Top 10 opnames van 2020

 Fijn feestdagen

Terugkijken op 2020

Aan het eind van het jaar is het weer tijd om terug te kijken naar mijn top 10 foto's van 2020. Dit kunnen mijn beste foto's zijn of de foto's waar ik de mooiste herinneringen aan heb. Opvallend is dat mijn top 10 vrijwel geheel bestaat uit foto's die ik in de vrije natuur heb gemaakt en in Nederland. Vorig jaar waren vrijwel al mijn top 10 foto's vanuit een hut gemaakt en in het buitenland.

Maar ik wil beginnen om jullie eerst een heel goed en vooral gezond 2021 toe te wensen. Met veel mooie momenten om te genieten van de vogels om ons heen en de rust die de natuur ons kan bieden, juist in deze tijd.

Afgelopen jaar was vanwege Corona geen standaard jaar. Alle buitenlandse reisjes werden geannuleerd en ook mijn lezingen en expositie konden geen doorgang vinden. Wat wel doorging was dat Edicola (uitgever) mij gevraagd had bij hun mijn eigen vogelagenda uit te geven: Inge's vogels van Europa agenda 2021.

Ik ben super trots op mijn agenda en hij is ook prachtig geworden. Ik heb heel veel leuke reacties erop gekregen, daar voor mijn dank. Mocht je nog een exemplaar willen? Ik heb er nog een paar liggen. Een perfect cadeau ook voor mensen die niet met papieren agenda's werken. Het is een prachtig boekwerk om in te bladeren en te bewaren.

 

Mijn reizen dit jaar

Dit jaar geen vogelreizen naar het buitenland vanwege Corona. We zijn wel in september drie weken naar ons huis in de Franse Pyreneeën geweest. Mijn vriendin Iris was twee weken mee en we hebben samen een aantal vogeltripjes ondernomen, onder andere met mijn Engelse vogelgids Charles.

In oktober ben ik samen met Pieter en onze hond Vere een week op Schiermonnikoog geweest, waar we heerlijk gewandeld en gefietst hebben. Tussendoor was er voor mij ook nog tijd om vogels te fotograferen. We hebben genoten daar.

 

Prijzen bij de fotobond

Eind 2019 ben ik lid geworden van Fotoclub Diafragma in Leidschendam. We hebben iedere maand een opdracht voor de competitie om een foto te maken. De meeste opdrachten hebben niets met natuurfotografie te maken, maar bij vrije opdrachten kan ik wel mijn vogelfoto's kwijt. Verder leer ik om weer anders naar foto's te kijken. Mijn natuurfoto's scoren vaak hoog op de fotoclub, maar mijn andere foto's bungelen ergens onderaan ;-).

Ik ben via de fotoclub ook lid geworden van de Fotobond. Dit is een landelijke organisatie die fotografen ondersteunt in hun ontwikkeling en ook wedstrijden organiseert. Ik heb bij vier van mijn individueel ingestuurde foto's prijzen behaald. Eénmaal een zilver certificaat en drie keer brons. Erg leuk dat mijn natuurfoto's bij de fotobond in de smaak vallen.

Mijn top 10

Van al deze bijzondere momenten die ik in 2020 heb meegemaakt heb ik tien foto's uitgezocht die volgens mij een plekje verdienen in deze top 10. Het zijn niet altijd mijn mooiste foto's, maar wel de foto's die voor mij bijzonder zijn.

Geniet mee van mijn keuzes en op naar een nieuw mooi vogeljaar!

Nummer 10 - Roodmus zingt uit volle borst

Roodmus

De roodmus is in Nederland een schaarse broedvogel, ze overwinteren bijna allemaal in India en Zuid-Oost Azië. Ik heb deze vogel eind mei kunnen fotograferen. Ze zijn in mei het makkelijkst te vinden omdat het mannetje dan volop zingt. Hun zang lijkt op de zin 'Please to meet you'. Je vergeet het niet snel meer, het is een opvallende zang.

De volwassen mannetjes zijn prachtig met hun knalrode kop. Ik was blij dat ik hem nu zo mooi kon fotograferen. Bij eerdere pogingen zat hij steeds ver weg en verscholen tussen de takjes.

Nummer 9 - Parende torenvalken

Parende torenvalken

Op nummer 9 een foto van 'mijn' torenvalkpaartje dat dit jaar voor het eerst in onze tuin heeft gebroed. Toen we vanwege Corona begin maart versneld uit Frankrijk terugkwamen zag ik tot mijn verbazing dat de torenvalken interesse in de nestkast in onze tuin hadden.

