Papegaaiduikers op de Farne-eilanden

Half juni 2017 ben ik een week naar Seahouses geweest in Engeland met als doel om de Papegaaiduikers op de Farne Eilanden te fotograferen. In juni en juli is de beste tijd voor de Papegaaiduikers.

We zijn gevlogen naar Newcastle en vandaar met een huurauto naar Seahouses, waar we in een B&B logeerde. Daar vandaan kun je bootexcursies maken waar je land op Staple Island en Inner farn.

Wanneer je zo lang mogelijk op de eilanden wil zijn kun je het beste "All day birdwating" boeken. Je bezoekt dan 's morgens Staple Island en in de middag Inner farn. Aan deze tijden wordt strikt gehouden om de vogels tenminste een halve dag rust te geven. Op beide eilanden broeden zo'n 11.000 Papegaaiduikers of te wel Puffins.

In totaal ben ik vier keer op de eilanden geweest. Wanneer de wind ongunstig of te hard is varen de boten niet uit. Vooral Staple island is vaak niet goed te bereiken omdat de haven verkeerd op de wind ligt waardoor ze daar dan niet kunnen aanleggen.

Papegaaiduikers

Wat was dat geweldig om voor het eerst oog in oog met deze grappige vogels te staan.

Ze zijn iets groter dan een duif, maar kleiner dan een eend en wegen tussen de 300 en 700 gram.

De Papegaaiduikers leven het grootste deel van het jaar op zee. In mei en juni komen de volwassen exemplaren aan wal en broeden in grote kolonies in holen die het mannetje graaft.

 

 

Koppels voor het leven

Ze vormen koppels voor het leven en komen vaak weer bij hetzelfde nest terug. Hun band wordt dan versterkt door de snavels tegen elkaar te tikken. Het grappige daarbij is dat er altijd een aantal andere Puffins hierbij toekijken.

Het vrouwtjes legt slechts één ei dat 39 tot 43 dagen duurt voordat het uitkomt.

Visjes vasthouden

In het broedseizoen hebben ze prachtig gekleurde grote snavels, waar ze wel 10 visjes tegelijk in kunnen vasthouden. Ze voeren samen hun jong een tot twee maanden vis, voornamelijk zand spiering. Het jong blijft in het hol.

Hoe doen ze dat toch? Een hele bek vol vis krijgen, zonder de visjes te verliezen bij het vissen?

Papegaaiduikers schuiven de visjes met hun tong achter in hun bek. In hun verhemelte zitten weerhaakjes die de visjes vasthouden zodat ze hun bek kunnen openen zonder ze te verliezen.

Papegaaiduiker met visjes

Voor mijn bezoek aan de Papegaaiduikers hoopte ik al dat ik ze met hun bek vol visjes zou kunnen fotograferen. Ik had het geluk dat ik er op het juiste moment was. De Papegaaiduikers hadden jongen en die werden volop gevoerd.

Het maken van zo'n portretje viel echter nog niet mee. De Papegaaiduikers werden bij het aanvliegen op het nest belaagd door meeuwen. Die wachten ze op en gristen de visjes uit hun bek voordat ze het hol konden bereiken. Het was daarom zaak voor de Papegaaiduikers om zo dicht mogelijk bij hun hol te landen en dan direct het hol in te schieten. Na een paar dagen ontdekte ik gelukkig wat plaatsen waar ze op de rotsen landen en eerst keken of ze veilig naar hun nest konden rennen. Daar was het mogelijk om ze met visjes te fotograferen!

Papegaaiduiker met visjes

In de vlucht

Natuurlijk wilde ik ook proberen deze leuke vogels in de vlucht vast te leggen. Of liever nog bij de landing. De laatste dag stond er flinke wind en kon ik zo gaan staan dat ik de wind in de rug had en de Papegaaiduikers tegen de wind in kwamen aanvliegen. Ik had dan iets meer tijd om scherp te stellen omdat de wind de vogels afremde.

Aanval van Kokmeeuwen

Het moeilijkst om te zien vond ik de aanvallen van de meeuwen op de vogels die met visjes voor hun jong aankwamen.

