Top 10 opnames van 2022

In deze blog een beschrijving van mijn top 10 opnames van 2022. Dit keer zijn negen foto's uit de top 10 gemaakt vanuit hutten of schuiltentjes. Zeven van deze top 10 zijn gemaakt in Europa tijdens vier verschillende reizen.

De acht foto's die deze top 10 niet haalden zijn wel allemaal in Nederland gemaakt, waarvan de meeste in de vrije natuur.

In deze blog schrijf ik waarom ze een plaats in mijn persoonlijke top 10 verdienen en kijk ik terug op 2022. Als je het allemaal teveel tekst vind, scrol gerust door naar mijn foto's. Veel plezier met het kijken en het lezen van de achtergrond van deze foto's.

Beste wensen voor 2023

Allereerst de beste wensen voor 2023!

Dat het een heel mooi jaar mag worden waar je wensen in vervulling gaan in goede gezondheid. Dat we ons weer vrij kunnen verplaatsen, mooie reizen mogen maken en genieten van de natuur ook vlak bij huis.

Ik heb voor 2023 nog niet veel op het programma staan. Ik kijk zelf weer uit naar een reis in mei naar Calera in Spanje met twee vriendinnen, waar ik in 2020 ook was. Ik zou wel een keer naar Bulgarije of naar de zeearenden in Polen willen. Verder heb ik als voornemen om meer in het veld te gaan fotografen, liefst niet te ver van huis, en weer meer met mijn eigen tuinhut te gaan doen.

Afgelopen maanden ben ik weer begonnen met voeren met winter strooivoer en dagelijks drie appels in mijn tuin met positief resultaat. Veel gewone tuinvogels kwamen weer voor de hut. Koperwieken kwamen in de vijver badderen en bijna dagelijks wel 6 fazanten waaronder twee fazanthanen. Ook de groene specht zie ik weer regelmatig. Hieronder een paar opname vanuit mijn tuinhutje.

Reizen 2022

Ik zou over al mijn reizen wel een aparte blog kunnen schrijven zoveel maak je dan mee, maar dat gaat er niet meer van komen, vandaar een korte samenvatting.

Calera Spanje - roofvogels en Lynx

Half januari ben ik met drie vrienden een week naar Calera geweest, zo'n uur rijden onder Madrid. Iedere dag een of twee hutten geboekt om voornamelijk roofvogels te fotograferen. Daarnaast hebben we een poging gewaagd om de lynx te fotograferen.

 

Noord Spanje- Lammergier en Keizerarend

Begin maart ben ik vanuit ons huis in de Franse Pyreneeën naar Noord Spanje gereden voor een nieuwe poging voor het fotograferen van Lammergieren. Daar ter plekke had ik afgesproken met Conny Veenhuis om samen een paar dagen vogel hutten te doen.

 

Noorwegen - Korhoenders en Auerhoenders

Eind april kon ik onverwachts een week mee met Chris van Rijswijk om in Noorwegen Korhoenen en Auerhoenen te fotograferen. Chris is een hele goede fotograaf en ook een gezellige vent, die altijd wel wat grappigs weet te vertellen. Het fotograferen werd georganiseerd door een Nederlandse natuurfotograaf en gids Floris Smeets die al jaren in Noorwegen woont. Deze vogels stonden al een tijd op mijn lijstje, maar ik was er nog niet aan toe gekomen om het uit te zoeken en te gaan boeken. Een verrassingstripje dus, wat best heftig was, want het bleek dat we iedere nacht met vorst in een tentje sliepen om voor zonsopgang op de balts locatie te kunnen zijn. Iedereen werd aan het begin van de avond naar zijn tentje gebracht waar je heel stil moest blijven totdat de volgende morgen het baltsen was afgelopen en je weer opgehaald werd voor je ontbijt.

Lees de blog van Chris over deze trip naar Noorwegen. 