Later bleek dat de gemeente de nestkast die bij ons in de straat hing had weggehaald omdat ze bij de boom een vuilcontainer hadden gepland. Niet netjes om in het broedseizoen een kast weg te halen en er geen alternatief voor terug te hangen. Gelukkig hebben ze al snel mijn kast gevonden.

Dat was genieten, zeker in de Coronatijd, dat ik vanuit mijn huis de activiteiten van de valken kon volgen. In de nestkast zat een webcam en ook aan de buitenkant hebben we een (beveiligings-)  camera opgehangen zodat we het leven van de torenvalken van dichtbij konden volgen. Maar liefst negen eieren heeft het vrouwtje gelegd, maar helaas zijn er maar twee eieren uitgekomen. Twee prachtige mannetjes die groeiden als kool en beiden zijn uitgevlogen. Daarna waren ze snel weer vertrokken. Ik hoop dat dit stel volgend jaar weer terug komt in onze tuin.

Meer foto's van torenvalken vind je in mijn alfabet: Torenvalken

Nummer 8 - Jonge staartmezen

Jonge staartmezen

Dit voorjaar ontdekte ik dat er in onze heg een koppel staartmezen aan het broeden was. Zo bijzonder! Ik zie bijna nooit staartmezen in mijn tuin. Een enkele keer zag ik een klein groepje die de tuin (meestal een vetbol) aandeed voor een paar minuten en dan waren ze weer verdwenen.

Dit keer was het anders. Eerst zag ik ze af en aan vliegen met kleine mosjes en veertjes, steeds met z'n tweeën richting de dichte begroeiing van een struik. Tijdens het daadwerkelijk broeden was het relatief rustig. Het vrouwtje neemt het broeden op zich en draait haar staart boven zich, waardoor zij een krul in haar staart krijgt. Op de eerste foto in de galerij zie je nog de krul in de staart van het vrouwtje. Nadat de jongen uit het ei waren gekomen, werd er steeds fanatieker aangevlogen door beide ouders met bekken vol met insecten.

Ik had gelezen dat bij het uitkomen van de jonge staartmezen ze dicht bij elkaar op een tak gaan zitten om warm te blijven en dat de ouders ze dan nog blijven voeren. Dat leek me super cool om vast te leggen en ik had uitgerekend wanneer ze ongeveer zouden uitvliegen. Rond die tijd zat ik hele dagen in mijn schuiltentje om maar niet het moment te missen. Maar toch waren ze opeens weg. Gelukkig heb ik ze na intensief speuren nog kunnen vinden in de tuin van onze buren en ze ook nog kunnen fotograferen. Niet zo mooi als ik gehoopt had, maar ik ben wel erg blij dat het me toch nog gelukt is.

Hieronder nog wat meer opname die ik gedurende een paar maanden in mijn tuin heb kunnen maken.

Nummer 7 - Roerdomp in de vlucht

Roerdomp vleigt uit riet

Nog een Corona-cadeau. Niet ver van mijn huis bleken verschillende koppels roerdompen te zitten. Ik kon er makkelijk naar toe fietsen en je kon regelmatig de roerdompen horen roepen. Een hard laag Hoempa Hoempa geluid, wat vaak door andere beantwoord werd. Omdat ik bijna iedere dag daar ging kijken wist ik waar ik ze kon vinden. Toen het later stil was en de jongen geboren werden zag ik waar de voedselvluchten werden uitgevoerd. Op die strategische plaatsen kon je dan roerdompen in en uit het riet zien vliegen. Geweldig was dat. Voorheen nog niet eerder een vrije roerdomp gezien en nu vlogen ze je om je oren!

Ik ben er misschien wel 40 keer geweest. Het was ook zo'n lekker voorjaar en wat was het rustig op straat in Maart, April en begin Mei. Op een dag zag ik een roerdomp op een andere plek het riet in duiken dan waar ik dacht dat het nest zat. Snel opzij gelopen om te kijken en tot mijn verbazing zag ik drie jonge roerdompen uit het riet komen rennen om ook wat te eten te krijgen. Geweldig, wat was dat mooi om te zien!

Hieronder in de galerij laat ik meer opnames zien die in op deze locatie heb kunnen maken dit jaar.

Nummer 6 - Rotskruiper in de Franse Pyreneeën.

