Ik  ben geboren in 1960 en ik heb een eigen bedrijf aan huis. Hierdoor kan ik mijn tijd zelf indelen. In mijn vrije tijd trekt ik graag de natuur in of fotografeer ik vanuit een vogelhut.

Het fotograferen van vogels geeft mij veel plezier en de nodige ontspanning. Ik heb een voorkeur voor het vastleggen van actie en fraaie opname waar dan alles van moet kloppen. Ik kan mij maanden lang vastbijten in een project, waar dan aan het eind als het goed is een of enkele mooie foto's uitkomen. Het proces van vogels volgen, foto's beoordelen en opnieuw maken, geven mij  het meeste voldoening.

Het fotograferen heb ik geleerd door veel te lezen, uit te proberen en door te sparren met andere vogelfotografen.

Vogelhut in mijn tuin

In 2014 ben ik verhuisd naar Zoetermeer en ben ik in het gelukkige bezit van een grote tuin met dito vijver. Achter in de tuin heb ik een vogelhut ingegraven waar vanuit ik met een laag standpunt tuinvogels kan fotograferen. Het fotograferen vindt plaatst vanuit een comfortabele stoel in de hut en de fotograaf kan de vogels ongezien observeren en fotograferen. De hut is van binnen zwart gemaakt en voorzien van een vitrage, waar de cameralens onderdoor gaat. De camera is op ooghoogte met het vogeltje wanneer die komt drinken of eten op de grond. Dit geeft een mooi effect met de achtergrond.

Fotograferen vanuit een schuilhut maakt het mogelijk om van heel dichtbij  vogelopnames te maken. Ook heb je als fotograaf dan controle over de omgeving. Je maakt als het ware je eigen buitenstudio. In een hut ben je wel afhankelijk van de vogels die langskomen. Je kunt het gedeeltelijk sturen door te voeren of door de locatie waar de hut staat. Er zijn tegenwoordig veel verschillende vogel hutten te huur. De locatie, het soort vogels en het comfort van de hut varieert nogal.

Meer over de vogels in mijn tuin.

Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht vanuit laag standpunt

Er zijn ook hutten met spiegelglas, maar dat vind ik zelf niet plezierig. Het is wel zo dat de vogels je dan minder horen en helemaal niet kunnen zien en daardoor ook geschikt zijn voor schuwe soorten. Het nadeel van spiegelglas is dat je een stop aan licht verliest en dat ik de kleuren minder mooi vindt. Op een of andere manier zijn mijn foto's minder scherp en mooi als ik ze door glas heb gemaakt. Dat heeft dus niet mijn voorkeur.

Een alternatief voor een vogelhut is de mobiele schuilhut. Dat is vanuit de auto fotograferen waar je de lens op een rijstzak legt en liefst vanachter een camouflagenetje fotografeert. Vogels zijn aan auto's gewend en wanneer je niet abrupt stopt of je lens beweegt, je ze op deze manier vrij goed kunt benaderen.

Wanneer het lekker weer is ga ik het liefst gewoon de natuur in. Ergens op een strategische plaatst staan en wachten tot die ene vogel langs komt. Mijn uitrusting is vrij zwaar en daar loop ik niet graag grote afstanden mee. Wanneer er toch een eind gelopen moet worden, laad ik al mijn spullen op een karretje.

24 reacties

 1. Ad van Geffen op 9 april 2021 om 21:51

  Hoi Inge,

  Heel toevallig kwam ik bij jou terecht en meteen een afspraak gemaakt en de hut geboekt. Mede aangezien ik als extra camera een Canon 7D mark ii heb aangeschaft. Het fijne van je hut is dat op relatief korte afstand je een kleine vijver hebt en daaromheen een aantal voerplekken. Gelukkig was het geen spitsuur en hebben de diverse soorten elkaar ook niet weggejaagd. I.c.m. de Sigma 150-600mm Sports is dit een ideale hut aangezien je alles bijna full in beeld krijgt.

  Ik heb prachtfoto’s gemaakt met deze gear en was verbaasd over de kwaliteit. De modellen/bezoekers waren goed te spotten en ook te vangen met de lens. Wij hebben een tijd gesproken over fotografie en natuurfoto’s maken en je hebt mij geholpen met wat tips en instellingen. Ik kom zeker nog terug en wellicht om samen een keer de natuur in te gaan.