 

Engeland en Schotland

Tenslotte ben ik in juni, ruim twee weken met Conny Veenhuis naar Engeland en Schotland geweest. We zijn met eigen auto met de slaapboot van Hoek van Holland vertrokken naar Hull. Van daaruit een flinke tocht gemaakt langs Bempton Cliffs, verschillende plaatsen waar we hutten hadden gehuurd, naar Aviemore voor het fotograferen van de visarend en wat mooie plekken in Schotland bezocht. Ik vond het links rijden eerst maar eng en Conny heeft in het begin gereden. Naar Aviemore was een flink stuk rijden en toen heb ik ook mijn deel gedaan. We hielpen elkaar bij rotondes, bij inhalen en als we net weer wegreden om goed links te houden. Omdat het stuur van onze auto links zit kon je soms de weg niet goed overzien bij inhalen, maar omdat we altijd met z'n tweeën waren, was dat geen probleem. Het was een geweldige reis, lekker relaxt en omdat we met eigen vervoer gingen en Conny lang van te voren accommodaties had geboekt ook goed te doen wat betreft de kosten.

Expositie 'Kunst en vliegwerk'

Al in 2019 was ik gevraagd om mijn vogel foto's te komen exposeren samen met twee andere kunstenaars. Vanwege Covid is deze expositie twee jaren uitgesteld en in mei 2022 kon het eindelijk doorgaan. De expositie werd gehouden in 't Reghthuys in Nieuwkoop. Een heel mooi oud gebouw wat voor culturele activiteiten gebruikt wordt.

Ik vond het best wel spannend. Welke foto's kies je en op welk materiaal? Voor 2020 had ik al al mijn foto's voor de expositie laten afdrukken, maar een paar jaar later was ik niet meer zo tevreden over de afdrukken. Ik ben toen overgestapt naar een ander bedrijf die hoogwaardige afdrukken maakt op onder andere aluminium en achter glas (galerie prints). Het is een stuk duurder, maar de kwaliteit is veel mooier.

De expositie was in mei en tijdens de weekenden open.  Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om ook in de middag aanwezig te zijn. Zo leuk om te zien hoe mensen naar je foto's kijken en er dan ook wat over kunnen vertellen.

De expositie was een groot succes. Er zijn in totaal zo'n 400 mensen komen kijken en de meeste vroegen speciaal naar mij. Twee van mijn werken heb ik verkocht: De ijsvogel die een visje opgooit en de twee hoppen in het ochtendlicht. In de gallary hieronder krijg je een indruk van de expositie. De foto's zijn van mij. Hans Gussekloo stelt zijn schilderijen met humor ten toon en heeft tevens glaswerk van vogels. Tonneke Iwema uit Nieuwkoop heeft met haar natuurgetrouwe weergave gezorgd voor mooie beelden.

Niet in de top 10, maar wel bijzonder

Hieronder acht opnames waar ik bijzondere herinneringen aan heb, maar die niet de top 10 haalde. Ze zijn allemaal in Nederland gemaakt. Nr 4 t.m 8 zijn zeldzamere vogels voor Nederland.

 1. de havik omdat hij zo mooi recht op me afvliegt
 2. de velduil die zich dichtbij liet benaderen vlak bij mijn huis
 3. de watersnip die ik in gruttoland kon fotograferen
 4. vijf jonge woudaapen die heel dichtbij in het riet zaten
 5. de zeldzame jonge roodpootvalk die zich zeer goed liet fotograferen in de Rhoonse Grienden
 6. de ralreiger die een tijdje in Berkel zat
 7. de purperkoot bij Kinderdijk
 8. de reuzen sternen bij de nieuwe driemanspolder

Top 10 2022

Nummer 10 - Spreeuwen zwermen

spreeuwenwolk Friesland
spreeuwenwolk Friesland

 

 

Dit is de enige foto uit mijn top 10 die niet vanuit een schuiltent genomen is. De foto's zijn gemaakt op verschillende locaties in Nederland. In 2022 ben ik wel acht keer naar spreeuwen zwermen gaan kijken. De spreeuwen verzamelen zich tegen zonsondergang bij hun slaapplek. Wanneer er een slechtvalk gaat jagen, maken de spreeuwen mooie figuren wat spectaculair is om te zien. De groepen variëren van naar schatting 10.000 tot wel een miljoen spreeuwen. De grootste groep heb ik in Friesland gezien.