Rotskruiper

Deze opname heb ik gemaakt in de Franse Pyreneeën, hoog in de bergen. Dit kleine vogeltje, dat in de vlucht net op een vlinder lijkt door zijn mooie rood/zwarte vleugels, is erg lastig te vinden. Ik ben al heel wat jaren dat ik in Frankrijk kom, tevergeefs op zoek geweest naar deze bijzonderheid. Hij stond hoog op mijn verlanglijstje van nog te fotograferen vogels.

Gelukkig wist Charles Hopper, mijn Engelse gids in Frankrijk,  waar hij zat en heeft hij ons meegenomen met zijn 4 x 4 over ruig terrein. Daarna volgde nog een flinke klim om bij een waterval te komen waar de rotskruiper eerder gezien was. Zo bijzonder dat je hem dan ziet! Als Charles hem niet had aangewezen had ik hem denk ik nooit gevonden. Een moment om stil van te worden. Zeker wel een uur kunnen bekijken en daarna hield hij het voor gezien.

Nummer 5 - Das

_DSC0547-bewerkt-bewerkt

Ook de das is een soort die ik graag nog eens wilde fotograferen. Ik vind het bijzondere en interessante zoogdieren, maar bij mij in de buurt kun je ze niet vinden. Ze worden vaak pas actief als het schemerig wordt en dan moet je geluk hebben dat ze voordat het donker is hun burcht verlaten zodat je ze nog kunt fotograferen.

De eerste poging was voor niets. De hele avond gewacht, maar geen enkele das gezien. En het is dan ook niet zo dat je nog wat anders kunt fotograferen. Het is een kwestie van geduldig wachten en dan weer een heel eind naar huis rijden in het donker.

Bij de 2e poging had ik niet zo veel hoop dat het succesvol zou zijn, maar opeens zat vlak er naast mij deze das. Eigenlijk te dichtbij om een foto te maken, wat was dat spannend. Later zelfs meerdere dassen gezien, die gewoon naar je toe lopen. Eentje kwam zo'n beetje mijn lens inrennen toen ik op de grond lag. We schrokken er allebei van ;-).

Ik vond het een erg bijzondere ervaring. Volgend jaar hoop ik nog een nieuwe kans te krijgen om deze bijzondere dieren te mogen fotograferen.

Nummer 4 - Twee bosuilen

Twee bosuilen

Vorig jaar zag ik een foto van deze twee bosuilen op het internet langskomen. Die zou ik ook wel graag willen fotograferen! Uilen en roofvogels behoren tot mijn favoriete vogels, en zo twee uilen bij elkaar in zo'n mooi gat dat wilde ik ook wel.

De locatie van broedplaatsen van bosuilen wordt meestal goed verborgen gehouden en het was een heel gepuzzel om er achter te komen waar ik ze zou kunnen vinden. Niet erg dicht bij mij in de buurt in elk geval. Wanneer je niet weet in welke boom de bosuil zit, is het een heel gezoek om de boom te kunnen vinden. Ik heb zelfs wel eens gehad dat ik precies wist in welke boom een bosuil moest zitten, maar ik het gat nog niet kon vinden. Naast dat je de juiste boom weet te vinden, moet je ook altijd maar afwachten of ze 'thuis' zijn. Daarmee bedoel ik dat ze zich gemakkelijk in hun gat kunnen laten zakken en ze zich de rest van de dag niet meer laten zien. Hoe vaak ik al niet tevergeefs naar een locatie ben gereden en de uilen niet thuis waren. Hier had ik geluk. Na lang zoeken vond ik de boom en ik keek door mijn verrekijker en zag van een grote afstand beide uilen zitten. Wat kun je daar blij van worden.

Meer foto's van bosuilen kun je vinden in mijn alfabet: Bosuil

Nummer 3 - Blauwstaart

Blauwstaart

Half oktober waren we een week op Schiermonnikoog. Op waarneming zag ik dat er een zeldzame dwaalgast, de blauwstaart op het eiland zat. Ze broeden meestal in bergachtige, hooggelegen gebieden, in het noordoostelijk deel van Europa, van Finland en van Noord-Azië tot Japan. Hij overwintert in ZO-Azië en keert eind mei weer terug.