  Al met al heb je een pracht tuin en kan je hele mooie foto’s maken in je vogelhut. Een aanrader dus!

  • Inge Duijsens op 9 april 2021 om 21:58

   Goedenavond Ad,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik geniet zelf ook eigenlijk steeds meer van mijn hut en onze tuin en sta versteld wat er allemaal langskomt en dat ze zich zo dichtbij laten zien. Je foto’s waren inderdaad prachtig en het was mooi te zien hoe enthousiast je was over wat je kon fotograferen in een stadstuin.
   Groetjes,
   Inge

 2. Emmie Poutsma op 4 januari 2019 om 19:14

  Ongelofelijk mooie foto’s maak je. Ik heb je maar evem opgezocht om je dit te zeggen
  Is er ook een boekje met jouw foto’s?

  • Inge Duijsens op 4 januari 2019 om 21:53

   Dank je Emmie voor je compliment.
   Erg leuk dat je de moeite neemt om op deze manier te reageren!

 3. Peter C. A. de Jong op 5 december 2018 om 12:08

  Inge,

  Is het mogelijk om uw foto’s in het fotodagboek van Adri de Groot standaard geschikt aan te bieden als achtergrond op mijn laptop? ….. Het is leuk om regelmatig van achtergrond te wisselen met uw prachtige foto’s.

  BVD

  • Inge Duijsens op 5 december 2018 om 13:29

   Hoi Peter,
   Dank je voor je compliment en leuk dat je hier reageert. In het vogeldagboek wordt bij uitzondering ook een grote foto bijgeleverd wanneer hij erg mooi is en met een vrij rustige achtergrond zodat hij goed als achtergrond kan dienen.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 4. Henk Takke op 4 oktober 2018 om 20:59

  Beste Inge,

  Wat leuk je te ontmoeten bij Alexander; heb even de tijd nodig gehad om al je sites, nieuwsbrieven, facebook en vogeldagboek door te nemen.
  Heb gezien dat je heel aktief bent en dat je toch binnen een aantal jaren al zoveel gedaan hebt met hele mooie resultaten en belevingen.
  Heb met veel belangstelling je Puffin verhaal gelezen, wellicht iets voor mij voor het aankomend jaar als ik een fotomaatje kan vinden !.
  Wie weet zien we elkaar wel weer in het veld.

  Groeten Henk.

  • Inge Duijsens op 6 oktober 2018 om 20:17

   Hoi Henk,
   Dank je voor je leuke reactie. En wat hadden we een mooie dag in NB, met alle interactie tussen de buizerds! Volgende keer tref je hoop ik wel de Havik. De Farne eilanden raad ik je zeker aan, erg leuk om te doen!
   Groetjes,
   Inge

 5. Jochem Wouda op 11 september 2018 om 15:21

  Beste Inge, De kudde wisenten – een van mijn talrijke – lievelingsdieren- was voor mij een openbaring. Gezien via Adri de Groot. Mijn complimenten. een opname van de bovenste plank. Ga zo voort! Wil gaarne corresponderen via E-mail adressen. Schrijver van natuurboeken passie Estland, Letland en Litouwen. Recentelijk uitgekomen NATUURWIJZERS OVER DE JUBILERENDE REPUBLIEKEN ESTLAND, LETLAND EN LITOUWEN

  • Inge Duijsens op 12 september 2018 om 08:57

   Beste Jochem,
   Dank je voor je mooie compliment! Wat leuk dat je natuurboeken schrijft, ik ga je e-mailen!
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 6. Hans Metselaar op 7 november 2017 om 19:14

  Beste Inge,

  Zag je opmerking over katten die bezit hebben genomen van je vogelhut (en de omgeving neem ik aan)
  Hoewel het natuurlijk de omgekeerde wereld is: Er zijn erg goede schrikdraad installatie speciaal voor katten.
  Echte kattenliefhebbers gebruiken ze om de katten in hun eigen tuin te houden.
  In mijn optiek een aanrader……

  • Inge Duijsens op 7 november 2017 om 22:06

   Beste Hans,
   Dank je voor het meedenken. Wordt in onze tuin wat lastig vrees ik. Heel veel meters waaronder een groot deel takkenril waar steeds nieuwe takken op gelegd worden. Maar misschien kan ik er wat mee verzinnen alleen rond de hut.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 7. Hans Westrik op 1 september 2017 om 17:56

  Hallo Inge,

  Ten eerste prachtige foto’s die je maakt. Inspirerend !

