Top 10 opnames van 2021

In deze blog beschrijf ik mijn persoonlijke top 10 foto's die ik in 2021 heb gemaakt. Daarbij is het een soort jaarverslag op fotografiegebied. Rond deze tijd was het logischer om mijn beste foto's uit 2022 te laten zien, maar dan zou je een heel jaar van mijn mooiste fotomomenten hebben gemist. Vandaar op de valreep eerst 2021.

Terugkijken op 2021

Spoek

Aan het eind van het jaar is het weer tijd om terug te kijken naar mijn top 10 foto's van afgelopen jaar. Maar omdat ik nooit teruggekeken heb op 2021, doe ik dit eerst met deze blog. Binnenkort zal ik ook mijn top 10 van 2022 plaatsen.

In juni 2021 konden we onze tweede hond Spoek ophalen. Zijn vorige baasje kon niet goed meer voor hem zorgen en zo kwam hij bij ons. Spoek is een tweelingbroer van onze hond Vere. Deze honden zijn geboren in de Franse Pyreneeën, waar we een tweede huis hebben en vaak komen. Toen ze net geboren waren heb ik geholpen om de puppy's te verzorgen. Ik was toen al dol op Spoek, maar alle hondjes waren al vergeven. In 2018 kregen we Vere al omdat de nieuwe baasjes van Vere haar niet wilden houden. Nu hebben we dus broer en zus uit hetzelfde nest en we genieten iedere dag van ze.

In 2020 was ik door Edicola, de uitgever van de Vogelagenda,  gevraagd om een vogelgids te maken. Na wat twijfelen heb ik toegezegd om die te gaan maken en dat het een gids met persoonlijke verhalen zou worden vol met mijn mooie foto's. Ik was in 2021 druk bezig met mijn vogelgids en het schrijven hiervan vond ik erg moeilijk. Hierdoor kwam ik weinig toe aan van vele andere activiteiten waaronder deze blog.

Het fotograferen zat vanwege mijn schrijversblok op laag pitje, maar als ik terugkijk naar mijn persoonlijke top 10 van 2021 dan ben ik toch zeker tevreden met de foto's die ik dat jaar heb kunnen maken.

 

Mijn reizen in 2021

In januari 2021 ben ik samen met Pieter en onze hond Vere een week op Schiermonnikoog geweest, waar we heerlijk gewandeld en gefietst hebben.

Door Corona waren buitenlandse reizen de afgelopen jaren moeilijk en het leek erop dat er ook in 2021 geen buitenlandse reizen mogelijk waren.

Mijn reis naar Spanje gepland in 2020 was doorgeschoven naar mei 2021 en er gold alweer een reisverbod. Ik had er zo de pest in, en heb toen met de eigenaar van de hutten overlegd of het toch mogelijk was om langs te komen. Het bleek dat het wel mogelijk was voor professionele reizen.

We hebben het erop gewaagd en ik ben samen met een collega fotografe naar Spanje gegaan. Niet alles was even gemakkelijk, de restaurants waren dicht en het hotel was ook gestopt met ontbijt of ander maaltijden te serveren. Onze gids heeft toen geregeld dat we een appartement konden huren zodat we zelf voor ontbijt, lunch en diner konden zorgen. Dat was helemaal super. En omdat er maar heel weinig mensen naar de hutten gingen hadden we keus uit alle beschikbare hutten. We hebben erg genoten en mooie dingen gezien.

Mijn geplande reis naar Engeland en Schotland moest ik helaas wel annuleren, er werden steeds meer eisen aan quarantaine gesteld waardoor een reis niet mogelijk was.