De blauwstaart vind ik een erg mooi vogeltje en ik was benieuwd of ik die zou kunnen vinden en fotograferen. Op de plek aangekomen waar hij ongeveer gezien zou worden zag en hoorde ik geen blauwstaart. Ook zag ik geen vogelaars of fotografen. Bij zulke zeldzame vogels zijn die meestal volop aanwezig en maken het dan een stuk gemakkelijker om het vogeltje te vinden. Net toen ik weer terug naar huis wilde gaan, kwam er een fotograaf aan. Hij wist precies waar hij zich ophield en je moest een klein paadje inslaan en dan zou hij zich laten zien tussen de takjes in een donker stuk onder de struiken. En ja inderdaad, na een poosje liet hij zich daar zo nu en dan even zien. Maar van de foto's werd ik niet zo blij. Na een poosje wachten zag ik hem richting het voetpad vliegen waar veel meer licht was. Ik ben daar gaan staan en ik hoopte dat hij dan op de takjes met bessen zou gaan zitten, waar je ook de mooie achtergrond had. En ja hoor, dat deed hij!

Blij met de foto! Ik begreep dat dit nog een onvolwassen exemplaar is. In de zomer hebben volwassen mannetjes een geheel blauwe rug en staart. De kans dat je ze hier in broedkleed aantreft is echter heel klein, maar ik vind deze ook al erg mooi.

Nummer 2 - Woudaap in het avondlicht

Woudaap in het avondlicht

Woudaap is een rare naam voor de kleinste reigersoort die in het riet leeft. Adri de Groot van Vogeldagboek.nl noemt hem daarom altijd rietaapje, wat ik ook een veel betere naam vind. Ze overwinteren in Afrika en enkele paartjes broeden in Nederland.

Niet ver van mijn huis hoorde ik in de maand mei dagelijks twee woudapen mannetjes roepen. Eigenlijk heet het zingen, maar hun zang lijkt voor mij op een schor blaffende hond. Ze laten de vrouwtjes weten dat ze hier zitten. Ze horen is gemakkelijk, maar verder zaten ze steeds verscholen in het riet. Zo nu en dan kon ik een glimp van ze opvangen, met de verrekijker turend tussen het riet of vanaf de andere kant van de plas ver weg. De mannetjes hadden nog een gele snavel. Dit betekent dat ze nog niet gepaard hebben. Van de ene op de andere dag stopte het zingen en dacht ik dat ze vertrokken waren naar een ander gebied omdat ze hier geen vrouwtjes konden vinden.

Een paar dagen later zag ik de woudaap vlakbij omhoog klimmen om naar de overkant te vliegen. Zijn snavel was fel gekleurd! Nu wist ik dat deze gepaard moest hebben en dat een vrouwtje hem had gevonden! Zo spannend om ze dan te kunnen volgen en te kijken of ze ook succesvol jongen zouden krijgen. In de daarop volgende drie weken zag ik ze zelden, maar ik zag nu ook het vrouwtje soms, en vaak op dezelfde plek. Heerlijk om dit stel te kunnen volgen en uiteindelijk te zien dat het nest gelukt is.

Nummer 1 - IJsvogel met visje

IJsvogel met visje

Deze ijsvogel staat boven in mijn top 10 omdat ik het gewoon een prachtige foto vind. Dit vrouwtje had al grote jongen die regelmatig gevoerd werden. Ze had een flinke stekelbaars te pakken die zijn vinnen venijnig opzetten, vechtend voor zijn leven. Wanneer ijsvogels een vis vangen slaan ze de wat grotere vissen eerst dood op een stokje en draaien ze dan om met hun kop naar voren als ze hun jongen willen voeren. Deze ijsvogel gooide het visje hoog op en dat kon ik precies vastleggen. Het visje kijkt je aan en lijkt om hulp te roepen.

Met deze foto won ik de vrije competitie bij onze fotoclub. Ook zat deze bij een eerste selectie bij de Fotobond-competitie. Deze foto is daarnaast geselecteerd om de cover van Inge's vogels van Europa-agenda 2022 te worden.

Wat brengt 2021?

Wat 2021 brengt dat moeten we maar weer afwachten. Maar ik heb wel hoop dat het beter gaat worden.

Ik hoop zo dat er begin 2021 een goed vaccin tegen Corona beschikbaar komt, waardoor we weer wat meer mogelijkheden krijgen.