Iedere plek is anders en iedere avond is anders. Het kan zo maar zijn dat je de dag ervoor een grote groep spreeuwen ziet die een schitterende show geven en de volgende dag is het vrijwel over. Ik houd er van om naar plaatsen terug te gaan. Je weet steeds beter wat je kunt verwachten, welke lenzen je het beste kunt gebruiken en welke instellingen het beste zijn. Verder krijg je na een eerste keer inzicht waar je het beste kunt gaan staan. De hoofdfoto heb ik in Friesland gemaakt, ik ben toen tijdens mijn vakantie in Schiermonnikoog met de boot voor een avond overgestoken.

Nummer 9 - IJsvogels

_DSC5334-bewerkt

Op nummer 9 staat de foto waarbij een ijsvogel jong net is uitgevlogen (vogel links) en de vader hem probeert weg te lokken van het nest met een visje. Het lijkt een schattige foto waar een jonge ijsvogel gevoerd wordt, maar eigenlijk wordt hij verjaagd van het nest. De jonge vogel krijgt het visje ook niet, maar mag het nog wel even proeven.

Jonge ijsvogels zijn te herkennen aan hun donkere poten, fletsere kleuren (meer bruin dan oranje buik) en een witte punt op een zwarte snavel. Volwannen mannetjes hebben een geheel zwarte snavel, vrouwtje een rode onder snavel.

Ik heb al heel veel ijsvogels mogen fotograferen en ik vind het erg leuk om te doen. Op mijn wensenlijstje stond dat ik graag een keer zou willen meemaken dat er jongen ijsvogels uitvlogen. Dat is lastig timen, vooral als je ze gaat fotograferen vanuit een hut. Je moet namelijk lang van te voren de hut boeken en als je net na het uitvliegen er zit, dan zie je geen ijsvogels meer of weinig activiteit.

In 2019 heb ik geen enkele ijsvogel gezien. Door de vorstperiode waren veel ijsvogels gestorven. Dit jaar had ik geluk en kon ik het uitvliegen van een jong meemaken. Vandaar dat hij een plaatsje krijgt in mijn top 10.

Nummer 8 - Koekoek met rietzanger

Koekoek vrouwtje met rietzanger
Koekoek vrouwtje met rietzanger

 

 

Deze koekoek kon ik in Engeland fotograferen. Het is een raar beeld, een koekoek die wordt weggejaagd door zo'n klein rietzangertje. Het verhaal van de koekoek is meestal andersom. De rietzanger voert de jonge koekoek als zijnde zijn eigen kind. Mogelijk hebben deze rietzangers vorig jaar zo'n koekoeksei in hun nest gehad en hebben ze daar geen zin meer in.

Ik vind koekoeken erg mooi om te zien en interessante vogels. In 2019 vond ik in Zoetermeer een jonge koekoek die gevoerd werd door een kleine karekiet. Hij kwam terecht op de tweede plaats van mijn top 10. Je kunt mijn top 10 van 2019 hier vinden.

Nummer 7 - Spaanse Keizerarend

_DSC4760-bewerkt-2

 

 

Ik ben al zeven keer naar verschillende hutten in Spanje geweest om de zeldzame Spaanse keizerarend te fotograferen. Dit keer in de winter liet een koppel zich heel mooi fotograferen. Een van de vogels  kwam ook nog heel dichtbij op een steen zitten zodat ik blij was dat ik kon uitzoomen naar 200 mm om hem er goed op te krijgen.