Soms werd een Papegaaiduiker wel met vijf meeuwen tegelijk aangevallen en dat ging er hard aan toe. Het was een race tegen de klok. Was de Papegaaiduiker in staat om op tijd zijn hol in te duiken?

Gelukkig ging het ook vaak goed en als er een meeuw een aanval deed, verloor de vogel wel wat visjes maar een deel kon hij toch nog vasthouden. Op de foto hieronder zie je zo'n aanval.

Aanval op de vis

De snavel van de papegaaiduiker

In het broedseizoen is de snavel van de volwassen Papegaaiduiker fel gekleurd en groot. In de winter kan de vogel een deel van de snavel er af pellen. De snavel zit dan meer in de weg als hij die niet nodig heeft om al die visjes vast te houden.

Op onderstaande foto kun je zien hoe groot en kleurrijk zijn snavel is.

Papegaaiduiker snavel

Onderstaande foto's zijn vermoedelijk van een jong exemplaar. Hij heeft een duidelijk veel kleinere snavel. Het is denk ik geen jong van dit jaar want die zijn veel grijzer.

Nog meer visjes brengen

De Papegaaiduikers heb ik in mijn hart gesloten. Ze waren zo hard bezig om hun jong te voeren en in strijd met de meeuwen. Op deze eilanden kon je ze van dichtbij bewonderen. De laatste twee dagen heb ik alleen mijn 100-400 zoom lens en mijn gewone lens meegenomen. Met de 100-400 kon ik prima portretjes maken van vogels die wat dichterbij zaten en eigenlijk ging het fotograferen van de aanvliegende Puffins ook gemakkelijker omdat ik dan uit de hand kon fotograferen.

Tenslotte nog wat andere foto's van het brengen van de visjes en opname van in de buurt van het nest.

Tenslotte

Ik vond mijn reis naar de Farne eilanden erg de moeite waard en ik ga zeker nog een keer terug. Ik hoop dat jullie dit verslag leuk hebben gevonden en ik stel er prijs op wanneer je een reactie wil achterlaten.

91 reacties

 1. eveline op 29 april 2019 om 09:41

  Dag Inge,
  ik ga deze week naar seahouses en omgeving. Als je keuze zou moeten maken tussen inner farne en staple mn om de puffins te zien / vast te leggen welke zou je aanraden?
  Wie wet lees je dit bericht nog op tijd. Alvast dank voor je reactie en complimenten voor je verslag incl prachtige shots.

 2. Etienne op 5 januari 2019 om 18:58

  Een heel knap reisverslag, en al even mooie beelden.
  Mvg.
  Etienne

  • Inge Duijsens op 5 januari 2019 om 21:09

   Dank je wel Etienne! Ben je er ook geweest of heb je plannen om naar de Farne-eilanden te gaan? Het is echt de moeite waard.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

   • Frederiek van Rhijn op 12 september 2019 om 18:15

    Mooie foto’s van Papegaaiduikers, Inge!
    Ik neem aan dat ik jouw bericht op mijn Puffins Facebook-pagina mag zetten: “Puffins in quotes”.

    Grtjs Frederiek

    Ps: Ik ben er overigens ook geweest..

    • Inge Duijsens op 16 september 2019 om 21:11

     Hoi Frederiek,
     Dank je wel voor je compliment. Leuk dat je er ook bent geweest. Delen van mijn pagina door middel van links is geen probleem.
     met vriendelijke groet,
     Inge

  • Jacqueline op 12 mei 2019 om 08:04

   Hoi! Prachtige Foto’s, ik ga 5 juni er naar toe en hoop dat ze dan ook al druk bezig zijn met het voeren van de jongen. Leuk om te lezen, groetjes Jacqueline

 3. yana op 13 augustus 2018 om 12:50

  hallo,

  prachtige foto’s heb je, ik ben nu in juli en augustus naar ijsland geweest, we hebben daar enkele in de verte gezien, maar niet echt van dicht, we konden ze gaan spotten in de westfjorfen maar hadden er geen tijd voor en niet de gepaste auto om zo ver te rijden in de westfjorden. We zouden graag in december is naar noorwegen gaan. zou je dan ook kunnen puffins spotten in runde??

