Top 10 opnames in 2018

2018 was een bewogen jaar voor mij

Aan het begin van 2019 blik ik graag terug over het afgelopen jaar.  Het was een bewogen jaar met voor mij heel verdrietige momenten en ook dankbare mooie momenten.

Binnen twee weken verloor ik mijn jeugdvriendin Maud aan een zeldzame vorm van agressieve kanker en mijn schoonzusje Rianne aan de spierziekte ALS. Twee heel sterke vrouwen van mijn leeftijd, die de strijd niet konden winnen tegen deze slopende ziektes. Het doet je beseffen dat gezondheid het allerbelangrijkste is en dat je nu zoveel mogelijk moet proberen te genieten van alles om ons heen en de mooie natuur.

We kregen een puppy

In 2018 heb ik in de winter in Frankrijk drie weken meegeholpen bij een nestje van zes puppy's. Wat waren die leuk en wat heb ik genoten van die kleine hondjes! Maar ze waren allemaal al weggegeven, dus nadenken of we misschien ook er een zouden willen?

Het aparte is dat we in die moeilijke periode ook een berichtje kregen dat er een puppy was teruggekomen met de vraag of wij haar wilde? Precies vijf minuten hebben we nagedacht over deze vraag en zijn we haar op gaan halen in Zuid-Frankrijk. Een kruising tussen een Border Colly en een Pyrenese herder, we hebben haar Vere genoemd. Een heel groot geschenk wat zomaar op ons pad kwam.

En Vere heeft ons leven heel veel verandert. Ze is onze beste vriendin geworden, die altijd blij is als we er zijn en huppelend en spelend door het leven gaan. Altijd bereid om een knuffel te geven, wat geeft zo'n hondje je veel vreugde. Maar ook, je moet rekening houden met je hond. Je kunt niet zomaar een dag weg en ook niet zomaar op vakantie. En vogels fotograferen samen met Vere? Vergeet het maar, ze vindt vogels erg leuk, maar vooral om er achteraan te rennen. En dagelijks maken we flinke wandelingen en spelen we met haar, want ze heeft haar uitdagingen nodig. Dit heeft ook invloed op het fotograferen waar minder tijd voor over blijft.

Vogelreis naar Gambia

Begin 2018 ben ik twee weken naar Gambia geweest op uitnodiging van Evelien. Mijn fotovriend Mike is ook mee geweest. We hadden privé in Gambia vogelgidsen gehuurd en zijn naar hutten en andere vogelspot plaatsen geweest. Ik heb heel veel nieuwe soorten vogels gezien, zoals verschillende soorten ijsvogels en bijeneters, die zich daar vrij goed lieten benaderen. Heel veel opvallend mooie gekleurde vogels daar gezien op een relatief klein gebied.

Haviken en roofvogels fotograferen

Ik ben vaak naar mijn favoriete roofvogel hut geweest in Noord Brabant. Daar komen vaak haviken, buizerds en sperwers en ook vele soorten kleine vogels die je daar mooi kunt fotograferen.

Het liefst fotografeer ik uilen en roofvogels en ook dit jaar heb ik verschillende nieuwe bosuilen, steenuilen en ransuilen kunnen fotograferen. Ook mijn wens om de havik in bad en drinkend te fotograferen is dit jaar uitgekomen.

De notenkraker van Wageningen

Dit jaar heb ik ook de notenkraker kunnen fotograferen die weken lang in Wageningen verbleef, en heel goed benaderbaar bleek. Ook de middelste bonte specht kan van mijn lijstje af, die kon ik in de nieuwe hut Lichtenberg fotograferen,  en had ik het geluk om van dichtbij een groep Wisenten in de Maashorst te kunnen fotograferen. En op mijn verjaardag werd ik op de Tourmalet in Frankrijk getrakteerd met het bezoek van zo'n dertig vale gieren die op een dode koe af kwamen.

Mijn top 10 van 2018

Mijn top 10 is gebaseerd op populariteit van mijn foto's op sociale media en daar dan weer een beperking tot een soort om in deze top 10 te mogen opgenomen worden. Opvallend dit jaar is dat er niet alleen vogels in mijn top 10 zijn terecht gekomen, maar zelfs drie zoogdieren!