Ik vind deze opname heel mooi, fraai licht, mooie houding en op de achtergrond de bergen. Zo mooi heb ik ze nog niet kunnen fotograferen. De keizerarend heeft al eerder in mijn top 10 gestaan, maar verdient nog een keer een plaatje vind ik. Dat was de 5e plaats in 2019.  Meer informatie over de Spaanse keizerarend vind je hier.

Nummer 6 - Egel met reflectie

_DSC0164-bewerkt-bewerkt

 

 

In mijn tuin zie ik de laatste jaren vaker egels. Ze komen snoepen van het voer van de vogels en ik voer ook bij met kattenbrokjes. Op de wildcamera zie ik dat ze heel veel drinken. Ze komen meestal rond schemering of na zonsondergang en het is meestal lastig om er goede foto's van te maken.

Deze foto's van de egels zijn gemaakt vanuit een nachthut met ledverlichting. Ik ben er niet uit of ik de hoofdfoto het mooist vind of de vierkante uitsnede in de galerij hieronder. Bij de vierkante foto met vier ogen is het meer abstract en moet je bedenken wat voor beest het is. Ik heb nog wat andere egelfoto's met reflectie toegevoegd.

Nummer 5 - Lammergier

_DSC5229

 

 

De lammergieren heb ik begin maart in Noord Spanje kunnen fotograferen. Het was de vierde keer dat ik naar een hut het ging om de lammergier te fotograferen. De eerste twee keer heb ik geen lammergier gezien. De derde keer op een andere locatie kon ik een paar foto's maken van een jonge lammergier. Hier de foto van de lammergier die ik eerder maakte. 

Dit jaar nog een poging gewaagd bij een voor mij nieuwe hut. We hadden twee dagen geboekt, want meestal is de eerste dag niet succesvol. Er werden drie vaten vol met vlees en botten voor de hut gegooid en honderden vale gieren kwamen op het aas af, zelfs terwijl de mannen het vlees nog aan het verspreiden waren.

Zoals de lammergier op de foto hebben volwassen exemplaren vaak een oranje/bruinrode kleur op hun veren. Dat komt dat ze een bad nemen in ijzerhouden water om deze kleur te krijgen. Heel indrukwekkend als z'n groot exemplaar dan vlak voor je hut komt.

De lammergier eet alleen de botten en wacht meestal totdat al het vlees is opgegeten. Ze gaan ook liever de confrontatie niet aan met de vale gieren. Vandaar dat de eerste poging om de lammergieren te fotograferen meestal niet succesvol is. Dit keer kwamen ze al vrij snel op de setting en liepen ze dwars door de vale gieren en monniksgieren heen. We zagen niet alleen verschillende volwassen lammergieren, maar ook jonge vogels van verschillende leeftijden. Ze cirkelden ook rondjes rond onze hut en kwamen tot vlak voor ons. Pff wat was dat mooi!

We hadden heel goed fotografeerweer en een topdag gehad. De volgende dag zou het mistig worden. We hadden zoveel goede foto's kunnen maken dat we de tweede dag geannuleerd hebben en in plaats daarvan de steenarend gingen fotograferen. Dat was nogal een teleurstelling want die kwam met de mist niet opdagen. Eindelijk toen het een beetje opklaarde kwam hij heel even langs, maar de mist zorgde voor vage opnamen. Maar de dag met de lammergieren zal ik nooit vergeten.

 

Nummer 4 - Lynx in Spanje

_DSC3159-bewerkt

 

 

Het fotograferen van de Lynx stond hoog op mijn verlanglijstje en daarom had ik gevraagd om meten de eerste dag naar de lynxen hut te mogen. Dan had ik nog een kans op herhaling, mocht deze poging niet lukken. Het was een lange dag wachten zo alleen in een hutje, maar gelukkig werd ik ook vermaakt door rode patrijzen. De rode patrijzen zijn prachtige vogels, die ik nog niet eerder had gezien. Het was een koude morgen en het rijp stond op het gras wat fraaie plaatjes opleverden. Maar daarvoor was ik hier niet. Aan het eind van de dag kwam gelukkig een jonge lynx nog langs en kon ik een mooie serie schieten.