Ik heb wel weer wat leuke dingen in het vooruitzicht. Ten eerste ben ik door uitgever van Edicola gevraagd om te gaan werken aan een vogelboek voor beginners, met het idee om beginnende vogelliefhebbers kennis te laten maken met 50 vogelsoorten door middel van mooie foto's en uitleg hoe je ze kunt zien in de natuur. In de trant van de Inge's vogelagenda maar dan als mooi boek en naslagwerk. In dit boek komen twee pagina's per vogel en nu eens niet kleine plaatjes, maar bijzondere gedetailleerde foto's om van te genieten. Ik hoop dat de lezer naar aanleiding van mijn boek enthousiast wordt en de natuur intrekt om deze vogels in het echt te gaan bekijken. Een erg leuke opdracht en ik ben al druk bezig om mijn foto's te verzamelen en nog wat bijzondere foto's te maken van de wat meer algemene soorten. Mijn nieuwjaarswens met de pimpelmees is hiervan een voorbeeld.

En natuurlijk hoop ik dat ik volgend jaar weer de foto's mag verzamelen voor de nieuwe Inge's vogelagenda van Europa 2022! Eén en ander hangt af van de omzet van de agenda.... maar dat hoor ik later in 2021.

Mijn foto expositie is verschoven naar mei 2021 en ook mijn reis naar Extremadura. Hopelijk kunnen die volgend jaar wel doorgang vinden. En als reizen straks weer mogelijk is, dan gaan er nog snel een aantal plannen bijkomen....

Tenslotte

Dat was weer mijn overzicht van 2020. Mijn overzicht van 2019 kun je hier vinden.

Dit jaar zijn mijn meeste opnames gemaakt in de vrije natuur in Nederland. Een uitzondering is de ijsvogel, die is vanuit een hut gemaakt. De locatie van de hut is echter wel een natuurlijke locatie bij een meertje. De rotskruiper is in de vrije natuur gemaakt in de Franse Pyreneeën.

Hartelijk dank voor het lezen van mijn blog. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn keuze vinden en welke bij jou nummer een staat. Ik vind het leuk als je een bericht achter laat.

 

60 reacties

 1. Gertjan Pols op 7 mei 2021 om 13:19

  Hoi Inge,

  Na jaren even niet met fotografie bezig te zijn geweest, wil ik dit weer op gaan pakken. eerste doel die ik al jaren op mijn bucket list heb staan is de ijsvogel. Bij toeval kom ik op je site en zie dat je een prachtige foto van een ijsvogel hebt gemaakt vanuit een kijkhut. Heb je tips voor me welke kijkhut hierbij de grootste kans heeft op en ijsvogel?
  Gr. Gertjan

 2. Bart op 14 maart 2021 om 15:04

  Beste Inge,

  Ooit hebben wij samen in Leiden gestudeerd. Jij biologie en later vlgs mij wiskunde en ik biologie en later geneeskunde.
  Bij toeval stuitte ik op jouw site.
  Prachtig om te zien welke schitterende foto’s je maakt, indrukwekkend!!!!!
  Zelf fotografeer ik ook veel, maar heb geen geduld voor fotografie van dieren en vogels.
  Ik zal je site blijven volgen in afwachting van nog meer mooie foto’s.
  Hartelijke groet
  Bart de Koning

  • Inge Duijsens op 14 maart 2021 om 15:07

   Hoi Bart,
   Wat ontzettend leuk dat je reageert! Ik heb nog wel eens gezocht of ik je nog kon terugvinden, maar teveel mensen met dezelfde naam. Jij was altijd “De BART”. Wat een leuke tijd was dat toen. Ik ga je verder privé een bericht sturen.
   Groetjes Inge

 3. Ben Swart op 23 januari 2021 om 15:37

  Beetje aan de late kant, maar ik heb alle foto’s goed kunnen bekijken en vind die van de das wel heel speciaal, en dat zo’n dier je zo toelaat zegt ook wel iets hoe je hun benaderd.
  Succes met alles.

  • Inge Duijsens op 24 januari 2021 om 12:03

   Hoi Ben,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Die ontmoeting met de das was inderdaad erg bijzonder.
   Vriendelijke groet,
   Igne

 4. Jan Slenders op 1 januari 2021 om 21:53

  Hoi Inge,

  Wat een enorm prachtige foto’s en inspirerende verhalen.
  Het is oneindig genieten van deze hobby, je site versterkt dit gevoel.
  Ik kijk uit naar je foto’s van 2021, een goed jaar gewenst!

