Top 10 opnames van 2019

Terugkijken op 2019

Aan het eind van het jaar is het weer tijd om terug te kijken naar mijn foto's die ik het afgelopen jaar heb gemaakt.

Maar ik wil beginnen om jullie eerst een heel goed en vooral gezond 2020 toe te wensen. Met veel mooie momenten om te genieten van de vogels om ons heen en de rust die de natuur ons kan bieden.

Het was voor mij een jaar van de vele reizen en van heel veel fotograferen. Ik heb maar liefst vijf speciale fotografeer reizen gemaakt en ook nog vier reizen die niet speciaal bedoeld waren om vogels te fotograferen. Achteraf was het wel wat veel en ben ik bijna iedere maand een keer weggeweest.

In 2019 ben ik ook druk geweest om mijn eigen webshop te maken met foto's van vogels als wanddecoratie voor een schappelijke prijs. Neem gerust een kijkje op vogelsnederland.nl . 

Mijn vogelreizen van dit jaar

Ik ben twee keer naar Spanje geweest naar Extremadura in april en in december. Ik heb daar onder andere de Havikarenden, de Keizerarenden en de Steenarenden kunnen fotograferen. Prachtige roofvogels en genoten van het mooie rustige gebied in Spanje. Ik geloof dat Spanje momenteel mijn voorkeur heeft. Aardige mensen, prachtige natuur in de Extremadura, fijn klimaat, lekker eten en niet zo ingewikkeld. En nog veel soorten die ik graag wil fotograferen.

In mei ben ik naar Engeland geweest op uitnodiging van twee bevriende fotografen, die eerder bij mij op bezoek waren geweest. Ik heb daar de koekoek, ijsvogel, Jan van Genten en rode wouwen kunnen fotograferen. Geweldig was dat. Jan van Genten hebben we toen gefotografeerd bij Bempton Cliff.

Begin juni een week naar Roemenië, ultima frontiera, waar we op een privé gebied vele hutten konden bezoeken en ook uitstapjes naar de Donau delta gemaakt hebben.

Eind juni ben ik nog een keer terug geweest naar Hortobágy in Hongarije waar ik vooral de roodpootvalken en de scharrelaar heb kunnen fotograferen..

Prijzen bij Roots

In 2019 heb ik meegedaan met de Roots jaarwedstrijd. Uit ruim 6000 foto werden 105 foto geselecteerd die een plekje in de Rootsagenda. Met mijn foto van de eekhoorn en de paddenstoelen won ik de Rootspubliekprijs. Ik kreeg een prachtige Nikon spiegeloze camera met lens.  Daarnaast kwam mijn foto ook nog eens op de cover van de Rootsagenda en kreeg mijn foto een plekje in de Roots kalender. De 25 foto's met de meeste stemmen werden ook tentoongesteld in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Erg leuk allemaal.

Verder werd mijn foto "Eekhoorn ruikt aan vliegenzwam" en mijn foto "Torenvalk op ooghoogte" foto van de week van Roots.

De foto's die het net niet haalde in de top 10

Wanneer je zoveel reisjes hebt gemaakt en zo veel bijzondere momenten hebt meegemaakt in het afgelopen jaar, dan is het moeilijk keuzes te maken.

Enkele foto's die het niet haalde, maar die naar mijn idee wel een plekje verdienen laat ik hier nog even zien.

Het betreft:

 1. Kussende eekhoorntjes die ik in Noorwegen kon fotograferen.
 2. Grauwe klauwier met veenmol - Hongarije
 3. IJsvogel die terug komt van een duik - uit Engeland
 4. Rode wouw in vlucht - Engeland
 5. Roerdomp in vlucht - Zoetermeer

Mijn tien mooiste opnames van 2019

Van al deze bijzondere momenten die ik in 2019 heb meegemaakt heb ik 10 foto's uitgezocht die volgens mij een plekje verdienen in deze top 10. Eigenlijk best lastig kiezen. Niet de nummer een en twee, want die zijn voor mij wel duidelijk. Maar welke dan?

Geniet mee van mijn keuzes en op naar een nieuw mooi vogeljaar!

