik erg graag een keer van dichterbij een lammergier wilde fotograferen en ben ik op zoek gegaan om dit vanuit een vogelhut te kunnen doen. Uiteindelijk heb ik drie dagen in twee verschillende hutten gezeten voordat ik dit shot kon maken van een sub volwassen lammergier. Ik was zo blij dat het uiteindelijk toch gelukt is! Een zeer indrukwekkende vogel met prachtige ogen! Ik wil nog wel een keer terug om een volwassen exemplaar te kunnen fotograferen, het liefst in de sneeuw. Maar dit was wel mijn mooiste moment uit 2017.

Afsluiting

Een overzicht van de voor mij meest bijzondere momenten van 2017. Er is slecht een geringe overlap van mijn meest populaire foto's, dat betreft opname van een Boomvalk en Papegaaiduiker. De rest betreft andere momenten en andere dieren of vogels. Ik vond het erg leuk om te doen, geeft weer een andere kijk op beleving en wat mooi is. 

klik hier voor mijn populairste top 10 opnames in 2017

klik hier voor mijn populairste Top 10 opname in 2016

 

Ik ben benieuwd wat je van mijn persoonlijk overzicht vind en stel het op prijs als je een bericht achterlaat. 

25 reacties

 1. Hans van Gorkom op 16 januari 2018 om 18:54

  Hoi Inge, een beetje laat maar alsnog een fantastisch mooi 2018 gewenst, dan genieten wij mee! Wij, dat zijn al die oenen zoals ik die nooit reageren maar wel intens genieten van jouw spectaculaire natuurfoto’s. Dank je wel !!!

  • Inge Duijsens op 17 januari 2018 om 11:28

   Hoi Hans,
   Dank je wel! Voor jullie ook de beste wensen nog voor 2018.
   Ik ga mijn best doen om in 2018 weer mooie foto’s te maken, met hopelijk zo nu en dan een uitschieter.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

  • Leo Verhoeff op 14 september 2018 om 17:17

   ik heb me zojuist geabonneerd op je nieuwsbrief. Jouw foto’ s via Adri’s nieuwsbrief en nu deze foto’ s op je eigen site zijn voor mij een referentie. Zo wil ik het ook. Helaas zit ik er nog ver van af maar blijf oefenen. Ik vind ze allemaal even mooi. Zowel qua compositie, ” het getroffen moment”, en de onwaarschijnlijke scherpte. Ik ben gewoon stikjaloers.

   • Inge Duijsens op 14 september 2018 om 17:50

    Beste Leo,
    Dank je wel voor je grote compliment. Ik zou zeggen blijf oefenen, veel geduld en er vooral veel plezier in hebben dan wordt het steeds beter.
    Groetjes,
    Inge

 2. Ria Winnubst op 3 januari 2018 om 12:04

  Prachtige foto’s zie ik voorbij komen ook op de site van Adri. Deze serie zijn stuk voor stuk allemaal juweeltjes!

  • Inge Duijsens op 17 januari 2018 om 11:30

   Beste Ria,
   Ik zag dat ik nog niet gereageerd had. Dank je wel voor je compliment!
   Groetjes,
   Inge

 3. Leo op 3 januari 2018 om 09:36

  Geachte Inge,
  wat een prachtige foto’s en zo superscherp. Een fotograaf weet hoe moeilijk dit is en als je dan zulke kwaliteit weet af te leveren dan ben je een echte TOPPER. Ik heb genoten van je fotowerk en hoop met regelmaat mee te mogen kijken en genieten van jouw werk. Grote complimenten.

  • Inge Duijsens op 17 januari 2018 om 11:31

   Beste Leo,
   Dank je voor je leuke reactie en compliment.
   Groet,
   Inge

 4. joyce op 2 januari 2018 om 21:19

  Fantastische foto’s, Inge.
  Mijn favoriet: de zwaan met haar jong.
  Dank dat je de afbeeldingen wilt delen.
  Ik geniet van iedere nieuwsbrief en van je beschrijvingen over het tot stand komen van de foto’s.
  Wens je een heel mooi en gelukkig 2018.
  Liefs, J.

  • Inge Duijsens op 5 januari 2018 om 21:04

   Hoi Joyce,
   Dank je voor je reactie, beste wensen en complimenten.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 5. Mike Seuters op 2 januari 2018 om 10:18

  ook een mooie samenstelling..was ook vast lastig met al die topplaten van je 😉

  gr,Mike

  • Inge Duijsens op 2 januari 2018 om 12:17

   Hoi Mike,
   Dank je voor je compliment. Vorig jaar had ik meer echte toppers vond ik, maar in 2017 ook veel bijzondere momenten waar ik erg blij mee ben.
   groetjes,
   Inge

 6. Greet Laauw op 1 januari 2018 om 18:21

  Ja geweldig Inge! Moeilijk kiezen hoor het zijn allemaal juweeltjes. Ik ben benieuwd wat je in Gambia voor moois voor de lens krijgt. Mijn reis wordt uitgesteld helaas.

  Groet Greet

  • Inge Duijsens op 2 januari 2018 om 12:15

   Dank je wel Greet. Ik ben ook heel benieuwd wat Gambia mij gaat brengen. Jammer dat het bij jou uitgesteld is.
   Groetjes,
   Inge

 7. Ghita Pluijmaekers op 1 januari 2018 om 16:35

  hoi Inge,

  Ook dit is een geweldige top 10, vooral de roofvogels vind ik prachtig, wat heb je die er mooi op. Dat kan alleen maar met heel veel geduld. Het jonge zeehondje steelt de show en is nog aandoenlijker dan het schattige vossenwelpje.
  Papegaaiduiker met visjes is ook een topper
  groetjes Ghita

  • Inge Duijsens op 1 januari 2018 om 18:06

   Hoi Ghita,
   Wat leuk dat je ook op deze serie reageert! Ik waardeer het ook dat je je eigen mening deelt.
   We gaan elkaar vast weer een keer tegenkomen in 2018!
   Groetjes,
   Inge

 8. Kees op 1 januari 2018 om 12:19

  Prachtig mooie serie Inge. Fijn dat we mogen meegenieten. Maar het belangrijkst is dat je er zelf van geniet. Een gezond en vogelrijk 2018 !! Met veel fotografie plezier.

  • Inge Duijsens op 1 januari 2018 om 18:04

   Hoi Kees,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ja, ik geniet zelf enorm van de mooie momenten. Ik vind het ook erg leuk om andere mee te laten genieten.
   Groetjes,
   Inge

 9. Anneke Langermans op 1 januari 2018 om 12:07

  Een mooi overzicht! Maar ik geniet steeds van al je prachtige foto’s!

  • Inge Duijsens op 1 januari 2018 om 18:03

   Dank je wel Anneke, het doet me goed om te horen.
   Groetjes,
   Inge

 10. Els Luijkx op 1 januari 2018 om 12:06

  Prachtig Inge. Wat het nog mooier maakt is dat je verteld wat het fotomoment voor jou betekend. Dank je wel dat ik mee mag genieten. Liefs Els

 11. Anton Hols op 1 januari 2018 om 08:57

  Wat een prachtige serie. En mooie momenten om mee te maken.

  • Inge Duijsens op 1 januari 2018 om 18:02

   Dank je wel Anton. Ik heb inderdaad van al die momenten enorm genoten!
   Groetjes,
   Inge

 12. Franca op 1 januari 2018 om 02:32

  Ook deze serie is erg mooi !

Laat een reactie achter