  • Inge Duijsens op 2 januari 2021 om 06:05

   Dank je wel Jan voor je compliment en beste wensen.
   Jij ook de beste wensen voor 2021.
   Groetjes Inge

 5. r.scholtens op 25 december 2020 om 14:52

  Ga door! You make my day! Everyday!
  Een dagelijks genot om de pc aan te zetten en je nieuwe juweeltjes te bewonderen!
  Oprechte dank!
  Merry Christmas!
  Rick

  • Inge Duijsens op 25 december 2020 om 22:01

   Dank je wel Rick voor je compliment!
   Fijne dagen.
   Groetjes Inge

 6. Greet Laauw op 24 december 2020 om 19:05

  Hoi Inge,
  Wat een genot om naar te kijken.
  Ik had de agenda van dit jaar bij Fanny gezien en was helemaal verbijsterd. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik de agenda niet had besteld…… en nu kan ik hem alsnog kopen. Heeeeeel erg blij mee als het lukt.!!
  En nu weer de prachtige foto s in de vrije natuur. Ook daar doe je het heel goed. Wat een mooie opnames. !
  Ik ben fan van de ijsvogel, de schattige staart meesjes en de parende torenvalken.
  Dank voor het hele verhaal en de wensen voor 2021.
  Op weer een heel mooi vogell jaar.!

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 20:32

   Hoi Greet,
   Dank je wel voor je mooie compliment en leuke reactie! Tuurlijk lukt het met de agenda, die komt naar je toe.
   Groetjes,
   Inge

 7. Ger op 24 december 2020 om 16:11

  Hi Inge,

  Schitterend zoals jij dit hebt opgezet, mooie bijschriften, prachtige foto’s, leuk om te zien en te lezen.

  Het wennen en scoren van het fotograferen van andere thema’s dan vogels/natuur zal je ook vast onder de knie gaan krijgen en ook daar een gedeugde concurrent gaan worden, LEUK!!

  Jullie ook hele fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2021

  Fijn en gezellig je als lid bij onze Fotoclub Diafragma te hebben.

  Hartelijke groet,
  Ger

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 16:17

   Hoi Ger,
   Dank je wel Ger voor je leuke reactie en altijd betrokkenheid bij de fotoclub.
   Ook bedankt voor je wensen en hopelijk kunnen we ergens in 2021 weer bij elkaar komen.
   Groetjes,
   Inge

   • Richard op 24 december 2020 om 17:01

    Prachtig!!

 8. ria op 24 december 2020 om 14:43

  wat een prachtige foto,s om te zien Jij ook fijne dag en en mooi 2021 toe gewenst inge

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 16:18

   Hoi Ria,
   Dank je wel voor je compliment en nieuwjaarswensen.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 9. Florien op 24 december 2020 om 10:17

  Stuk voor stuk prachtige foto’s, ik geniet heel erg van al dat moois. Van de stoere roofvogels tot de aandoenlijke staartmeesjes. De verhalen vind ik ook geweldig om te lezen en ik steek er ook nog wat van op!
  De mooiste foto vind ik jouw nummer 1: de ijsvogel. Daarna de staartmeesjes, blauwstaart, vervolgens de uilen en de rotsvogel. De basis van mijn keuze is voor een deel gebaseerd op voorliefde voor kleinere vogels en wat minder op de technische aspecten van de foto.
  Ik hoop dat je nog lang doorgaat met herbeleven van je foto’s en ik kijk uit naar het boek!

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 11:11

   Dank je wel Florien voor je uitgebreide reactie. Erg leuk om te lezen wat andere de mooiste foto’s vinden en waarom. En leuk dat je naar mijn boek uitkijkt.
   Groetjes Inge

 10. Alex Patty op 24 december 2020 om 05:02

  Prachtige foto,s Inge! Het elke keer bekijken van jou foto,s motiveert mij elke keer om met plezier erop uit te gaan de natuur in ! En anderen aan te steken met onze liefde voor de vogels en de natuur! .fijne dagen !

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 11:12

   Hoi Alex,
   Wat leuk om te lezen dat mijn foto’s je motiveren om met plezier de natuur in te gaan. Heerlijk toch, er is zoveel moois te zien om ons heen.
   Jij ook fijne dagen.
   GRoetjes,
   Inge

 11. marga kamp op 23 december 2020 om 21:43

  Hallo Inge
  Ook ik geniet erg van je bijzonder mooie foto’s. En ik verheug me nu al op het boek dat je mag maken.
  Fijne dagen en gezond 2021
  Marga Kamp

  • Inge Duijsens op 24 december 2020 om 11:08

   Dank je wel Marga voor je fijne reactie.
   Jij ook fijne dagen.
   Groetjes Inge

 12. Ruud Verlaan op 23 december 2020 om 17:46

  Wat een mooie plaatjes.
  De roerdomp en de woudaap zijn mijn favorieten. Prachtig vastgelegd.
  Fijne dagen en weer een mooi foto jaar.
  Groetjes
  Ruud Verlaan

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 19:48

   Dank je wel Ruud, die vond ik ook erg leuk om te volgen. Jij ook een mooi fotojaar!
   groetjes Inge

 13. Gertjan de Zoete op 23 december 2020 om 17:33

  Leuk om te lezen en naar je andere foto’s te kijken. Hopen maar dat we 2021 verlost worden van alle narigheid.