Nummer 10 - Steenarend met konijn

Op nummer 10 een foto van de Steenarend die ik recentelijk in Spanje kon maken op de laatste dag van mijn trip. Voor het eerst was ik in de gelegenheid om deze "Golden eagles" te fotograferen en kwam er zelfs een koppel Steenarenden voor de hut in Extremadura. De laatste dagen was het weer ook goed en het uitzicht vanuit de hut was prachtig uitkijkend over een groot gebied in de bergen. In de verte kon je de vogels al op een rots zien zitten.

Deze steenarend vloog op met een stukje konijn en ik kon mooi de actie vastleggen.

 

Steenarend

Nummer 9 - Prooioverdracht Roodpootvalken

De derde week van juni was een zeer warme week in Hongarije met temperaturen van 37 graden. Bovendien waren de meeste vogels net met hun tweede nest begonnen en was er weinig activiteit. Gelukkig was de laatste dag de temperatuur wat lager zodat het vrouwtje Roodpootvalk het nest verliet om de muis van haar man in ontvangst te nemen. Daarvoor bleef ze op het nest om voor een beetje schaduw voor haar jongen te zorgen.

Voor deze foto was ik speciaal teruggegaan naar de Roodpootvalken hut op een later tijdstip in het seizoen zodat ik kans maakte op prooioverdracht voor de jonge vogels.

Meer foto's van Roodpootvalken vind je hier.

Nummer 8 - Scharrelaar met slang

Deze opname heb ik ook in Hongarije gemaakt. De Scharrelaar had jongen maar vloog steeds rechtstreeks in zijn nest, bijna niet te fotograferen. Dit keer had hij een slang en omdat die wat lastiger het nest in te brengen was, landde hij eerst op de stok en vloog daarna door naar het nest. Ik heb een hele serie kunnen maken. Scharrelaars vind ik prachtige vogels, zowel vanwege hun mooie kleuren, maar ook hun actieve gedrag.

Meer opname van de Scharrelaar vind je hier.

Nummer 7 - Parende IJsvogels

Parende IJsvogels kun je niet ensceneren, maar je moet veel geluk hebben wanneer je dat mee maakt. Meestal zie je paringen als ze bezig zijn met het eieren leggen. In dit geval had het stel nog kleine jongen en lag het niet in de verwachting dat we dat zouden gaan zien.

Maar, soms heb je geluk en ik maakte maar liefst die dag vijf paringen mee. Bij deze zaten ze helemaal vrij en dichtbij. Dat zijn wel momenten om te koesteren.

Voor meer foto's van ijsvogels zie hier. Een verhaal over de hut "kingfisherhouse" vind je hier.

Nummer 6 - Vos in de nacht

Dit jaar heb ik iets nieuws gedaan. Een fotograaf, Henri van Vliet, had gedurende lange tijd led licht dag en nacht aan staan in de buurt van zijn hutje bij de Veluwe. Dit om de dieren die 's nachts actief waren te wennen aan het licht. Ik heb een nacht  (half oktober) doorgebracht in het hutje en met een spiegelloze camera en lichtsterke lens een nacht in het hutje doorgebracht. Je moest heel stil blijven zitten, want ieder geluidje maakte dat de dieren niet naar voren kwamen. Kou en vermoeidheid begonnen parten te spelen vooral als er een paar uur niets gebeurde. Ik had al een aantal keren vossen wat meer het bos zien lopen, maar zodra ik probeerde te fotograferen verdwenen ze weer. Uiteindelijk besloten om echt te wachten totdat het vosje in het licht kwam staan.

Het was zo mooi om te zien, hoe een vos, das, haas en rat zich in de nacht gedroegen. Mijn geduld werd echt beloond toen deze vos uitgebreid bij de vijver kwam.

Vosje in de nacht

Nummer 5 - Spaanse Keizerarend in vlucht

Spaanse keizerarend - Imperial eagle - Spain, Extremadura - Sierre de San Pedro.
De Spaanse Keizerarend is een zeer zeldzame arend die voornamelijk leven in zuid en west Spanje en in Portugal. Er wordt geschat dat er zo'n 300-400 paartjes zijn.
Opvallend is de witte voorrand van onder en bovenvleugel.

In April heb ik al twee keer deze bijzondere arend vast kunnen leggen, maar ik was nog niet tevreden en wilde nog wel een poging wagen. Twee pogingen op dezelfde locatie mislukte eind november/begin december. De eerste dag vanwege dichte mist, waardoor de arenden niet konden gaan vliegen. De tweede poging mislukte omdat er op die locatie zo'n 15 kraaien verzamelden die de stukken konijn bedoeld voor de Spaanse Keizerarend op peuzelden. Ook een vale gier kwam een portie halen en de Keizerarend liet het afweten.