In de media

TV Rijnmond: 'Ed ziet ze vliegen'

Ed Aldus en Inge Duijsens tijdens de tv opname

 

 

In de zomer van 2021 heb is meegewerkt aan het programma "Ed ziet ze vliegen" van tv Rijnmond. De weerman Ed Aldus heeft als hobby ook vogels fotograferen en we blijken ook nog dezelfde camera en lens te hebben. Een hele dag is Ed en een cameraman in mijn tuin op bezoek geweest en hebben naar de torenvalken met jongen gekeken en opnames vanuit mijn hut gemaakt. Heel erg leuk om aan mee te werken.

"In aflevering 5 van Ed Ziet Ze Vliegen gaat Ed op bezoek bij vogelfotograaf Inge Duijsens, die niet alleen een echte vogelhut, maar ook nog eens broedende torenvalken in haar tuin in Zoetermeer heeft."

De uitzending in mijn tuin kun je hier bekijken: Ed ziet ze vliegen aflevering 5

AD Zoetermeerder van de week

Na aanleiding van het programma 'Ed ziet ze vliegen', werd ik benaderd door Marijke Helsloot waar toch in Zoetermeer die grote tuin met fotohut te vinden was en of ze mij mocht interviewen.

Superleuk dus. Het werd een hele pagina in de krant en de online versie kun je hier vinden: Online versie : Binnenkijken in de fotohut

inge-hut-2

Mijn top 10

Van al deze bijzondere momenten die ik in 2021 heb meegemaakt heb ik tien foto's uitgezocht die volgens mij een plekje verdienen in deze top 10. Het zijn niet altijd mijn mooiste foto's, maar wel de foto's die voor mij het meest bijzonder zijn.

Geniet mee van mijn top 10 van 2021!

Nummer 10 - Parende kieviten

_DSC3394-bewerkt-bewerkt

 

 

Op 18 maart ben ik met mijn vriendin Iris Harm naar een hut in Marken geweest. Het was geen gewone hut, maar een soort Pipo kar die midden in een half ondergelopen weiland stond. We werden er aan het eind van de ochtend naar toe gebracht en pas de volgende ochtend weer opgehaald. We bleven dus de hele tijd in deze kar en sliepen er ook. Het mooie hiervan is dat we de vogels zagen aankomen die hier gingen slapen.  In de morgen bij mooi licht zagen we de vogels aankomen.

Ik vond de beleving super. We zagen onder andere grutto's, kieviten, goudplevieren, scholeksters, tureluurs en wintertalingen. Je kon vanuit laag standpunt fotograferen, door op de grond te gaan liggen, of zittend. Gelukkig had ik een kantelscherm anders kreeg je flink pijn in je nek van het fotograferen op laag standpunt. Ik heb vele mooie foto's gemaakt, maar ik kies voor de parende kieviten omdat ik die nog niet had. Ze zijn zo snel, de hele paring duurt nog geen seconde. Ik had het al een paar keer gezien, dat ik snel moest zijn en was blij dat ik de paring kon vastleggen.

Verder nog wat foto's zodat je een idee krijgt wat we toen zagen.

Nummer 9 - Koppel hoppen

koppel hoppen

Op nummer 9 een foto van  een koppel hoppen die ik in Spanje kon fotograferen. Het was erg vroeg in de morgen. De zon was net opgekomen en reflecteerde op het riet waardoor mooie warme gele gloed op de achtergrond kwam.

Het was een prachtig moment, ik hoorde ze roepen naar elkaar voordat ze in het zicht waren. Daarna zag ik er een achter wat takken op de grond. Het vrouwtje vloog op de tak (vogel meest rechts) en het mannetje kwam opgewonden roepend ook op de tak. Daarna volgde verschillende paringen, maar deze foto vond ik het mooist.

Nummer 8 - Blauwe kiekendief

_DSC2698-bewerkt

Begin 2021 verbleven twee jonge blauwe kiekendieven in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer / Leidschendam. Aan het eind van de middag / begin van de avond lieten ze zich veelvuldig zien. Veel fotografen hebben erg genoten van deze mooie roofvogels. Ze jagen laag en je kunt ze dan op ooghoogte fotograferen. Ik had nog niet eerder de blauwe kiekendief mooi op de foto kunnen zetten. Deze foto vind ik erg mooi met het laatste zonlicht. Ik hoop nog eens een volwassen (blauw) mannetje te kunnen fotograferen.