  • Inge Duijsens op 13 augustus 2018 om 13:48

   Hoi Yana,
   Dank je voor je compliment. Zo ver ik weet komen de papegaaiduikers alleen in de zomermaanden aan land om te broeden en kun je ze dan ook alleen van dichtbij fotograferen. Dit zal ook voor Noorwegen gelden. Ik vond op internet dat de beste voor Runde is van april tot half juli. De rest van het jaar zwemmen ze op zee.

 4. Judith Scharenborg op 30 juli 2018 om 09:26

  Hoi Inge, nu weet ik het zeker ,na het zien van jouw prachtige foto’s van de papagaaiduikers. Wij gaan volgend jaar in juni naar Schotland om ze te fotograferen. Hopelijk krijg ik ook de kans om zulke mooie foto’s te maken. Heb ze al eens gezien op Runde in Noorwegen, maar daar waren teveel fotografen op een klein stukje land. Ga opnieuw een kans wagen op de Farne isles. Dank je wel voor de prachtige foto’s en ga je volgen op instagram.

  Groetjes Judith Scharenborg.

  • Inge Duijsens op 2 augustus 2018 om 21:21

   Hoi Judith,
   Dank je wel voor je leuke reactie! Op de Farne eilanden zijn ook veel fotografen, maar als je tot het eind van de middag wacht, kun je ook wel wat rustigere plekjes vinden.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 5. Ciska op 3 juni 2018 om 17:07

  Wat een prachtige reportage! Wij gaan ca 20 juni naar de Farne Eilanden en hopen dan ook deze bijzondere en mooie vogels te kunnen bewonderen!

  • Inge Duijsens op 7 juni 2018 om 13:10

   Hoi Cisca,
   Hartelijk dan voor je compliment en wat leuk dat je reageert. 20 juni lijkt me de perfecte tijd, ik was er vorig jaar dezelfde periode. Je krijgt vast genoeg mogelijkheden om deze mooie vogels vast te leggen.
   Groetjes,
   Inge

  • Anja Viirn op 7 juni 2018 om 20:23

   Ik ga as maandag en hoop zo met zulke fotoos thuis te komen !
   Petje af “ schitterende reportage “
   Gr Anja Voorn

   • Inge Duijsens op 12 juni 2018 om 09:55

    Hoi Anja,
    Dank je voor je compliment. Heel veel plezier op de Farne eilanden en ik denk dat je ook erg blij met je foto’s gaat zijn.
    Groetjes,
    Inge

 6. Robert Westerhof op 4 februari 2018 om 07:12

  Hallo Inge,
  Schitterende foto’s! Mijn complimenten! Heb zelf ook wel interesse om hier een weekeinde eens naar toe te gaan. Heb je misschien een indicatie voor mij qua kosten. Reis, overnachting en eilandbezoek?
  Met vriendelijke groet,
  Robert Westerhof

  • Inge Duijsens op 9 februari 2018 om 14:54

   Hoi Robert,
   Beste Robert,
   Dank je voor je compliment.
   De kosten van de reis hangt er erg vanaf hoe je het organiseert. Je kunt met eigen auto en de boot gaan of met een vliegtuig en huurauto/ of bus. Ook heb je verschillende prijsklassen voor de overnachtingen en wat je uitgeeft voor eten. Hotels zijn in het hoogseizoen aardig aan de prijs. Het hangt er natuurlijk vanaf of je alleen gaat of een kamer deel. De pond is nu voordelig, dus dat scheelt weer. Houd er rekening mee dat je naast je boot tripje ook nog een bijdrage betaald aan de trust om de Farne eilanden te kunnen bezoeken. Dat is afhankelijk hoeveel uur je naar de eilanden gaat. Zie hier de prijs voor een hele dag naar het eiland met de boot: hele dag trip naar Farne eilanden. .
   Je betaald daarvoor dus 40 pond voor de boottrip en 27,30 pond national trust landing fee.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