  Ik zag je foto van de duikende boerenzwaluw op de site van Adri vandaag. Gekeken via Lightroom naar de EXIF gegevens maar die waren beperkt.
  Waarom wil ik die graag zien simpelweg omdat ik met de grote Stern bezig was in de duikvlucht bij de Putten in NH. Dat via de Burst functie op mijn GX8. Desgewenst stuur ik die naar je e-mail adres dat ik nu (nog) niet heb.

  Dus graag wat technisch achtergronden als je wilt

  Met vriendelijke groet Hans Westrik

  • Inge Duijsens op 1 september 2017 om 21:17

   Hoi Hans,
   Dank je voor je compliment. De exif van de foto met de Boerenzwaluw in het vogeldagboek is als volgt: f /7.1, s: 1/2000, ISO 800 en 400 mm (en 7D m 2).
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 8. joyce op 14 december 2016 om 21:32

  hoi inge,

  dank voor je prachtige vogelplaatjes. ik maakte er kennis mee via de site van adri. had je er al eerder mee gecomplimenteerd, hoop dat dat overgekomen is. ik kijk uit naar jouw nieuwsbrief.

  met hartelijke groet, joyce

  • Inge Duijsens op 14 december 2016 om 21:43

   Hallo Joyce,
   Dank je voor je compliment, fijn om te horen.
   Het duurde even voor ik had uitgevonden hoe ik de nieuwsbrief kon versturen.
   Ik hoop dat nu 1 keer per maand te kunnen doen.
   Groetjes Inge

 9. Rob RiemVis op 23 augustus 2016 om 16:26

  Nou Inge, prachtige foto’s!!!! Ik zou best gebruik willen maken van jou fotohut!! Groetjes van Rob ook uit het Zoetermeersche.

  • Inge Duijsens op 24 augustus 2016 om 16:25

   Hoi Rob,
   Dank je voor het bericht en je compliment.
   Groetjes Inge

 10. Alois Van Mingeroet op 1 maart 2016 om 12:55

  Prachtige serie van de blauwe reiger die een goudvis te pakken heeft. Maar de foto van de vliegende velduil die recht in je lens kijkt, vind ik toch je mooiste, al heb je meerdere top foto’s.
  Wens je succes met deze site en uiteraard met de fotografie.
  Vriendelijke groeten
  Alois en Netty

  • Inge Duijsens op 1 maart 2016 om 13:02

   Dank je Alois. Erg leuk dat we elkaar ontmoet hebben en dat zal vaker gebeuren.
   Groetjes Inge

 11. Inge Duijsens op 24 februari 2016 om 12:27

  Beste Fons,
  Dank je voor je complimenten en je vraag. Erg leuk om te horen dat je ook een 400 mm 2.8 type ii hebt. Ik ken weinig mensen die die ook gebruiken met vogelfotografie. Als je wilt kunnen we een keer afspreken om onze ervaringen uit te wisselen. Het is lastig om de subtiele verschillen te beschrijven.
  Je vraag is voor mij niet zo kort te beantwoorden, ik ga mijn best doen.

  Combinatie met de 1DX
  De 1 DX is een uitstekende camera, zeker in combinatie met de 400 mm 2.8. Als je het budget hebt zou ik voor de 1 D X ii gaan die vermoedelijk in mei uitkomt. Die is nog beter dan de 1Dx. Tweede keuze zou voor mij de 7D m II zijn.
  In het veld gebruik ik de 400 mm vrijwel altijd samen met de 2.0 extender en de 1 DX. Ik heb dan effectief 800 mm en deze combinatie is snel genoeg om goede actie foto’s te maken. In tegenstelling tot ik van veel mensen hoor vindt ik de scherpte met de 2.0 extender samen met de 1DX ook prima (ik heb wel de set met extenders laten callibreren).