Kijk met me mee terug om 2018 en op naar 2019 waar ik weer hoop op nieuwe mooie, ontroerende, tedere of spetterende momenten.

Mijn top 10 heeft wat vertraging opgelopen omdat ik ook druk bezig ben met mijn nieuwe website met webshop waar ik tegen een schappelijke prijs mijn vogelfoto's wil verkopen. Ik doe dat samen met Coen Franken die ik heb leren kennen met het maken van zijn vogelposter. Een aantal van mijn top 10 foto's staan ook al in de webshop. Nieuwsgierig?

Neem alvast een kijkje op www.vogelsnederland.nl.

Nummer 10: Kuifmees

Kuifmeesjes komen wel regelmatig bij boshutten, maar het blijft een lastig te fotograferen vogeltje omdat ze altijd maar een kort bezoekje brengen en snel bewegen.
Het liefst wil je ze op de foto krijgen met hun kuif omhoog en dat doen ze meestal alleen als ze opgewonden zijn. Door klikjes van mijn camera was deze kuifmees alert en dat leverde mij een foto van een kuifmees met kuif op!

Nummer 9: Paapje

Paapje

In het najaar kun je het geluk hebben om een paapje in de polder aan te treffen die op doorreis is naar warmere gebieden. Niet zo ver van mijn huis weet ik zo'n plekje waar je deze vogeltjes dan kunt treffen, tussen de doortrekkende tapuiten. Wanneer je ze dan vanuit de auto fotografeert, kun je soms mooi dichtbij komen en dit keer zelfs met een insect. Ik vind het prikkeldraad met de mooie groene achtergrond een mooie setting voor dit speciale vogeltje.

Zie deze foto in onze webshop.

Nummer 8: Landende havik

Haviken vind ik een van de mooiste roofvogels. Er straalt zoveel kracht van uit! Het valt niet mee om ze in actie te fotograferen, maar deze landing is wel mooi gelukt.

Zie deze foto in onze webshop.

Nummer 7: High five boomvalk

Een jonge boomvalk zat relax zich te poetsen op een paaltje in een weiland in Noord-Holland.

Nummer 6: Buizerds

Zo'n bijzonder gezicht, de blonde buizerd die leek te smeken om ook een stukje van de buit.

Bekijk deze foto in onze webshop.

Nummer 5: Wisenten

Een hele mooie wandeling gemaakt door de Maashorst. Daar is een groep wisenten (Europese bizons) uitgezet in een afgezet gebied. Op enkele plaatsen kun je ze zien wanneer ze dicht richting hek komen. We hadden veel geluk dat ze zich precies daar langdurig lieten zien. Wat een indrukwekkende beesten zijn het.

Bekijk deze foto in onze webshop.

Nummer 4: Vos bij zonsondergang

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) kon ik tijdens een van de vele mooie zomerse avonden van afgelopen jaar een vosje bij zonsondergang fotograferen.

Bekijk deze foto in onze webshop.

Nummer 3: Zeldzame notenkraker in Wageningen

De notenkraker stond al lang op mijn verlanglijstje en toen ik zag dat er een in Wageningen zat ben ik meteen in de auto gesprongen om hem te gaan fotograferen. Het is een zeldzame wintergast die normaal in het hoge noorden verblijven. In zijn omgeving is hij geen mensen gewend en hier is hij helemaal niet bang voor mensen, maar komt gewoon dichterbij vooral als hij een nootje kan krijgen. Een buitenkansje om die zo dichtbij te kunnen fotograferen.

nummer 2: Bosuil in een natuurlijk holletje

Een aantal keren terug geweest naar deze boom waar een bosuil normaal in woont. Een aantal keren niet thuis getroffen, maar deze keer had ik geluk en liet hij zich zien. Hij kan zich laten zakken is het grote gat in de beuk. Bij deze opname vind ik het groen eromheen erg mooi.

Bekijk deze foto in onze webshop.