Nummer 7 - Baardman

_DSC4102-bewerkt

Baardmannetjes zijn een van mijn favoriete vogels. In de zomer eten ze insecten en als die niet meer beschikbaar zijn in de winter gaan ze over op zaad. Ze zijn zijn vrij klein en snel en vaak lastig te fotograferen. Wanneer ze insecten eten zitten ze vaak verscholen achter het riet. Tijdens koude dagen komen ze met z'n allen op de rietpluimen zitten waar ze de zaadjes van eten.

Half februari 2021 hadden we een paar heel koude dagen met sneeuw en bevroren sloten. Toen ben ik een paar dagen naar de Zevenhuizerplas geweest voor het fotograferen van de baardmannen. Wat was het koud, maar wat lieten ze zich geweldig zien! Er kwam een hele groep vlakbij van de zaadjes snoepen. Ze trokken zich weinig aan van de vele fotografen die aanwezig waren.

Nummer 6 - Houtsnip in eigen tuin

Houtsnip

Deze opname van de houtsnip is ook gemaakt tijdens die koude week in februari 2021. Ik had nog nooit een houtsnip gezien en zat in mijn tuin hut te genieten van de vogels in de sneeuw. Ik zag opeens een vrij grote goed gecamoufleerde vogel maar die opviel in de sneeuw. Er liepen er zelfs drie in mijn tuin en die bleven hangen tot de sneeuw weg was. Een buitenkansje om ze te kunnen fotograferen.

Nummer 5 - Fazant in eigen tuin

_DSC8446-bewerkt-bewerkt

Deze prachtige fazant haan heb ik ook in mijn vogelgids beschreven. Hij komt al 6 jaar in mijn tuin, vooral in het najaar en in de winter. Het zijn vrij schuwe vogels, die hard wegrennen als ze je zien. Vanuit mijn hut kan ik ze goed fotograferen, dan val ik niet zo op.

Hier hoorde hij toch een geluidje uit de hut komen en keek verbaasd naar binnen. Ik heb deze foto op Facebook geplaatst en die werd weer gedeeld door Frans de Waal. In één klap werd mijn gewone fazanthaan wereldberoemd. Hij kreeg niet alleen veel reacties en likes maar werd ook nog eens 3000 keer gedeeld. Ook in 2021 had deze haan voor het eerst een vriendin. Heel lief liet hij haar zien waar het lekkers te vinden was. Nu in het najaar 2022 heb ik twee fazanthanen en vijf fazant hennen in mijn tuin lopen. Ik neem aan dat het een grote familie van elkaar is.

Nummer 4 - Blauwe reiger met Giebel

_DSC1942-bewerkt-bewerkt

Ik was met Gert Spierenburg in de polders Oegstgeest gaan fotograferen in maart. Het was een mooie dag met zacht winterlicht. We hadden al een tijdje rondgelopen en onder andere wintertalingen gefotografeerd toen we langs deze blauwe reiger liepen.

Hij stond op een bijzonder mooi plekje met een fraaie achtergrond en mooi licht erop. Het viel me op dat hij bij het slootje bleef staan ook toen we niet ver van hem vandaan stonden. Hij was erg gefocust op de sloot.  Hij joeg ook de andere reigers fel weg die in de buurt kwamen. Ik zei tegen Gert dat ik verwachte dat hij een vis ging vangen en dat ik hier een tijdje wilde blijven wachten. Ik denk dat er zeker wel een half uur voorbij ging en opeens ving hij deze grote vis. Wat een mooi moment. Hij liep er wat mee rond, legde hem op de grond en pakte hem weer op. Het was een flink gevecht om de vis naar binnen te krijgen, maar uiteindelijk lukte het en hij bleef steeds in de buurt zodat we alles konden vastleggen.