Ik ben de laatste dag van mijn Spanje reis nog naar een andere locatie geweest waar sinds kort de Keizerarend kwam en hier zag ik zowel het mannetje als het vrouwtje. Ze kwamen wel heel vroeg in de morgen en het licht was nog beperkt, maar vlogen veel rond wat goede mogelijkheden gaf om vluchtbeelden te maken. Deze opname heb ik gemaakt toen hij een half uur later nog een rondje maakte en ik kon hem van dichtbij mooi fotograferen. Wat een prachtbeest is het!

Spaanse Keizerarend in vlucht

Nummer 4 - Hop met kuif op

De Hop is geen zeldzame soort, je kunt ze op vele plaatsen vinden. Ze zijn vaak redelijk schuw en toch lastig te fotograferen. De kuif gaat vaak maar heel even omhoog, wanneer hij net geland is of als hij opgewonden is. Dit jaar had ik hem nog niet naar mijn zin kunnen fotograferen. In Roemenië heb ik een aantal pogingen gewaagd bij een nest in een donker bos, maar de vogels waren erg schuw en werden afgeschrikt door het harde geratel van mijn camera. In Hongarije weer een aantal pogingen ondernomen, maar daar waren ze aan hun tweede nest begonnen en het vrouwtje hoefde maar zo nu en dan gevoerd te worden en ook steeds dook het mannetje snel in het nest.

Uiteindelijk kwam dit mooie exemplaar langs bij de Roodpootvalken hut en ging even prachtig voor mij poseren. Het is een vogel op een stokje, maar wat mij betreft een hele mooie en verdient een hoge plaatst op mijn top 10.

Voor meer foto's van de hop zie hier.

Nummer 3 - Havik in de sneeuw

Ik ben gek op Haviken fotograferen en ik ga ook regelmatig naar een hut waar dat kan. Inmiddels heb ik vele honderden prachtige opnames van Haviken zoals een havik die het water in loopt, gaat drinken jongen en volwassen haviken en een havik in de vlucht. Wat nog ontbrak was een Havik in de sneeuw en die stond dan ook hoog op mijn wensenlijstje.

Een havik in de sneeuw in Nederland is wel een moeilijke opgave. Ten eerste sneeuwt het niet zo vaak in Nederland en moet je blij zijn met een of twee dagen sneeuw. Daarnaast reserveer je de hut maanden van te voren en moet je wel erg veel geluk hebben dat je precies die dag de hut hebt en dat ook de Havik nog wil komen. Nu dat geluk had ik dit jaar (zelfs twee dagen) en daarom moet de Havik in de sneeuw in mijn top 10!

Meer foto's van haviken vind je hier.

Nummer 2 - Jonge koekoek met Karekiet

Een aantal jaar geleden zag ik op internet een foto van een jonge koekoek die gevoerd werd door een kleine karekiet. Het werd de foto van het jaar en ik had gelezen dat een paar fotografen de vogel een aantal dagen hadden kunnen volgen. Ik was stink jaloers op ze en hoopte dat ik ooit nog een een jonge koekoek zou vinden.

Ik hoopte er op, maar had nooit verwacht dat ik zelf een jonge koekoek zou vinden. Ik fietste niet ver van mijn huis langs een plasje in de buurt gewapend met camera en verrekijker toen ik een rare bedeloep uit de bosjes hoorde komen. Het leek een roep van een klein vogeltje, maar dan op hoog volume. Geen idee wat het zou kunnen zijn, maar een blik door mijn verrekijker en ik herkende de jonge koekoek meteen. Even later kwam een kleine karekiet deze koekoek voeren en ik wist dat ik wat heel bijzonders had gevonden. In de eerste 10 minuten kwam de vogel helemaal vrij zitten en kon ik een serie vastleggen van het voedermoment. Ik heb daarna de vogel nog drie dagen kunnen volgen, maar die werd steeds minder gevoerd en eigenlijk waren een van de eerste foto's het beste.

Koekoek met kleine karekiet

Nummer 1 - Vechtende havikarenden

Nadat ik de jonge koekoek met kleine karekiet had gefotografeerd dacht ik, dit wordt zeker mijn nummer 1 opname van 2019. Maar mijn opname van de Havikarenden begin december in Extremadura heeft toch de Koekoek van de eerste plaatst verdreven.

