Scharrelaars in Hongarije

In Hongarije heb ik deze kleurrijke Scharrelaars kunnen fotograferen. Ze waren net aangekomen in het Nationaal park Hortobágy bij de Roodpootvalken kolonie en waren erg actief.

Te midden van deze kolonie is een schuilhut op palen gemaakt waarvan je een prachtig uitzicht hebt op het leven van de Valken en andere vogels die er nestelen.

Op onze eerste dag in deze hut kwam een stelletje Scharrelaars net aan. Zij waren bezig om een nestkast uit te zoeken. Ik keek mijn ogen uit. Wat een prachtig gekleurde vogels zijn het! En wat een temperament hebben ze. Ik had nog nooit eerder een Scharrelaar gezien en dan twee dagen vol kunnen genieten van deze prachtige vogels heel dichtbij was echt een buitenkans.

Scharrelaar

Stelletje

Het was duidelijk dat de Scharrelaars een koppel vormde en ze maakte elkaar het hof. Dit deden ze door samen op een tak tegenover elkaar te gaan zitten en dan met een rollend geluid zich synchroon te strekken en dan helemaal naar voren te buigen. Een imposant gezicht. 

Ze zochten elkaar regelmatig op. Dit leverde vele mooie fotokansen op.

Paring

Om het vrouwtje te verleiden biedt het mannetje een insect aan. Zoals je op de foto kan zien hoeft het niet een groot cadeau te zijn. 

Niet altijd wil het mannetje zijn prooi afgeven aan het vrouwtje. Hier had hij een lekker dik insect te pakken en het vrouwtje is duidelijk geïnteresseerd. Helaas voor haar, hij at het lekker zelf op!

Het mannetje heeft geen zin om dit lekkere insect aan zijn vrouwtje te geven

Ruzie met andere Scharrelaars

Iets later dan het eerste koppel Scharrelaars arriveerde ook een tweede koppel. Dit koppel was ook op zoek naar een nestkast. Er was nog slechts een nestkast vrij en die was al geclaimd door het eerste koppel.

Dat betekende knokken voor deze koppels en weer een hoop actie voor de fotograven.

Poetsen en Portret

Ze namen niet veel tijd voor poetsen, maar deze poetsende kon ik toch nog vastleggen. Ook een keer kwam hij heel dichtbij en kon ik een portretje schieten.

Vliegbeelden

De Scharrelaars waren net aangekomen op deze locatie. Ze waren er heel actief. Aan het zoeken naar een nestkast, hun nieuwe territorium verdedigen, elkaar het hof maken... Kortom er werd heel wat afgevlogen. Ik had daardoor de kans om een aantal vliegbeelden te maken.

Bij deze opname vloog de Scharrelaar naar een tak die vlak boven de hut zat om een nestkast te onderzoeken. Deze opname is van heel dichtbij gemaakt. Ik ben erg verbaasd dat hij zo goed gelukt is, de foto is vrijwel het hele orgineel. Met deze opname ben ik wel heel blij. Dit is wel mijn mooiste foto van 2016 tot nu toe.

Scharrelaar

Ik heb nog meer vliegbeelden kunnen maken. Deze zie je hieronder.

Geweldige vogels

De Scharrelaars hebben een diepe indruk op me achtergelaten. Ik heb erg genoten van hun prachtige kleuren en energieke karakter.

Tijdens mijn reis in Hongarije heb ik ook de Hop kunnen fotograferen. Lees meer over de Hop.

Deze foto's aan je muur

Een aantal van deze foto's zijn beschikbaar in de webshop. Shop hier. Zit jouw voorkeur er niet bij? Laat het even weten!

23 reacties

 1. Alois op 24 augustus 2020 om 08:02

  Schitterend Inge. Chapeau topper.

 2. Marie-Jose Boon op 28 februari 2017 om 21:06

  Hoi Inge,
  Vanavond wilde ik weten wanneer de scharrelaars zo’n beetje binnen komen in Hongarije ( wij hebben nl weer plannen ), en bedacht mij dat ik van jou foto’s langs had zien komen op Facebook, en ging eens even kijken en kwam via die opnames hier terecht. Wat een schitterende opnames heb je weten te maken van deze mooie soort, kleuren en de momenten echt prachtig.

  • Inge Duijsens op 2 maart 2017 om 19:01

   Hoi Marie-Jose,
   Dank je wel voor je compliment. Volgens mij waren jullie er net iets eerder of dezelfde tijd als wij. Ik kan de hutten van Sakertours van harte aanbevelen.
   Groetjes,
   Inge

 3. Gerbert Voortman op 30 januari 2017 om 12:24

  Gave serie Inge! Wij zijn voornemens om dit jaar onze vakantie te boeken in Hongarije. In welke hut heb je deze foto’s gemaakt en die van de hop? Groeten Gerbert Voortman

  • Inge Duijsens op 30 januari 2017 om 13:37

   Hoi Gerbert,
   Hongarije is een fantastische vogelbestemming.
   Wij hebben al onze hutten gehuurd via Sakertours.com. Zij beheren een 10 tal hutten in de omgeving van Hortobágy National Park. Zie hun website.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 4. Nelleke van der Veen op 14 december 2016 om 22:01

  Beste Inge,
  ik ben een leek op vogelgebied – van de Scharrelaar had ik nog nooit gehoord!
  Ik ben blij ermee te hebben kennis gemaakt en nog wel op zo’n bijzondere manier; prachtige foto’s.