Deze foto kreeg een brons nominatie bij de fotobond.

Nummer 3 - Das

Das rond

Dassen vind ik heel bijzonder, maar ze komen zo ver ik weet niet in Zuid- Holland voor en ze zijn lastig te vinden en te fotograferen omdat ze zich meestal pas bij schemer of na zonsondergang laten zien.

In 2020 had ik ook al een das in mijn top 10 staan, blijkbaar maken ze veel indruk op mij. Deze das heb ik vanuit een nachthut gefotografeerd welke verlicht wordt met ledverlichting. De nachtdieren zijn gewend aan het licht en zijn dan goed te zien. Hier kwam hij drinken en door mijn camera hoog te houden en in een hoek van de hut te gaan staan kreeg ik hem mooi met een reflectie.

Deze foto kreeg een brons nominatie bij een wedstrijd van de fotobond.

Nummer 2 - Jonge torenvalk

Jonge torenvalk

Ik heb al een aantal jaren torenvalken broeden in een nestkast in mijn tuin. In 2021 waren er twee torenvalk vrouwtjes geboren in de kast en toen ze uitvlogen lukte het me ook om ze voor mijn hut te fotograferen. Deze net uitgevlogen torenvalk zat lang op een stok te poetsen en hoorde wat geluid vanuit de hut. Ze draaide haar koppie om te kijken waar het geluid vandaan kwam. Zo bijzonder om dat te zien en ik was zo blij dat we torenvalken in onze tuin hebben die zich ook nog lieten fotograferen.

Nummer 1 - Grijze wouw met jongen

_DSC2071-bewerkt

Zoals ik in de inleiding al vertelde ben ik in mei 2021 naar Spanje gereisd om vogels te gaan fotograferen. Het hoogst op mijn verlanglijstje stond de grijze wouw. Voor 2021 had ik een dag kunnen reserveren om vanuit een hut deze vogel te fotograferen. De hut staat niet ver van hun nestplaats en om verstoring te voorkomen moet je voor zonsopkomst de hut in en wordt je er pas na zonsondergang uitgehaald. Het is een kleine hut waar je niet in kan staan en waar je pas uit mag wanneer je wordt opgehaald. Je zit in deze hut alleen en je mag ook maar één lens meenemen en geen licht of geluid maken. Deze vogel wordt hier niet gevoerd er staat alleen boomstronk voor een hutje waar ze blijkbaar graag op zitten.

Heel spannend allemaal, want je moet ook maar afwachten of er een vogel voor je hutje komt. Het was een koude dag met mooi licht. Ik had een donzen slaapzak meegenomen om me warm te kunnen houden, waar ik heel blij mee was. Ik had gehoord dat de dag ervoor een jonge vogel was uitgevlogen en zich een poosje had laten zien op de stronk.

Ik had er voor gekozen om mijn zoomlens mee te nemen (200-600 mm), omdat ik daar mee meer mogelijkheden zou hebben dan met mijn vaste lichtsterke 400 mm lens die ik eigenlijk altijd gebruik als ik vanuit een hut fotografeer. Ik heb er geen spijt van gehad. De zoem gaf me het bereik dat ik goed kon gebruiken. Ik heb zowel foto's gemaakt met 250 mm, maar ook op 600mm.

Nog voordat het voldoende licht was kwamen er al twee jonge grijze wouwen voor mijn neus zitten  en later kwamen zelfs alle vier net uitgevlogen jongen. Eigenlijk had ik de hele dag activiteit waarbij ze gingen poetsen, slapen, knuffelen, heen en weer vliegen. En als kers op de taart kwamen ze ook met muizen aan vliegen en kwam de vader nog een muis brengen. Ik heb meerdere favoriete foto's van deze dag. Ik kan eigenlijk niet goed kiezen.  Op de grote foto zie je rechts de vader met muis en twee jonge grijze wouwen.