Ik ben speciaal in deze periode terug gegaan naar de arenden omdat in april alleen het mannetje naar de hut komt en het vrouwtje op het nest zit. Het leek mij zo mooi om twee vogels te kunnen fotograferen en daarop was de kans nu groter. En ja hoor, we zaten maar kort in de hut en zowel het mannetje als het vrouwtje kwamen eten. Ieder hun eigen konijn en meer dan een meter uit elkaar, dus niet zo'n kans op een mooie foto met de twee vogels samen. Maar het mannetje had zijn konijn eerder op en ik zag aankomen dat hij richting zijn vrouwtje ging vliegen. Snel mijn nieuwe Sony zoomlens gepakt en wat uitgezoomt. En ja hoor hij vloog op haar af en daar ontstond een korte discussie. Een erg mooi tafereeltje en ik had even snel op mijn camera scherm geselecteerd en naar mijn mobiel gestuurd. ZO zonder bewerking op FB gezet en nog geen vijf minuten later zag ik dat mijn opname door Frans de Waal was gedeeld. Erg leuk en ik ben ook heel blij met deze serie!

Tenslotte

Dat was weer mijn overzicht van 2019. Mijn overzicht van 2018 kun je hier vinden.

Ik ben een bevoorrecht mens dat ik zo veel tijd heb en de mogelijkheden om vogels te fotograferen en van deze mooie reizen te maken. Drie van mijn mooiste foto's heb ik in Hongarije gemaakt, drie tijdens mijn laatste reis naar Spanje. De vos, de haviken in de sneeuw en de parende ijsvogels in Nederlandse hutten en slechts één opname, namelijk die van de koekoek, heb ik gemaakt in de vrij natuur.

Hartelijk dank voor het lezen van mijn blog. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn keuze vinden en laat gerust een bericht achter.

 

53 reacties

 1. Ton van Brakel op 27 juli 2020 om 18:59

  Dag Inge,

  Voor het maken van een factuur kwam ik op jouw site terecht, prachtige foto’s. Heb ervan genoten.
  Echt jaloers ben ik op jouw foto’s van de wisenten, mag je al het park in op de Maashorst in Uden?
  Verder hoop ik echt dat deze wisenten in de Maashorst mogen blijven, want daar is nog steeds discussie over.

  Tijdens mijn vakantie in Australië 2011, zijn we in Yungabarra belandt, bij Peterson Creek – Wildlife & Botanical Walking Track. Hier gingen we in eerste instantie voor het vogelbekdier, maar de lokale Ranger vertelde ons dat ook de boomkangaroe was gezien die ochtend. Samen met de Ranger zijn we de wandelpaden afgegaan en deze verlaten en dwars door het bos op zoek naar die boomkangaroe. Helaas niet gevonden, maar onderweg zag ik wel een Barking Owl, die de Ranger nog maar twee keer had gezien in 18 jaar. Zie link die ik geplaatst heb in website.

  Nog heel veel foto plezier toegewenst, groetjes Ton

  • Inge Duijsens op 19 december 2020 om 19:38

   Beste Ton,
   Ik zie je reactie nu pas, mijn excuses. Dank je voor je compliment. Afgelopen mei ben ik nog in de Maashorst geweest en mocht toen mee met de boswachter binnen de hekken van de Wisenten. Volgens mij zijn ze niet van plan om je vrij binnen het hek van de wisenten te laten. Er was een incident dat iemand te dichtbij een Wisent kwam en niet goed lette op de lichaamstaal van deze grote wilde beesten. Ik heb niets gehoord dat ze niet mogen blijven, er worden wel dieren er tussen uit gehaald om inteelt te voorkomen.
   Wat een gaaf verhaal van de Barking Owl. Dat is altijd de kers op de taart als je iets bijzonders ziet wat je niet zou verwachten.
   Jij ook nog veel fotoplezier, groetjes Inge