 7. Paul van de Keer op 27 december 2017 om 00:46

  Hoi Inge,
  Leuk verslag met mooie foto’s! Ik ga 9 juli vijf dagen heen. Heb de puffins op een aantal plaatsen opgezocht, diverse plekken op IJsland (mijn favoriete land), Shetlands, Lunga Island. Ze blijven zo leuk!
  Ik heb ook een 100-400 en de perfecte “kop met vis” ontbreekt eigenlijk nog 🙂 Foto’s van mij staan op Reisreporter van Columbus Magazine, wat een mooie verzamelplaats van reisfoto’s en -ervaringen is. Ik ben reisreporter Oryx.
  Groetjes, Paul

  • Inge Duijsens op 27 december 2017 om 21:15

   Hoi Paul,
   Dank je voor je compliment! Ze zijn zeker leuk, ik wil ze ook nog een keer op een ander moment opzoeken. Bijvoorbeeld wanneer ze net aankomen en kennismaken met hun partner met snavelen of in een andere omgeving. Het blijven erg leuke vogels.
   Groet,
   Inge

 8. Nico Pycke op 16 december 2017 om 21:46

  Deze dieren hebben altijd al een warm plaatsje in mijn hart gekregen. Ik heb enorm genoten van je reisverslag en wat een prachtige foto’s. Wat een “geweldige” ervaring. Ooit wil ik deze vogels ook eens in het echt zien, ze zijn zo mooi, zo schattig en zo fascinerend. Zijn er geen verenigingen die zich inzetten voor de papegaaiduikers?

  Groetjes uit Brugge

  • Inge Duijsens op 18 december 2017 om 10:58

   Hoi Nico,
   Dank je voor je compliment en je leuke reactie. De Farne eilanden en hun vogels daarop worden beschermd en beheerd door de National trust van Engeland. Je betaald aan de trust wanneer je de eilanden bezoekt en zij zorgen ervoor dat de vogels daar kunnen broeden en dat de bezoekers ze niet teveel verstoren. Zo hebben ze bijvoorbeeld ingesteld dat je Staple Iland alleen in de ochtend mag bezoeken en inner Farn alleen in de middag en dat de eieren beschermd worden op plaatsen waar ze vlak naast op op het pad liggen van de Artic sterns.
   De Farne eilanden bied de mogelijkheid om deze interessante en leuke vogels van dichtbij te kunnen zien en dan voor altijd in je hart te sluiten.
   Groetjes,
   Inge

 9. Mary Thoms op 27 november 2017 om 11:43

  Hoi Inge
  Wat een prachtige foto’s weer. Ik wil met nog 3 vriendinnen die reis gaan maken in juni. Ik zou wat meer info willen.
  Zoals bereikbaarheid, waar heb je gelogeerd, wat ben je ongeveer kwijt aan deze reis, ben je er niet met teveel mensen? Veel vragen he? Maar misschien wil je info sturen via de mail.

  Groetjes Mary xx

  • Inge Duijsens op 28 november 2017 om 11:46

   Hoi Mary,
   Dank je voor je leuke reactie. Ik heb je per mail inmiddels beantwoord.
   Groetjes,
   Inge

 10. Mirka Koot op 8 oktober 2017 om 09:08

  Wat een prachtige foto’s en mooi dat je verteld hoe je je reis hebt voorbereidt. Ik wil ook graag de papagaaiduikers van dichtbij zien en zeker fotograferen. Wanneer ik naar georganiseerde fotoreizen kijk vind ik de prijs zo aan de hoge kant, ik dacht ik kan ook zelf die kant op lijkt me, en dat heb jij gedaan. Ik heb nog een vraag zou een 70-200 mm voldoende zijn? Ik lees dat jij de 100-400 mee had maar zat je dan ook daadwerkelijk op de 400.
  Nou prachtige foto’s allemaal trouwens niet alleen van de papagaaiduikers, groetjes Mirka Koot

  • Inge Duijsens op 9 oktober 2017 om 15:17

   Hoi Mirka,
   Hartelijk dank voor je positieve reactie. De Farne eilanden zijn inderdaad eenvoudig zelf te doen. Met je 70-200 lens kan je daar ook mooie opnames maken, maar ik heb er ook wel een aantal op 400mm gemaakt.
   groetjes,
   Inge