Ik vond het zo bijzonder dat ik nog voor een tweede keer deze hut heb geboekt en kon toen ook de volwassen lynx fotograferen in het laatste avondzonnetje.

Nummer 3 - Korhoen

Korhoen komt aanvliegen

Deze korhoen kon ik in Noorwegen fotograferen waar ik in een tentje in het moeras sliep om bij zonsopkomst deze opname te kunnen maken. Alles zat mee, je hebt een onbewolkte lucht nodig om dit warme licht te krijgen bij zonsopkomst. Het is maar kort het mooie warme tegenlicht en best lastig om liggen op de grond met weinig licht een scherpe actiefoto te maken.

Het was een fantastische beleving om 40 korhoenders op de lek (baltsplaats) te zien aankomen en het toenemende zingende opwindende geluid van al de korhoenders samen te horen. Ik wist echt niet wat ik zag, zo bijzonder.

In de galerij hieronder nog mijn tentje en wat andere opnames van de schijngevechten die de mannetjes leveren en een paring met een vrouwtje.

Nummer 2 - Auerhoen

Auerhoen op baltzplaats

Ook deze foto van de Auerhoen maakte ik in Noorwegen. Het was de eerste dag dat we een hen het was erg spannend om in een tentje te slapen op een afgelegen plaats. Ik was blij dat Chris met zijn tentje niet ver van me afstond. We moesten heel stil zijn had Floris verteld en als we wakker werden en we hoorde het baltsgeluid dat het mannetje maakt moesten we helemaal stil zijn en heel voorzichtig de rits van onze slaapzak openen wanneer hij de laatste kukel maakt. Het baltsen bestaan er namelijk uit dat hij heel goed luistert of er een vrouwtje antwoord. Wanneer je het zou verstoren dan vertrok de auerhoen met grote kans dat je hem niet kon fotograferen.

De plek waar we zaten was wat betreft setting verre van ideaal. Het lag vol met takken en bomen in de weg. Je kon hem heel moeilijk vrij krijgen. Ik had gezien dat er maar een plekje was waar ik hem goed zou kunnen fotograferen en dat was op dat heuveltje. Hoe fijn was het dat hij daar precies ging staan!

Nog twee nachten en ochtenden op twee andere plekken gezeten, waar meerdere auerhoenen kwamen en ook meerdere vrouwtjes. Echt super mooi om mee te maken en zo'n zeldzame vogel in zijn natuurlijke omgeving te zien.

Nummer 1 - Visarend met zalmforel

_DSC6645-bewerkt-bewerkt-3

De opname van de visarend maakte ik in Schotland waar ik samen met Conny was. We hebben vier dagen vanuit een hut de visarenden kunnen fotograferen. Om 4 uur 's ochtends moesten we ons melden bij een forellenvijver midden in Aviemore. Er waren twee verschillende hutten waar je uit kon kiezen. Een het meest geschikt voor lenzen van 300 mm en de ander voor 500mm.

Onze gids Gordon zat in zijn auto op het parkeerterrein met een walkie tolkie en hij gaf aanwijzingen als er een visarend aankwam. Hij kon dat beter overzien dan wij vanuit de hut. Ook dit vond ik erg spannend. Je had niet veel kansen. Het aantal duiken varieerde van één tot zeven per ochtend. Wanneer ze voor zonsopkomst kwamen had je heel weinig licht, wat wel nodig was om korte sluitertijden te krijgen. Het kon ook gewoon regenen, dan had je na zonsopkomst ook nog weinig licht. Ook moest je snel zijn met focussen, je wist niet goed waar hij zou gaan duiken. Het was een kwestie van op de spetters te richten waar hij kopje onder ging en dan hopen dat je camera op de vogel scherp stelde zodat je hem kon fotograferen als hij er uit kwam.  En het liefst wilde je dan de visarend met een vis. Pff wat een stress, maar ik ben superblij met mijn foto's waarvan ik dit de mooiste vind.