 2. Corry Hage op 18 december 2019 om 21:26

  Hallo Inge, ik mailde je vorige week en vroeg om je instellingen van een bepaald iets, weet je nog, niet wetende dat je een echte topfotograaf bent na het zien van deze foto’s…
  Ze zijn echt allemaal supermooi, en een genot om naar te kijken..
  Ik weet op die momenten wat je voelt, ik ben dan maar een amateur, maar vind het ook zo buitengewoo mooi om deze dieren in de natuur te fotograferen..
  Maar ik moet nog veel leren, ben nu druk bezig met mijn instellingen..
  Ik blijf je zeker volgen, succes met je volgende ondernemingen hoor!
  Mvg Corry

  • Inge Duijsens op 18 december 2019 om 21:49

   Hoi Corry,
   Dank je wel voor je grote compliment en wat leuk dat je me nu gaat volgen.
   Veel succes met je fotografie. Het is vaak ook veel oefenen en doen, dan komt het uiteindelijk vanzelf.
   Groetjes Inge

 3. Katinka Mann op 17 december 2019 om 20:56

  Heel mooie collectie, Inge! Dat was een prima fotojaar voor je, en ook voor ons allemaal omdat we op deze manier mee kunnen genieten.
  Hartelijke groet,

  Katinka

 4. Geert op 17 december 2019 om 20:24

  Hallo inge,
  om je eigen woorden te citeren: stink jaloers word ik ervan… 🙂
  Maar serieus; wat heb je een geweldig jaar gehad zeg en erg leuk verwoord ook. Ik heb met veel plezier ‘alles’ gelezen en bekeken. Ik vind de nummers 1 & 2 terecht, maar de nachtelijke vos is toch ook wel erg gaaf !
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert

 5. Jan met de Pet op 17 december 2019 om 19:33

  Gefeliciteerd Inge met je top 10. Fantastische momenten en foto’s. Geniet van waar je mee bezig bent en blijf gezond zodat 2020 (top 20 denk ik dan ) ook een mooi jaar zal worden. Groeten, Jan.

 6. Erik Neuteboom op 17 december 2019 om 19:02

  Ha Inge.

  Goed idee om het zo in elkaar te zetten hier: mooie combinatie van jouw enthousiasme over de natuur, je top foto’s en technische info, zie uit naar je Top 10 van 2020!

  Groeten vanuit Aruba, hoi, Erik.

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 19:21

   Hoi Erik,
   Dank je wel. Voor het overzicht van 2020 moet je nog een jaartje wachten, maar tussendoor zal ik wel al wat resultaten posten .
   Groetjes Inge

   • Erik Neuteboom op 17 december 2019 om 20:49

    Ik heb geduld Inge, leer je wel hier op Aruba, haha!

  • Manon op 17 januari 2020 om 10:19

   Wat een prachtige foto’s en dieren! Leuk ook om het verhaal erachter te lezen.

   • Inge Duijsens op 17 januari 2020 om 16:36

    Hoi Manon,
    Dank je wel voor je leuke reactie. En weer een bijzondere ontmoeting gisteren.
    Ik stuur je zo de foto’s toe.
    Groet,
    Inge

 7. Anita op 17 december 2019 om 18:57

  Genoten , van je verhalen en natuurlijk van je foto’s, super, klasse

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 19:22

   Hoi Anita,
   Dank je wel voor je leuke reactie!
   Groetjes Inge

 8. Inge de Goed op 17 december 2019 om 16:52

  Dag Inge, ik ben echt onder de indruk van je top 10. Stuk voor stuk prachtige platen. Lastig keuzes maken! Een aantal keren lees ik ‘ even terug gegaan ‘ . Je geduld, vastberadenheid en weten wat je wilt is prachtig beloond!!! Hulde voor al het moois in je top 10 ( en daar buiten). Op naar weer een nieuw vogeljaar. Fijne feestdagen en een mooi en gezond 2020 toegewenst!

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 17:09

   Hoi Inge,
   Dank je wel Inge voor je uitgebreide reactie. Het klopt dat ik steeds beter weet wat ik wil, bijna nooit vind ik het in een keer goed. En dan zie ik ook dat het bijna altijd beter kan.
   Ik ben benieuwd wat volgend jaar me gaat brengen.
   Groetjes,
   Inge

 9. Leo Tukker op 17 december 2019 om 16:16

  Stuk voor stuk schitterende foto’s, Inge en een mooie locaties heb je bezocht. Ook de beschrijving erbij is erg prettig om te lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Leo

 10. Piet Groeneweg op 17 december 2019 om 15:03

  Ik zeg niets.
  Gewoon omdat ik er stil van ben.