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 19:50

   Hoi Gertjan,
   Dank je wel. Voor jou is het helemaal lastig omdat je afhankelijk bent van toerisme. Ik kon dit jaar niet naar de Extremadura komen. Ik hoop dat het volgend jaar mei gaat lukken.
   Groetjes,
   Inge

 14. Piet op 23 december 2020 om 08:58

  prachtige foto`s dank je wel voor het delen
  Hele fijne dagen gewenst in goede gezondheid

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 11:31

   Dank je wel Piet. Jij ook fijne dagen .
   groetjes Inge

 15. Hetty van der Wal op 23 december 2020 om 00:37

  Ontroerend mooie foto’s, Inge. Fijn dat je er ook wat bij vertelt, heel leuk om te lezen. Die rotskruiper lijkt inderdaad op een vlinder, maar ook op een specht en een kolibrie. Prachtige foto van die das!

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 11:33

   Dank je wel Hetty voor je leuke reactie. Er gaat nu toch een boek komen 😀
   Ja alle foto’s hebben bijna een verhaal.
   groetjes,
   Inge

 16. Rob Bolle op 23 december 2020 om 00:20

  Bedankt voor je goede wensen. Jij ook een geweldig 2021 toegewenst! Ik heb genoten van het foto-overzicht. Het zijn werkelijk pareltjes!

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 11:34

   Dank je wel Rob voor je fijne reactie. Hopelijk zien we elkaar weer volgend jaar bij de vogelwerkgroep.
   groetjes,
   Inge

 17. Elma op 22 december 2020 om 21:49

  Wel een heel mooi jaar Inge- veel plezier komend jaar!!

  • Inge Duijsens op 23 december 2020 om 11:36

   Dank je wel Elma. Ondanks de beperkingen toch leuke dingen kunnen fotograferen.
   Jij ook veel plezier volgend jaar!
   Groetjes
   Inge

 18. Alois op 22 december 2020 om 17:10

  Prachtige serie Inge. Nr 3 vind ik mooiste.

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 17:16

   Dank je wel Alois,
   Ja de blauwstaart is een mooi zangvogeltje en die werkte toevallig even lekker mee. Je hebt aan een goede foto genoeg…
   Groetjes Inge

 19. Mieke Littig op 22 december 2020 om 17:07

  Moeilijk kiezen ! Ik vind ze allemaal prachtig . Erg fijn dat je iedere keer weer al dat moois wilt delen ! Ook fijne Kerstdagen en heel goed 2021 gewenst . Hartelijke groet , Mieke Littig .

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 17:15

   Hoi Mieke,
   Wat fijn dat je weer reageert. Ik vond het ook moeilijk kiezen, ik heb zoveel mooie foto’s gemaakt weer. Maar bij een aantal van deze soorten heb ik wel het meeste tijd in gestoken, ook omdat ik ze zo leuk vond om meer van te zien.

 20. Rien Schrijver op 22 december 2020 om 16:51

  Prachtserie. Fijne dagen en een inspirerend 2021.

 21. Ria Heitkönig op 22 december 2020 om 15:48

  Hartelijk dank voor het delen van je prachtige foto’s met mooi verhaal. Ik genoot al van je foto’s in Adri de Groots Vogeldagboek. Ik blijf je natuuractiviteiten volgen.

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 15:59

   Hoi Ria,
   Wat leuk dat je me nog steeds volgt. Ja Adri’s dagboek is ook een prachtige natuurbeleging.
   Groetjes,
   Inge

 22. Petet Verstraete op 22 december 2020 om 15:43

  Hei Inge… puik werk. Je bent een pro. Mag ik weten welke instellingen je gebruikt, want met mijn sluitertijd op 1/500 voor een zittende vogel en 1/1250 voot een vliegende vogel kom ik niet zo haarscherp uit