Nog een paar andere om het feest compleet te maken in de galerij hieronder.

 

Tenslotte

Dat was mijn overzicht van 2022. Mijn overzicht van 2021 kun je hier vinden.

Nu ik zo terug kijk heb ik toch weer veel vogels kunnen fotografen en ben ik vaak op reis geweest. In mijn beleving heb ik afgelopen jaar weinig gefotografeerd, alleen de laatste maanden van het jaar ben ik wel veel op pad geweest. Apart dat je door het schrijven van zo'n overzicht erachter komt dat je veel meer hebt gedaan dan je dacht.

Ik hoop dat ik je niet verveeld heb met alweer een top 10 zo snel achter elkaar en dat er tussen mijn foto's ook nog bij jou een favoriete zit?

Kortom ik ben benieuwd wat je van deze top 10 vindt en hoop dat je een reactie wilt achterlaten.

33 reacties

 1. Patrick op 1 februari 2023 om 10:42

  Hallo Inge,

  Echt hele mooie foto’s en leuk om je verhalen te volgen.
  Mag ik vragen welke camera(s) en objectief u gebruikt?

  Mvr groet,

  Patrick

 2. Dik de Bruijn op 6 januari 2023 om 00:14

  Hallo Inge,
  We kennen elkaar niet persoonlijk, maar ik wil hier toch even uiting geven aan mijn bewondering voor je prachtige foto’s. Echt topwerk!

  • Inge Duijsens op 6 januari 2023 om 11:42

   Hoi Dik,
   Wat leuk dat je reageert. De meeste mensen kennen me niet persoonlijk, maar omdat ze me soms al jaren volgen voelt het als bekend. Soms kom je elkaar dan tegen en dat is leuk. Elkaar nooit ontmoet en toch bekend met elkaar. Dank je wel voor je mooie compliment.
   Fijn om te horen.
   Groetjes Inge

 3. Nicole Ferir op 5 januari 2023 om 13:10

  Hoi Inge, ik geniet al een aantal jaar van jouw vogelagenda. Eerst als bijna buurvrouw in Zoetermeer, nu wat verder weg in de Brabantse Kempen. Voor het eerst lees ik nu jouw jaarverslag. Super leuk om jouw verhaal bij de top 10-foto’s te lezen! Heel leerzaam ook.
  Wij zijn nog steeds erg tevreden met jouw foto’s op dibond die in onze B&B hangen. Vooral de grote buizerd krijgt veel complimenten! Mocht je inderdaad nog een keer in Nederland in het veld gaan fotograferen en je keus valt op de Landschotse Heide, wie weet kom je dan zelf ook een keer onder de buizerd te slapen! 🙂
  Hartelijke groet,
  Nicole Férir (Forest Breeze, Middelbeers)

 4. Brouwers Lenie op 5 januari 2023 om 12:07

  Beste Inge,

  Mijn grote complimenten voor je prachtige foto’s.
  Je aandacht voor zoveel detail; een feest om naar te kijken.

  In 2022 toevallig je agenda gekocht; ik ben verkocht! Voor 2023 ook de vogelgids voor beginners.

  Nogmaals chapeau!!! Is een fanclub nog van deze tijd? Ik zou me graag aansluiten.

  Met vriendelijke groet,

  Lenie Brouwers.

  België.