 11. Alois op 17 december 2019 om 12:57

  Adembenemend mooi Inge, echt een super top tien. Super scherp, wat een mooie kleuren in een mooie variatie. Chapeau. Ben je ook heel dankbaar wat ik op vogelfotografie gebied heb kunnen leren van jou.
  Leuke eindejaarsfeesten en de beste wensen voor 2020.

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 13:02

   Goedenmiddag Alois,
   Dank je wel voor je mooie compliment. Ik heb ook veel van jouw geleerd over onze gevederde vriendjes. Wat een kennis heb jij van veren en vogelvoer, verschillende zang en kennis over hoe oud en welk geslacht te vogels zijn.
   Groetjes,
   Inge

   • Marion op 17 december 2019 om 15:34

    Een indrukwekkende serie Inge, is altijd genieten, dank voor de mooie foto’s

    • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 17:03

     Hoi Marion,
     Leuk dat je hier reageert! Dank voor je compliment.
     Groetjes Inge

 12. Rafael Pallero Garcia op 17 december 2019 om 12:39

  Es una pena no poder salir contigo a “pajarear” y poder aprender .Son preciosas todas las fotografías sin excepción.
  Soy un pajarero aficionado que vivo en Extremadura. Agradecería muchísimo consejos y experiencias por tu parte.
  Seguiré observando con mucha admiración tus fotografías.Un abrazo

  Inge: maar even laten vertalen door google in het Engels anders snap ik niet wat er staat 😉
  It is a pity not to be able to go out with you to “bird” and to be able to learn. All the photographs are beautiful without exception.
  I am an amateur bird watcher who lives in Extremadura. I would appreciate a lot of advice and experiences on your part.
  I will continue observing with much admiration your photographies. A hug

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 13:00

   Hi Rafael,
   Thank you for your kind comment. Whow you live in Extremadura, that’s a great place for birding!
   Kind regards Inge

 13. Bianca Elsinga-Sinterniklaas op 17 december 2019 om 11:21

  Wat een mooi overzicht! Prachtige foto’s! En knap, dat je het bij een top 10 hebt kunnen houden! Ik ben benieuwd naar wat je aankomend jaar gaat doen!
  Fijne feestdagen en een gezond en geweldig fotojaar in 2020 gewenst!

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 11:28

   Hallo Bianca,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik heb het niet helemaal bij de top 10 kunnen houden, want ik heb er nog een paar bijgestopt die de selectie net niet haalde ;-).
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 14. fanny op 17 december 2019 om 10:24

  Nou Inge, een topjaar voor je met al die prachtige opnames. Had je dat enkele jaren geleden kunnen denken toen je je bij de vwg ging aanmelden. En dan ook nog (terecht) prijzen winnen.
  Ik wens je nog zo’n jaar toe.
  groetjes en fijne feestdagen waar je ook bent
  fanny

  • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 10:33

   Hallo Fanny,
   Erg leuk dat je reageert en ik hoop idd dat volgend jaar weer zo’n mooi jaar zal worden.
   Het is inderdaad snel gegaan. Wat heb ik een hoop geleerd in een paar jaar.
   Groetjes Inge

 15. Hans Lens op 16 december 2019 om 22:52

  Dag Inge,

  In de jaren zeventig en tachtig heb ik op de zaterdagen en in de vakanties heel wat uurtjes doorgebracht in schuiltentjes om super-8 filmopnamen te maken van wilde vogels – ‘k weet met andere woorden hoe jij geniet!

  Jouw foto’s zijn prachtig!

  Via Adri de Groot kon ik bij je inloggen. Jouw foto’s zijn, nu ik zelf na mijn pensionering fysiek niet meer zo best – althans in het vrije veld – uit de voeten kan, een heerlijke herinnering aan al die fantastische ‘uurtjes’ – waar de tijd in de schuiltent gek genoeg juist stil stond!