Ik heb alle batterijen die ik had volledig leeggemaakt en ruim 6000 foto's gemaakt. Tussendoor heb ik vrijwel geen foto's teruggekeken om batterijen te sparen. Het was een hele zware dag, om 3 uur opgestaan en ik was pas om 23 uur weer thuis. Al die tijd in het hutje moeten blijven en heel stil zijn. Ik kon niet meer lopen toen ik na de lange dag eruit werd gehaald, maar wat was ik een gelukkig mens. Een belevenis om niet snel meer te vergeten.

 

 

Tenslotte nog een filmopname waarbij alle vier net uitgevlogen jonge grijze wouwen bij elkaar op een tak zitten.

zie: youtube film 4 grijze wouwen

Tenslotte

Dat was mijn overzicht van 2021. Mijn overzicht van 2020 kun je hier vinden.

Binnenkort hoop ik met mijn overzicht van 2022 te komen.

Hartelijk dank voor het lezen van mijn blog. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn keuze vinden en welke bij jou nummer een staat. Ik vind het leuk als je een bericht achterlaat.

 

23 reacties

 1. Mariette Pateer op 6 januari 2023 om 10:30

  Beste Inge, wat een mooie foto’s. Omdat ik een voorliefde heb voor scholeksters vind ik de dalende scholekster het mooist. Als ik lees over het verblijven in een kijkhut dan moet ik je bewonderen dat je dat aankunt. De prachtige resultaten maken veel goed natuurlijk. Veel succes.
  Mariette Pateer

 2. Wijnanda van der Ven op 31 december 2022 om 11:05

  Dag Inge,

  De jonge torenvalk met die vragende oogjes, oh zo pril en onbevangen wat mooi, deze foto trof mij zeer.
  Dankjewel dat je deze mooie foto’s met ons deelt.

  • Inge Duijsens op 1 januari 2023 om 13:25

   Beste Wijnanda,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik moet ook zeggen dat deze foto mij ook zeer dierbaar is. Een heel mooi 2023!
   groetjes Inge

 3. Hans Jacobs op 29 december 2022 om 08:12

  Wat een geweldige foto,s Inge super het is een genot om ernaar te mogen kijken Dank je wel

  • Inge Duijsens op 29 december 2022 om 10:11

   Hoi Hans,
   Dank je wel voor je mooie reactie!
   Groet,
   Inge

 4. Tom Duysens op 28 december 2022 om 19:29

  Prachtig weer Inge, ga zo door

 5. Leo Tukker op 27 december 2022 om 22:03

  Wat een mooie serie foto’s heb je weer weten te maken, Inge. Vooral de foto’s van de Grijze Wouw, Blauwe Kiekendief en de Houtsnip vind ik prachtig. Een prettig leesbare blog ook.

  Groet, Leo

  • Inge Duijsens op 28 december 2022 om 11:14

   Hoi Leo,
   Dank je wel voor je mooie complimenten.
   Groet Inge

 6. Joyce op 27 december 2022 om 20:20

  Geweldig mooie plaatjes Inge! De jonge torenvalk is mijn favoriet. Doet me denken aan mijn kleindochter. Als ze bij haar moeder drinkt, draait ze zich nieuwsgierig naar me (haar oma) om, zonder los te laten. Ik kijk uit naar je overzicht van 2022. Wens je een kleurrijk 2023. Groetjes, Joyce

  • Inge Duijsens op 28 december 2022 om 11:16

   Hallo Joyce,
   Wat een leuk verhaal naar aanleiding van de jonge torenvalk. Dankjewel voor je reactie.
   Inge

 7. Hèlen op 27 december 2022 om 19:29

  Ik vind ze allemaal prachtig maar….de das springt er bij mij echt uit !
  Het is iedere keer weer genieten om je foto’s te bewonderen. Dankjewel hiervoor.

  groetjes Hèlen

  • Inge Duijsens op 28 december 2022 om 11:17

   Hoi Helen,
   Wat leuk dat je reageert. Ik ben ook erg blij met mijn das foto.
   Groetjes Inge

 8. Alois op 27 december 2022 om 15:07

  Wat een schitterende foto’s je top 10 hop naar een gelukkig en gezond fotografie jaar2023.