  • Inge Duijsens op 14 december 2016 om 22:25

   Beste Nelleke,
   Scharrelaar is ook eigenlijk een beetje gekke naam voor deze vogel. In het Engels heten ze European Roller. In Nederland kom je ze ook niet zo snel tegen.
   Ik was ook erg onder de indruk toen ik ze voor het eerst in Hongarije zag. Dank je voor je compliment.
   Groetjes Inge

 5. Patrick Vandepitte op 17 november 2016 om 14:37

  Prachtige reeks van deze kleurrijke vogels, mooi in beeld gebracht, en met name de vliegbeelden zijn super. Bij zo’ n foto’ is het effenaf genieten. Proficiat.

  • Inge Duijsens op 17 november 2016 om 16:07

   Hallo Patrick,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik heb ook erg genoten van deze prachtige vogels.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 6. Mary Thoms op 8 november 2016 om 21:07

  De serie is compleet en super mooi om te zien. Wat een kleuren. Maar vooral de vliegende scharrelaar, is heel gaaf.(al gezien op FB)

  • Inge Duijsens op 10 november 2016 om 08:41

   Dank je Mary! De foto van de vliegende Scharrelaar is ook mijn favoriet.
   Groetjes Inge

 7. Richard Vermeulen op 19 augustus 2016 om 10:22

  Nou nou….je hebt de kansen wel gepakt. Wat een geweldige foto’s. Heel erg fraai!

 8. Mirjam Pouw op 17 augustus 2016 om 15:35

  Schitterende foto’s! Heel knap gedaan! In de Donaudelta in Roemenië zie je ze ook best veel maar daar kun je ze niet fotograferen zoals jij vanuit een hut hebt gedaan. Zelf heb ik al een paar keer zitten denken om deze reis ook te boeken. Zit je de hele week alleen in een hut of fotografeer je ook wel op andere manieren. Ik zie een beetje op om alleen maar binnen te zitten,
  Overigens vind ik al je foto’s op FB ook heel mooi!

  • Mirjam Pouw op 17 augustus 2016 om 15:37

   Oh ja, via welke organisatie heb je dit geboekt, want er zijn er meerdere die dit aanbieden.

  • Inge Duijsens op 17 augustus 2016 om 16:55

   Hoi Mirjam,
   Wat leuk dat je reageert en dank je voor je complimenten. Deze reis heb ik geboekt bij Sakertours.com. Het was speciaal een vogelhutten fotografie reis. We waren met 6 fotografen, waarvan een van de fotografen het geregeld had. In de hutten zat je met 2 of 3 fotografen. We konden zelf kiezen welke hut we wilden doen. Deze hut heb ik twee volle dagen ingezeten. Het was wel een zware week, want iedere dag zat je de hele dag in de hut. Vroeg op en daarna snel eten, foto’s overzetten en slapen.
   Ik heb heel weinig van het land gezien, alleen vanaf de luchthaven naar het park en terug. Maar het was heel erg de moeite waard.
   Groetjes Inge

 9. Wim Acke op 17 augustus 2016 om 14:35

  Een schitterende blog die je hebt Inge!!!

 10. Arie op 17 augustus 2016 om 06:06

  Ik heb zitten genieten van de foto’s. Heb zelf in Juni in 5 weken tijd, maar twee maal een Scharrelaar gezien in de omgeving van Hortobagy. De hut die je beschrijft ben ik niet geweest, maar schijnt één van de mooiste daar in de buurt te zijn.

  Groeten

  • Inge Duijsens op 17 augustus 2016 om 14:42

   Hoi Adrie,
   Dank je voor je compliment. Wij waren er de eerste week van mei 2016 en de Scharrelaars waren later dan normaal vanwege het slechte weer. We hebben denk ik heel veel geluk gehad, dat ze zich wilde vestigen in de Roodpootvalken kolonie. Deze hut was echt fantastisch, ik denk dat ik er nog wel eens terug ga.

 11. Maatje den Herder op 17 augustus 2016 om 00:43

  onvoorstelbaar knappe foto’s.
  Ik zag veel scharrelaars in de Donaudelta in Roemenië, tijdens een vogelreis toen nog georganiseerd door Tierra, België. We hadden aan heel knappe plaatselijke gids.

  • Inge Duijsens op 17 augustus 2016 om 14:44

   Beste Maartje,
   Dank je voor je leuke reactie. Roemenië lijkt me ook een fantastisch land om vogels te fotograferen.
   Vriendelijke groet,
   Inge

Laat een reactie achter