Havik

Havik: de koning van het bos

De havik is een snelle en behendige bosvogel, die meestal zijn prooi in een bos vangt. Hij lijkt op de sperwer, maar is een stuk groter. Ook de poten van een havik zijn veel krachtiger dan een sperwer. Ze eten prooien die veel voorhanden zijn zoals houtduiven, (post) duiven en andere vogels, maar ook konijnen, eekhoorns en muizen.

Het vrouwtje is een stuk forser dan het mannetje . Het vrouwtje heeft een lengte tussen de 58-64 cm en is beduidend groter dan het mannetje van 49-56 cm. Volwassen vogels zijn donkergrijs van boven en hebben een duidelijke wenkbrauwstreep. Jonge vogels zijn geelbruin met lengtestrepen (druppels) op hun buik.

Het aantal broedparen in Nederland schommelt tussen de 1800-2000 en ze blijven doorgaans hun broedgebied trouw en vormen paren voor het leven. De jonge vogels zwerven uit om hun eigen territorium te zoeken.

Meer foto's van haviken en andere roofvogels op deze site hier.

Een havik fotograferen in de sneeuw in Nederland, dat stond hoog op mijn wensenlijstje. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit voor elkaar zou krijgen, met de weinige sneeuw in ons land. Je moet dan net maar in een hut zitten waar de havik ook langskomt als het gesneeuwd heeft. Die kan is wel erg klein als je vaak al drie maanden van te voren de hut moet bespreken. Maar zie hier niets is onmogelijk en het is mij toch gelukt. Hieronder meer foto's van de havik in de sneeuw.

Het moment hieronder waar een havik het water in loopt was ook een wens die in vervulling ging. Een jonge havik gaat het water in en begint te drinken.

In de foto's hieronder zie je eerst de volwassen havik mannetjes, dan de volwassen havik vrouwtjes  en als laatste juveniele haviken.

5 reacties

 1. Hanneke Hermans op 27 oktober 2019 om 22:26

  Prachtige foto’s Inge. Interessante toelichting, precies de goeie lengte om de tekst direct te lezen. Veel succes.

  • Inge Duijsens op 27 oktober 2019 om 22:28

   Dank je wel Hanneke.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 2. Jan van der Sluis op 27 oktober 2019 om 09:45

  Een geweldige roofvogel en schitterend vastgelegd.

  • Inge Duijsens op 27 oktober 2019 om 09:55

   Dank je wel Jan voor je leuke reactie!
   Groetjes Inge

 3. Leo Huijsen op 26 oktober 2019 om 09:35

  Prachtige foto’s van een oervogel. Wat een kracht gaat er van deze vogel uit! Bij mij in het dorp, Ouddorp, was er een havik, die een hele winter is blijven hangen en vaak op een lantaarnpaal boven de N57 zat. Zeer moeilijk te fotograveren.

Laat een reactie achter