Voor meer foto's van uilen zie mijn uilenpagina

Nummer 1: Springende eekhoorn

Met deze springende eekhoorn won ik in oktober de derde prijs met de wedstrijd "eekhoorn" van het tijdschrift Roots.

Ik heb de opname gemaakt vanuit een hut in België, waarbij ik nootjes had gelegd op een plek waar hij alleen springend bij kon komen. Helaas was het somber weer en een grote uitdaging om de eekhoorn scherp te krijgen, wat alleen met hoge iso lukte. Wel erg leuk om te doen. Ik heb deze opname gekozen omdat je hier mooi ziet hoe hij zijn staart gebruikt om zijn evenwicht te bewaren.

Meer opnames van eekhoorns vind je hier.

Afsluiting

Ook dit jaar heb ik een overzicht gemaakt van mijn meest populaire foto's op Facebook in 2018. Actiefoto's, roofvogels en uilen, maar ook zoogdieren worden het meest gewaardeerd en daarnaast ook een bijzondere soort.

De springende eekhoorn is in België gemaakt en de overige opname's zijn in Nederland gemaakt. Nieuw is dat mijn foto's nu ook te koop zijn in onze eigen webshop. Neem gerust een kijkje in vogelsnederland.nl.

Wat vind jij van deze top 10? Laat een reactie achter hieronder.

44 reacties

 1. Jan Pieters op 19 september 2023 om 18:48

  Heb jij toevallig nog de gegevens voor die hut in België met de springende eekhoorns. Ik ben er in 2020 3 keer geweest en zou graag, indien mogelijk, nog een s nar toe gaan. Helaas ben ik de gegevens kwijt.

  • Inge Duijsens op 21 september 2023 om 12:43

   Hoi Jan,
   Hij heet Theo vanden Wyngaerdt en woont in Tessenderlo. Als je een beetje googled of op FB kun je hem wel vinden. Succes.

 2. Hennie Lammers op 17 december 2019 om 21:24

  Hallo Inge,

  Allemaal prachtige foto die je hier hebt staan. En niet alleen hier, zie er regelmatig mooie series voorbij komen op internet.
  Veel succes met deze mooie hobby.

  Groeten Hennie Lammers

  • Inge Duijsens op 18 december 2019 om 21:58

   Hoi Hennie,
   Dank je wel voor je leuke reactie.
   Groet,
   Inge

 3. Sandro Van Opdenbosch op 21 februari 2019 om 19:46

  Schitterende top 10 Inge. Voor mij verdienen ze alle 10 een eerste prijs.

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 21:07

   Hoi Sandro,
   Dank je wel voor je compliment en leuke reactie!

 4. Eline op 21 februari 2019 om 17:49

  Heel leuk om je terugblik te lezen. Met uiteraard prachtige foto’s. De kuifmees mag van mij wat hoger op de lijst Maar dat wist je waarschijnlijk al….

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 21:09

   Hoi Eline,
   Nee, dat van de Kuifmees wist is niet. Ik verwacht vooral dat de zoogdieren bij jou een hoger plaatsje krijgen. Dank je wel voor je leuke reactie.
   Groet,
   Inge

 5. Mieke Littig . op 21 februari 2019 om 17:03

  Veel sterkte met het verlies van je dierbaren . Wat blijft is de herinnering . Wat een prachtige reeks foto’s laat je weer zien , geweldig . Wens je een heel mooi 2019 toe !

  • Inge op 22 februari 2019 om 22:35

   Dank je wel Mieke voor je leuke reactie hier. Je reageert vaak om mijn foto’s en dat waardeer ik erg.
   Groet,
   Inge

 6. Cappelle Gerda op 21 februari 2019 om 15:46

  Super mooie foto’s , ik geniet er van. Gr

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 16:11

   Dank je wel Gerda voor je leuke reactie.
   Groet,
   Inge

  • Conny Veenhuid op 21 februari 2019 om 17:05

   Zeker een bewogen jaar jaar met ups en downs, maar gelukkig ook met mooie foto momenten. Een prachtige top 10

 7. Paul Van Gestel op 21 februari 2019 om 15:34

  Knappe foto’s, Proficiat!!!