 11. Ria Brouwer op 13 augustus 2017 om 14:30

  Lees voor de eerste keer je blog (ontdekt via Adrie de Groot). Prachtige foto’s. Zag papegaaiduikers op IJsland en ze hebben ook mijn hart gestolen. Waarschijnlijk hadden ze toen (nog) geen jongen, want het lukte me niet er eentje met visjes in de snavel te vinden. Dat maakt jouw foto’s extra bijzonder.

  • Inge Duijsens op 13 augustus 2017 om 19:46

   Beste Ria,
   Ik heb ook voor het eerst op IJsland Papegaaiduikers gezien, maar alleen op zee en die waren toen al klaar met broeden. Toen is wel het zaadje gelegd dat ik ze nog eens van dichtbij wilde fotograferen.
   Groetjes,
   Inge

 12. Margriet Wouters op 13 augustus 2017 om 14:26

  Hi Inge,

  Wat een prachtige, zorgzame schatjes en fantastisch in beeld gebracht.
  Heb er erg van genoten en doorgestuurd naar anderen om mee te genieten.
  Dank je wel en complimenten.
  Hartelijke groet,
  Margriet.

  • Inge Duijsens op 13 augustus 2017 om 19:44

   Beste Margriet,
   Erg leuk dat je reageert en mijn blog ook nog naar andere doorstuurt. Daar doe je het voor.
   Groetjes,
   Inge

 13. P.C. van Beest op 13 augustus 2017 om 10:43

  Wat een leuk stukje en prachtige foto’s Inge!
  Geweldig eens wat meer te weten over dit pracht vogeltje!

  Groet,

  Peter.

  • Inge Duijsens op 13 augustus 2017 om 19:44

   Hoi Peter,
   Dank je wel voor je compliment.
   Groetjes,
   Inge

 14. Aafje van de Braak op 11 augustus 2017 om 19:53

  Hoi Inge Wat een mooi verslag met prachtige foto’s. Lijkt me ook super om een keer heen te gaan. Groetjes Aafje

  • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 21:44

   Hoi Aafje,
   Dank je voor je leuke reactie! Ik kan het je van harte aanraden om een keer te gaan doen.
   Groet,
   Inge

  • joyce op 13 augustus 2017 om 09:52

   Beste Inge,
   De puffin is ook mijn favoriete vogel. Ik zag ze op Skellig Michael, Ierland.
   Dank voor je prachtige foto’s!
   Groet, Joyce

   • Inge Duijsens op 13 augustus 2017 om 19:43

    Beste Joyce,
    Dank je voor je leuke reactie!
    Groet,
    Inge

 15. Suzanna van Daal op 11 augustus 2017 om 19:28

  Dag Inge,

  Hoewel ik je niet persoonlijk ken wil ik je heel graag bedanken voor deze prachtige fotoserie van een van de mooiste vogels die ik ken (dat vind ik tenminste) en ze zijn van prima kwaliteit.
  Fijn dat je dit met ons wil delen.

  • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 21:46

   Hoi Suzanna,
   Dank je voor je fijne reactie!
   Groet,
   Inge

 16. Els Luijkx op 11 augustus 2017 om 09:07

  Hoi Inge, ben weer onder de indruk en niet alleen van de mooie foto’s. Ook de uitleg hoe je de foto’s heb gemaakt geeft een volledige beleving. Ben blij al fan te zijn van af het begin fotografie van jou . Top hoor

  • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 11:36

   Hallo Els,
   Dank je voor je erg leuke reactie! Voor jullie ook een leuk tripje, hoewel ik niet weet of je met de camper op de boot kan. De omgeving daar is ook erg mooi.
   Groetjes,
   Inge

   • Paul van de Keer op 27 december 2017 om 00:49

    Met camper vanuit IJmuiden kan uiteraard. ..