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 15:54

   Hoi Peter,
   Voor zittende vogels hangt het erg van de hoeveelheid licht af en of de vogel rustig zit of toch nog druk beweegt (zoals een kwikstaart of kuifmees), maar 1/500 s zal in het algemeen daar goed genoeg voor zijn. Het hangt ook al of je een statief gebruikt en hoeveel mm je je foto’s maakt. Ook moet de rest van je instellingen kloppen. Schiet je wel op continu stand? De scherpte wordt ook beïnvloed door de kwaliteit van je lens en camera, de afstand tot je onderwerp, je ISO en hoeveel je de foto kropt. Bij vliegende grote vogels heb ik meestal 1/2000 of meer en bij kleine vliegende vogels moet dat nog meer zijn.
   Wanneer de Corona wat meer onder controle is en het weer beter weer wordt wil ik weer gaan starten met workshops 1:1 of met max 2 personen vogelfotografie. Die geef ik aangepast op jouw niveau. Wanneer je hier belangstelling voor hebt laat het me dan weten via een email.
   Groetjes,
   Inge

 23. Peter Verstraete op 22 december 2020 om 15:38

  Hei… Inge…. wat ik me dan afvraag bij zo n zuivere reeks… hoe krijg je die zo haarscherp. Mag ik je instellingen kennen. Met mijn Sony met op S Sluitertijd op 1/500 voor een zittende vogel en 1/1250 voor een vliegende vogel kom ik niet zo haarscherp uit. Maar puik werk. Je bent een pro. Vg., Peter

 24. Elvira W. op 22 december 2020 om 15:13

  Het zijn stuk voor stuk weer “beauty’s “. Zulke prachtige foto’s en op het juiste moment op beeld gezet. Gefeliciteerd!!
  Fijn dat je er anderen van mee laat genieten, dank.

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 15:16

   Dank je wel Elvira!
   Met vriendelijke groet,
   Inge

   • Aart Brand op 22 december 2020 om 17:45

    Stuk voor stuk prachtige foto’s, Inge. Daar is veel geduld voor nodig geweest. Mijn voorkeur gaat uit naar de foto van de ijsvogel.
    Fijne Kerstdagen en een gezond 2021

 25. Joyce op 22 december 2020 om 13:17

  Lieve Inge,
  Geweldig! wat een prachtige foto’s. Dat je deze hebt kunnen maken in Nederland geeft mij hoop. Ik denk dat ik meer geduld moet hebben. Als ik lees wat jij voor de mooiste plaatjes doet: het resultaat mag er zijn.
  Groet van Joyce

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 14:09

   Dank je wel Joyce voor je enthousiaste reactie! Hierbij maak ik op dat je ook vogels fotografeert. Dit jaar ben ik wat meer met bijzondere soorten bezig geweest, maar dat had ook wel met Corona te maken. En als je dan van die mooie soorten vlak bij huis hebt is het extra leuk om daar wat meer uit te halen.
   Veel succes in 2021!
   Groetjes,
   Inge

 26. Bert Tillemans op 22 december 2020 om 12:07

  Prachtige reeks.

 27. Mertens Aloïs op 22 december 2020 om 11:04

  Hallo Inge,

  Heel mooie foto’s en bijhorende verhalen. Daar kan ik echt van genieten. Bekijken en herbekijken.
  In detail zie je zoveel meer.
  Hopelijk kan je je fotografie-talent volgend jaar nog meer ontplooien en mooie reizen maken.

  Ik wens je een gezond en fotorijk 2021. Met bijzondere gasten voor je lens.

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 12:19

   Leuk te horen dat je er zo van geniet. Daar doe ik het ook voor. En inderdaad, ik hoop dat er volgend jaar weer meer mogelijkheden zijn en anders blijven we gewoon in eigen land genieten.
   Voor jou ook een gezond 20211
   Groetjes,
   Inge

 28. Sonja Hiemstra op 22 december 2020 om 10:52

  Wat een prachtige vogelfoto’s ! Ik heb ervan genoten Inge , hartelijke groeten van Sonja

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 12:17

   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik hoop volgend jaar ook weel veel moois te kunnen zien en vastleggen.
   Voor jou ook een gezond 2021.
   Groetjes Inge

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 12:18

   Dank je wel Sonja voor je fijne reacties.
   Groetjes,
   Inge

 29. Peter Troost op 22 december 2020 om 10:44

  Prachtige foto’s Inge. Een genot om naar te kijken. Een heel fotorijk en gezond 2021 gewenst.

  • Inge Duijsens op 22 december 2020 om 12:15

   Dank je wel Peter! Voor jou hetzelfde.
   Groetjes,
   Inge

Laat een reactie achter