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 15:36

   Dank je wel Paul voor je complement en reactie!
   Groet,
   Inge

 8. alois op 21 februari 2019 om 15:29

  Ben het helemaal eens met je top tien. Chapeau. Maar je wist al langer dat je in het groepje van de top fotografen thuis hoort.

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 15:37

   Hoi Alois,
   Dank je wel Alois :-D. Ik heb met jou ook al heel wat topmomenten meegemaakt.
   Groet,
   Inge

 9. Bep op 20 februari 2019 om 20:57

  Beste Inge,
  Wat een prachtige foto’s. Echt top klasse. Ik heb er erg van genoten. Bedankt en heel veel vogel- en fotografeerplezier. Hartelijke groet Bep.

  • Inge Duijsens op 21 februari 2019 om 10:42

   Dank je we Bep voor je leuke reactie.
   Graag gedaan. Groetjes Inge

 10. Wil van Rijnswou op 19 februari 2019 om 22:07

  Goed dat je zelf een top tien samenstelt want ik zou niet kunnen kiezen, het zou een top honderd worden. Ik geniet van iedere foto die je op Facebook plaatst. Ga door!

  • Inge Duijsens op 19 februari 2019 om 22:19

   Beste Wil,
   Dank je wel voor je fijne reactie. Mijn top 10 is gebaseerd op de populairiteit of fb, dus het was niet erg moeilijk om te kiezen. Het wordt een ander verhaal als ik mijn persoonlijke top 10 samenstel.
   Groet,
   Inge

 11. gerrit op 19 februari 2019 om 20:28

  hallo Inge
  bedankt weer voor het delen van een schitterende nieuwsbrief met foto’s waar iedereen van geniet .
  zie al weer uit naar de volgende .

  • Inge Duijsens op 19 februari 2019 om 22:17

   Hoi Gerrit,
   Dank je wel voor je leuke reactie en compliment. Ik ga mijn best doen om vaker dan 1x per jaar iets te plaatsen.
   Groet,
   Inge

 12. Margriet Wouters op 19 februari 2019 om 08:37

  Veel sterkte Inge met het verwerken van je verdriet.
  Weet eigenlijk niet zoveel over fotografie, maar herken wel de schoonheid van jouw foto,s en heb grote bewondering voor het geduld en de moeite die je doet om het op de gevoelige plaat vast te leggen en anderen er van mee te laten genieten.
  Wil je hiervoor hartelijk bedanken en wens je nog veel succesvolle fotografiemomenten.
  Een vogelgroet van Margriet.

  • Inge Duijsens op 19 februari 2019 om 10:06

   Dank je wel Margriet voor je fijne reactie. Er blijft zoveel moois om ons heen te zien wat ik graag wil vastleggen.
   Groet,
   Inge

 13. Corry van Tol-Straathof op 18 februari 2019 om 17:37

  Geweldige geniet-foto’s, ik kan er zo van meegenieten. Maar wanneer ik je tekst lees, lees ik ook het verdriet van het afscheid nemen van twee dierbaren. Ik wens jou tussen alle prachtige geniet-momenten ook de momenten van stilte en in gedachten je herinneringen aan je dierbaren. Voor 2019 wens ik je alle goeds toe en veel bijtank-fotografie-momenten.

  • Inge Duijsens op 19 februari 2019 om 10:05

   Dank je wel Conny voor je lieve woorden. Fotograferen is voor mij inderdaad een grote steun om bij te komen en te genieten van al het moois om ons heen.\Groetjes,
   Inge

 14. fanny op 18 februari 2019 om 14:07

  Ook al zag ik via fb verschillende foto’s voorbij komen, nu ze prachtig achter elkaar gezet zijn, maken ze nog meer indruk. Wat ben je toch een “jaloersmakende” fotografe. Maar daar moet je dan ook veel geduld en tijd voor hebben en slepen met je apparatuur. Het resultaat is er dan ook naar.
  Zo bezig zijn met opnames van het dierenrijk om je heen geeft je tijd om droeve en geluksmomenten te verwerken en te beseffen dat je van elke dag moet genieten. Ik kijk al weer uit naar de komende opnames

  • Inge Duijsens op 18 februari 2019 om 14:31

   Hoi Fanny,
   Dank je wel voor je complimenten. En het klopt helemaal, het fotograferen helpt me tot rust te komen en te genieten.
   Groetjes,
   Inge

 15. Richard op 18 februari 2019 om 06:33

  Wat een prachtige foto’s! Een inkijkje in een veelzijdig en kleurrijk jaar!
  Lieve Vere hebben we inmiddels leren kennen!