  Hartelijke groeten,
  Hans Lens

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 22:57

   Dag Hans,
   Wat leuk om te horen dat jij vroeger ook al in schuiltentjes zat. Inderdaad de tijd staat stil dan en dan kom ik tot rust terwijl ik geniet van alles wat aan me voorbij komt.
   Dank je wel voor je compliment.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 16. Jan van Veluwen op 16 december 2019 om 21:24

  Hoi Inge, al je foto’s zijn voor mij top! Ik denk dat elke fotograaf jaloers is op elk van je foto’s (ik tenminste zeker) en blij zal zijn als hij er zo een kan maken in een heel jaar. En jij schudt zo even 10 van die pareltjes uit de mouw…. Ben heel benieuwd naar je volgende parels!!
  PS Groeten aan je broer 😉

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 21:27

   Hoi Jan,
   Wat leuk dat je reageert en heel erg bedankt voor je compliment. Dit jaar was voor mij ook wel echt een topjaar, maar ik ben er dan ook erg veel op uit getrokken.
   Groetjes,
   Inge

 17. Margot Bach op 16 december 2019 om 19:54

  Beste Inge, adembenemend prachtig vind ik je foto’s. Adri de groot en jij hebben me zo warm gekregen voor vogels dat ik lid werd van de vogelbescherming. Fenomenaal, dank jullie beiden. De bede voor 2020 die ik als groet in deze donkere dagen rondstuur voeg ik hierbij.
  Hartelijke groet,
  margot

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 20:34

   Beste Margot,
   Dank je voor je leuke reactie.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 18. Charlie op 16 december 2019 om 19:05

  Dag Inge, Wat een prachtige plaatjes! Hoe heb je de torenvalk op ooghoogte weten te fotograferen?

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 20:33

   Dag Charlie,
   Dank je voor je compliment. De Torenvalk kwam vlak voor het raam van de Roodpootvalken hut, dat is een hoge hut waar de valken op ooghoogte gefotografeerd kunnen worden.
   groetjes,
   Inge

 19. Leo Huijsen op 16 december 2019 om 15:06

  Inge, gefeliciteerd met je prijswinnende foto’s en bedankt voor al jouw foto’s waarvan ik mag genieten. Veel mooie vogelmomenten in 2020 gewenst.

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 15:08

   Hoi Leo,
   Dank je wel voor je felicitatie en compliment.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 20. Elvira W. op 16 december 2019 om 14:07

  super foto’s, bedankt dat we er van mee kunnen genieten

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 14:19

   Hoi Elvira,
   Dank je wel voor je compliment.
   Groetjes,
   Inge

 21. Peter op 16 december 2019 om 13:36

  Prachtig overzicht Inge! Schitterende soorten en momenten!
  Alle goeds voor 2020 en wie weet tot ziens!

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 13:50

   Hoi Peter,
   Dank je wel. Op naar een nieuw mooi jaar!
   Groetjes,
   Inge

 22. Heleen op 16 december 2019 om 13:14

  Ik geniet van je foto’s ! Dank je wel !

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 13:52

   Beste Heleen,
   dank je wel voor je leuke reactie.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 23. Erik Duijsens op 16 december 2019 om 00:42

  They are all beautiful photos! The hawk in the snow is magnificent

  • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 07:19

   Hello Erik,
   Thank you very much for you reaction. The Northern Goshawk is a marvelous raptor. It was a present that I could take the picture of him in the snow.
   Kind Regards Inge

   • Lia Koomen op 17 december 2019 om 06:30

    Inge,

    Dank voor het delen van jouw natuurbelevingen. Gedeelde vreugd is zo dubbele vreugd!
    Ik wens je mooie feestdagen & een voorspoedig 2020 toe. Hopelijk mogen we dan weer meegenieten !

    Liefs,
    Lia Koomen

    • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 10:32

     Hoi Lia,
     Hartelijk dank voor je fijne reactie!
     Groetjes Inge

  • tom duysens op 16 december 2019 om 16:22

   Heel mooi, al je inspanningen beloond.
   Genieten voor jou en ons de meekijkers.

   • Inge Duijsens op 16 december 2019 om 20:31

    Hoi broer,
    Wat leuk dat je reageert op mijn top 10.
    Geniet nog van je mooie reis.
    Groetjes,
    Inge

    • Bertus van Gerrevink op 17 december 2019 om 12:28

     Hoi Inge

     Wat een super serie van je top 10
     Ook het artikel over ons KingfisetHouse is heel mooi verwoord.
     Dank daarvoor

     • Inge Duijsens op 17 december 2019 om 12:36

      Hoi Bertus,
      Dank je wel voor je compliment. En graag gedaan wat betreft het artikel over jullie KingfisherHouse, maar dat kende je al wel toch?
      Groetjes,
      IngeLaat een reactie achter