  • Inge Duijsens op 6 januari 2023 om 11:40

   Beste Lenie,
   Heel erg bedankt voor je complimenten. Wat leuk dat mijn agenda ook in België is doorgedrongen en dat je ook mijn boek hebt gekocht.
   Ik heb een soort fanclub via facebook. Je kunt me daar volgen en andere fans ontmoeten 😉
   https://www.facebook.com/inge.duijsens
   groetjes Inge

 5. Joyce op 5 januari 2023 om 11:25

  Wat een prachtige foto’s Inge. Mooi om te lezen onder welke omstandigheden ze geschoten zijn en de keuzes die je maakte. Ik ben zo blij met je kalender voor 2023. Spijtig dat ik die van de vorige jaren gemist heb.
  Ik wens je een heel goed fotojaar toe met avontuurlijke reizen. Ben nu al nieuwsgierig naar het resultaat. Liefs, Joyce

  • Inge Duijsens op 5 januari 2023 om 11:39

   Beste Joyce,
   Wat fijn om te horen dat je mijn foto mooi vind en ook mijn agenda.
   Dank je wel voor je bericht en lieve woorden.
   Groetjes Inge

 6. Arthur Staal op 5 januari 2023 om 10:12

  Wat een schitterende foto’s. Iedere keer weer genieten. De koekoek met de rietzanger vind ik echt top. Wat een pracht moment vastgelegd. Jouw foto’s blijven we inspireren, maar de uitdaging ga ik niet aan om in een tentje in de kou te overnachten. Respect dat jij dit wel aandurft. Ik kijk weer uit naar je nieuwe foto’s en hoop ook dit jaar weer een foto-workshop te mogen volgen.

  • Inge Duijsens op 5 januari 2023 om 11:37

   Beste Arthur,
   Wat leuk dat je weer reageert en dat ik je inspireer met mijn foto’s. Het zou leuk zijn als je dit jaar weer een workshop komt doen.
   Geniet van de natuur en het buiten zijn.
   groetjes Inge

 7. Margot Bach op 5 januari 2023 om 10:01

  Beste Inge,
  Wat een lafenis aan schoonheid ! wat een vreugde om dit te kunnen zien , uw werk en ook dat van Adri de Groot is pure balsem voor het oog én de ziel wat mij betreft. Heel hartelijk dank ervoor en ik wens u alle goeds , gezondheid en inspiratie voor dit nieuwe jaar.
  Hartelijke groet,
  margot

  • Inge Duijsens op 5 januari 2023 om 11:35

   Beste Margot,
   Dank u voor uw mooi woorden. Ik hoop dit jaar met weer nieuwe mooie platen te komen.
   Hartelijke groet,
   Inge

 8. Ellen Mattaar op 4 januari 2023 om 19:56

  Prachtig Inge, ik heb genoten van je top10 en voel me bevoorrecht om ook de Spaanse Keizerarend meegemaakt te hebben (én de Lynx!). Ik zat te denken: we hebben toen van José een mooie kalender gekregen: is dat wellciht ook een idee voor jou? Ik zou er zeker (minstens) 1 bestellen. Moet je een top12 maken ha ha…..

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 20:12

   Hoi Ellen,
   Ja, jij hebt ook de mooi Spaanse keizerarend en de lynx meegemaakt. De lynx zag je eerst niet zo zitten, een hele dag zitten en dan kans om hem niet te zien. Maar na het zien van mijn foto’s wilde je het toch wel proberen. Nee, ik ga geen kalender maken. Ik heb al een agenda en dat vind ik wel prima zo. Maar hartelijk bedankt voor de tip.
   Dit jaar gaan we weer mooie nieuwe herinneringen maken.
   Groetjes Inge

 9. Rick Scholtens op 4 januari 2023 om 18:44

  Beste Inge,
  Elke foto van jouw is een waar feest!
  Zoals men in Engels zegt: Your pictures make my day everytime!
  Groet,
  Rick Scholtens

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 20:15

   Beste Rick,
   Wat een mooi complement1 Dank je voor je reactie en jammer dat we elkaar gemist hebben bij de expositie.
   Groetjes Inge

 10. Wil van Rijnswou op 4 januari 2023 om 17:45

  Wat een genot weer om je schitterende foto’s te zien!
  Ben blij dat ik niet hoef te zeggen welke nummer één is, ze zijn allemaal zo mooi. Die egeltjes ook, geweldig!
  Dank weer voor zoveel mooie natuur.
  Hartelijke groet,
  Wil van Rijnswou

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 18:03

   Beste Wil,
   Dank je wel voor je leuke reactie.
   Groetjes Inge

 11. Bert op 4 januari 2023 om 15:53

  Prachtige foto’s met een grote diversiteit.
  Knap werk.