  • Inge Duijsens op 18 februari 2019 om 12:12

   Hoi Richard,
   Wat leuk dat je reageert! Ja, was super gezellig dit weekend en Vere heeft lekker met Hazel kunnen spelen.
   Groetjes,
   Inge

 16. Mary op 17 februari 2019 om 17:31

  Hoi Inge.
  Je bent weer lekker bezig geweest in 2018. Vooral de hut met het roofvogel geweld. De top 10 die je hebt samengesteld, is super mooi. Maar ik weet, dat je veel prachtige foto’s hebt. Ik wens je voor 2019 nog vele mooie soorten en fotografie plezier. Heel veel succes met je nieuwe webshop. En dat we samen, nog mooie momenten mogen beleven.
  Lieve Groet Mary

  • Inge Duijsens op 18 februari 2019 om 12:14

   Hoi Mary,
   Ja, ik heb vele mooie dagen meegemaakt in de roofvogelhut. Dank je wel voor je compliment en je lieve woorden. We zien elkaar weer snel.
   Groetjes,
   Inge

 17. Hans van Gorkom op 17 februari 2019 om 16:56

  Alle tien toppers inderdaad, Inge! Dank je wel

 18. Leo Huijsen, arts, n.p. op 17 februari 2019 om 16:29

  Hallo Inge, Mijn deelneming bij het overgaan van jouw jeugdvriendin en je schoonzusje. Voor hen was de dood een verlossing indien je aan zo’n ernstige ziekte lijdt.
  Gefeliciteerd met de komst van puppje, Vere.
  Ik zag gisteren tijdens de vogeltelling een Waterral en een Krooneend. Die had ik nog nooit eerder gezien.

  Sterkte voor de verwerking van het verdriet.
  Geniet volop van de lente.
  Groeten, Leo Huijsen, Ouddoro

  • Inge Duijsens op 18 februari 2019 om 12:16

   Dank je wel Leo. Ja, heerlijk dat het voorjaar er weer aankomt. Ik telde gisteren al 85 grutto’s.
   Groetjes,
   Inge

 19. Geert op 17 februari 2019 om 15:40

  Hallo Inge,
  gezondheid is inderdaad het allerbelangrijkste. Hopen dat Vere en fotografie voor de nodige afleiding gaat zorgen.
  Een prachtig jaaroverzicht, waar de havik er voor mij echt uitspringt!
  De nieuwe webshop ziet er super uit, Mooi rustig design.
  Groet, Geert.

 20. Margot op 17 februari 2019 om 15:16

  Beeldschoon . Heerlijk dichtbij gebrachte schoonheid, dankjewel!

 21. Rob Lutke Schipholt op 17 februari 2019 om 14:27

  Geweldig mooie foto’s.

 22. Jos Tigges op 17 februari 2019 om 13:39

  Complimenten voor het absoluut hoge niveau. De composities, situaties, de momenten, ja alles ‘klopt’ aan uw opnamen. Ben benieuwd naar de technische gegevens en de wijze van nabewerking. Maar zonder meer, top.

 23. Els Luijkx op 17 februari 2019 om 13:25

  Inge, ik leef met je mee met je verlies, weet dat deze powervrouwen in je hart zitten. Je weet dat ik geniet van je prachtige foto en ben dankbaar dat ik met mee mag genieten. Leuk je mooie Vera. Prachtige top 10 liefs Els

 24. Anneke op 17 februari 2019 om 13:22

  Prachtig om te kijken en te lezen. Geniet altijd van je mooie foto’s. Dankjewel

Laat een reactie achter