  • Inge Duijsens op 27 december 2022 om 16:47

   Hoi Alois,
   Dank je voor je leuke reactie. We gaan elkaar vast weer regelmatig zien in 2023!
   groetjes,
   Inge

 9. Els Luijkx op 27 december 2022 om 15:00

  Hi Inge, je weet dat ik een groot fan van je fotos ben. Ik weet nog onze eerste ontmoeting en heb je persoonlijke en professionele fotografie zien groeien. Ik weet zeker dat je blijft groeien. Blijf genieten van de natuur dan blijf ik genieten van je foto’s Liefs Els Luijkx

  • Inge Duijsens op 27 december 2022 om 16:45

   Hoi Els,
   wat leuk dat je weer reageert. Ja je bent altijd enthousiast geweest over mijn foto’s, dank je wel.
   groetjes Inge

 10. Marianne Kling op 27 december 2022 om 14:35

  Hoi Inge,

  Wat een belevenissen en ik kijk met spanning uit naar het vervolg.

  Lieve groetjes uit Amsterdam,
  Marianne ing

  • Inge Duijsens op 27 december 2022 om 14:39

   Hoi Marianne,
   Dank je wel voor je leuke reactie.
   Jammer dat je nu ook niet in Frankrijk bent.
   Veel groetjes terug.
   Inge

 11. Hans Lens op 27 december 2022 om 14:26

  Dag Inge,

  Prachtig!

  Ik heb ook jouw tentoonstelling in Nieuwkoop gezien: mooi!

  Zelf was ik in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw een gepassioneerd vogelfilmer. Alles vanuit een schuiltent, de camera (super 8, Beaulieu camera, met verwisselbaar objectief; Schneider en Leitz vario-elmar en met afstandsbediening) stee- en steevast op een statief van bijna 4 kg.

  Op YouTube Hans Lens vind je er wat.

  Hartelijke groeten,
  Hans Lens

  • Inge Duijsens op 27 december 2022 om 14:38

   Wat leuk Hans,
   Dank je voor je reactie. Film je nog steeds?
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

   • Felix op 28 december 2022 om 22:21

    Heel mooi Inge, al jouw foto’s.
    Speciale herinnering aan de hoppen. Een prachtige vogel, die ik alleen in Spanje net over de Pyreneën heb waargenomen. In Frankrijk hoorde ik ze wel tijdens het lopen, je pakt het geluid van de hop meteen op, als je het kent, maar nooit een hop daar gezien, terwijl ik er lang gewoond heb. De das vind ik ook mooi, in Drenthe weet ik een paar dassenburchten, mijn geheim! Ik wens jou een fijne jaarwisseling en mijn beste wensen voor jou in 2023.

    • Inge Duijsens op 29 december 2022 om 10:17

     Hoi Felix,
     Wat leuk dat je hier een reactie achterlaat. Fijn dat je mijn foto’s mooi vind. De hoppen vind ik ook geweldig, dat geluid en speciaal als ze gaan paren dan laten ze veel hop hop hop geluiden horen.
     Ik mocht ook een paar keer mee naar verschillende burchten in Drente. Helaas lieten de dassen zich niet zien. Voor het fotograferen moet je bovendien hebben dat ze er voor zonsondergang al zijn. Voor mij een paar uur rijden en je moet er ook net voor zonsondergang zijn of voor zonsopkomst, dus ook nog een overnachting boeken om niet in het donker te hoeven rijden. Wanneer je er vlak bij woont en regelmatig kunt gaan kijken is dat super gaaf natuurlijk.

Laat een reactie achter