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 16:45

   Hoi Bert,
   Dank je wel voor je compliment. Wordt zeer gewaardeerd.
   Groetjes Inge

 12. Els op 4 januari 2023 om 15:49

  Schitterend!
  Zéér van genoten!

 13. Conny Veenhuis op 4 januari 2023 om 14:45

  Een prachtig overzicht met vele mooie foto’s en ervaringen. Een aantal bestemmingen beleef ik weer in gedachte mee….fotograferen en reizen, een ideale combi.
  Kijk nu al uit naar je overzicht van 2023.

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 15:32

   Hoi Conny,
   Geen wonder dat een aantal foto’s je bekend voorkwamen, we waren samen na de visarenden en lammergieren en een derde bestemming van de Spaanse keizerarend heb je ook regelmatig bezocht. Dank je voor het maken van deze herinneringen.
   Groetjes Inge

 14. Henk Kattestaart op 4 januari 2023 om 13:40

  Het is genieten van alle mooie foto’s die je hebt gemaakt. Top Ik wens je dit jaar veel foto- en vogelplezier, bovenal in goede gezondheid. Ik hoop ook dit jaar weer een keertje met je mee te gaan naar een hutje en/of de natuur, in NL of daarbuiten.

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 14:14

   Hoi Henk,
   Leuk dat je reageert en leuk om weer wat af te spreken.
   groetjes Inge

 15. Alois op 4 januari 2023 om 13:26

  je hebt van 2022 een fantastisch fotojaar gemaakt met schitterende en spectaculaire foto’s, gefeliciteerd ermee. Het wordt moeilijk om in 2023 nog beter te doen. Maar met een topfotografe en perfectionist pur sang als u weet je maar nooit. Blijf genieten van de fotografie.

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 14:17

   Beste Alois,
   Dank je voor je erg mooi compliment! En ja, kan altijd beter of soms gewoon weer wat anders proberen.
   Tot snel,
   Inge

   • Marianne Kling op 5 januari 2023 om 09:44

    Hoi Inge,
    Ik heb weer genoten van je foto’s….wederom elk op zich een kunstwerk…..wat een voorrecht dat jij her geduld hebt om die prachtige dieren te fotograferen, zodat ik er van kan genieten 😉

    • Inge Duijsens op 5 januari 2023 om 11:33

     Hoi Marianne,
     Wat fijn dat jij er ook van kan genieten en dank je wel voor je mooie compliment.
     Groetjes vanuit de mooie bergen in de Franse Pyreneeën.

 16. Heleen op 4 januari 2023 om 12:04

  Hoe zo vervelen ? Ik heb geboeid al je foto’s bekeken. Daardoor niet aan het werk gegaan ……
  Stuk voor stuk juweeltjes ! En leuk om je belevenissen te lezen en te zien uit welke foto’s je gekozen hebt.
  Ik ben op dit moment ook mijn foto’s aan het uitzoeken : herkenbaar dat ik/wij veel meer gedaan hebben dan ik dacht.
  Leve de fotografie, dan kan je alles net zo vaak herbeleven als je wil !

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 12:43

   Hi Heleen,
   Oei, ik heb je van je werk afgehouden 😉
   Bedankt voor je mooie compliment en succes met het uitzoeken.
   Groetjes Inge

 17. Marieke Oldenwening op 4 januari 2023 om 11:38

  supermooi, echt een genot om te bekijken, en heel leuk die info die je er verder bijschrijft. Wauw.

  • Inge Duijsens op 4 januari 2023 om 12:42

   Hoi Marieke,
   Dank je wel voor je compliment en je leuke reactie!
   groetjes Inge

Laat een reactie achter