  Combinatie met de 7D m ii en de 400 mm 2.8
  Sinds kort beschik ik ook over de 7Dm ii. Dit is ook een erg goede camera. Ik heb lang getwijfeld om deze aan te schaffen naast de 1Dx, te meer dat ik met de 7D geen goede ervaring had met de 400mm. Deze camera heeft me in positieve zin verrast. Hij is sterk verbeterd t.o.v. de 7D.
  Wanneer er goed licht is gebruik ik de 7D m II ook in combinatie met de 400 2.8 al dan niet met 1.4 extender. Met de 1.4 extender en de 7DM ii heb je dan effectief 896mm en nog wat meer pixels. De scherpte van de 7D m ii vindt ik bijvoorbeeld in hutten als er goed licht is zelfs nog wat beter dan met de 1Dx.
  Een ander voordeel van de 7DM ii is dat je minder snel een extender nodig hebt. Zo kun je de vogel op een bepaalde afstand op dezelfde manier uitvergroten als de 1DX, maar dan zonder extender. Dit scheelt je ook een stop in licht als je het diafragma wat groter houd.
  De 7D m II met de 400 mm 2.8 en 2.0 extender verlies ik wel kwaliteit. Effectief heb je dan 1280 mm en dat is denk ik te gevoelig voor trillingen. Misschien dat als de lens beter ondersteund wordt het wel kan, maar daar ben ik verder nog niet op doorgegaan. Ik ben nog niemand in het veld tegen gekomen die met bijna 1300mm tevreden is over zijn foto’s.

  Vlucht- en actie foto’s
  De 1DX is superieur aan de 7D m ii wat betreft vluchtfoto’s en actie foto’s. De 1Dx heeft een sneller en beter scherpstelmeganisme en kan bovendien veel beter omgaan met ruis. Met de 1 DX m ii verwacht ik dat dit nog veel beter is.

  Combinatie met de 7D m ii en de 100-400 mm type ii
  Niet je vraag, maar wel waarom ik de 7D m ii heb gekocht. De 100-400 zoom lens gebruik ik als ik wat meer moet lopen en geen zin heb om mijn zware vaste 400 lens mee te nemen. In combinatie met de 1Dx zijn het aantal mm in het veld beperkt. Bovendien is de 1Dx ook een stuk zwaarder, dus het lijkt logisch om hier de 7D m ii in overweging te nemen.
  Bij goed licht en niet teveel actie zie ik geen verschil met de 1DX en de 7D m ii wat betreft de kwaliteit. Vanwege de kropfactor en extra pixels geef ik de voorkeur aan de 7D m II. Temeer omdat je met 400 mm in het veld snel te weinig mm hebt bij vogelfotografie. Met een 1.4 extender wordt de lens f /8 en dan wordt het toch wat minder snel en lastiger met vluchtfoto’s (vooral met de 7D m ii).
  Wanneer is vluchtfoto’s wil maken met de 7D m ii en deze lens, merk ik dat de camera minder snel en goed de vogel in de vlucht oppakt. De 1Dx heeft ook meer mogelijkheden om dat beter te focussen. Bovendien moet dan je sluitertijd omhoog en neemt de ruis bij de 7D m II ook toe, veel meer dan bij de 1Dx.
  Met vriendelijke groet,
  Inge

  • Fons op 24 februari 2016 om 13:17

   Goeedmiddag Inge

   hartelijk dank voor je uitgebreide verhaal , echt te gek ,
   weet alleen niet waar je woont , zou anders graag gebruik maken van je aanbod

   om er samen eens over te kunnen hebben , zou top zijn

   hoor graag van je

   met vr gr

   fons

   • Inge Duijsens op 24 februari 2016 om 19:51

    Gaan we kijken of dat lukt Fons,
    Ik heb je een mail gestuurd.
    Met vriendelijke groet,
    Inge

 12. Fons op 23 februari 2016 om 22:35

  Goedeavond Inge

  had een vraag aan je :
  wanneer gebruik je de Canon 1dx ……………..met vogelfotografie , en wanneer de canon 7d mark2 ………………
  er zit toch een groot verschil tussen de een en de ander, bv de cropfactor

  zit op je site te kijken , naar al je mooie platen , echt top

  waarom deze vraag :
  ben van plan dit jaar over te stappen naar een nieuwe canon camera , maar welke ?????

  heb zelf als apparatuur een canon 7d type 1 , met een 400mm 2,8 type 2 , maar vanaf 800-1000 iso , enorm veel ruis

  hoop op een mooie reactie van je te krijgen

  alvast hartelijk dank

  met vr gr

  fons

Laat een reactie achter