  • Henk Bos op 11 augustus 2017 om 19:34

   Hoi Inge,
   Wat een geweldig blog over de papegaaiduikers op de Farne eilanden …En wat een geweldig mooie scherpe foto’s en momenten. Top!

   • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 21:45

    Hoi Henk,
    Was leuk om (weer) met je kennis te maken en leuk dat je reageert.
    Groetjes,
    Inge

 17. Elma Gussenhoven op 11 augustus 2017 om 05:57

  Zo leuk geschreven Inge. En het geeft een goed beeld van de eilanden. Dat ze moeilijk te bereiken zijn door weersomstandigheden. Zo kan het gebeuren dat je gemaal niet op de eilanden kan komen zo als ik dat vorig jaar heb mee gemaakt.
  Prachtige foto’s en heerlijke belevenis in woord en beeld vast gelegd.!

  • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 11:35

   Hoi Elma,
   Dank je wel Elma. Dankzij dat ik jou ontmoet heb daar heb ik nog vele mooie foto’s die dag kunnen maken. En klopt helemaal wat betreft het weer. Ik had er wel iets over gehoord, maar als je er niet geweest bent is het onduidelijk hoe het allemaal werkt.
   Groetjes,
   Inge

 18. Trudy op 10 augustus 2017 om 22:51

  Wat een mooie foto’s en leuk verslag Krijg er helemaal zin in. Staat op mijn verlanglijst!
  Gr Trudy

  • Inge Duijsens op 11 augustus 2017 om 11:33

   Beste Trudy,
   Het is erg leuk om te doen. Er zijn ook weekend trips vanuit Nederland.
   Groetjes,
   Inge

 19. Janet op 10 augustus 2017 om 21:56

  Een leuk verslag om te lezen. En wat zijn het mooie maar ook grappige vogels! Ze hebben iets aaibaars/knuffelbaars over zich. Je hebt ze prachtig gefotografeerd!

 20. Corry van Tol-Straathof op 10 augustus 2017 om 20:06

  Hoi Inge. Wat een geweldige reis met zoveel prachtige papegaaiduikers. En je hebt werkelijk een prachtig verslag en schitterende serie geniet-foto’s erbij gevoegd…….ik kan even meegenieten, alsof ik er even zelf ben. Bedankt voor je speciale verslag

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:36

   Hoi Corry,
   Wat leuk dat je weer reageert! Graag gedaan.
   Groetjes,
   Inge

 21. Sandra op 10 augustus 2017 om 19:46

  Prachtfoto’s van prachtvogels. Ik ben me voor volgend jaar aan het oriënteren en vraag me af wat een goede tijd is. Wanneer was jij er precies?
  Heb je de excursies van te voren geboekt of ter plekke?

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:15

   Hoi Sandra,
   Ik was er van 17-6 tot en met 24-6-2017. Het kan ieder jaar wat anders zijn, afhankelijk van de temperatuur en het weer. Ik heb de boot tripjes ter plekke geboekt, maar ik raad je aan voor de eerste dag die van te voren te boeken. Toen wij ’s avond aankwamen was het kantoortje gesloten en de volgende morgen konden we niet meer de dagtrip boeken. via http://www.farne-islands.com/ kun je Billy Schield boeken “all day Bird Watch”, je betaalt pas als de trip doorgaat.
   Met vriendelijke groet,
   Inge

   • Sandra op 10 augustus 2017 om 21:43

    Hoi Inge,
    Dankjewel voor de bruikbare informatie en tips!
    Met vriendelijke groet,
    Sandra

    • Inge Duijsens op 18 augustus 2017 om 20:13

     Let op Sandra,
     Ik had me een maand in de datum vergist. Ik was er half juni (zie hierboven)

 22. Joke op 10 augustus 2017 om 19:35

  Geweldig mooie foto’s en een mooi verhaal. Ik hoop ze zelf ook nog eens te zien.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:10

   Beste Joke,
   Dank je voor je compliment. Ik zou er zeker eens naar toe gaan. Ze zijn zo leuk om te zien.
   Groetjes,
   Inge

 23. Liesbeth Rodriguez de Miranda op 10 augustus 2017 om 19:07

  Hoi Inge,
  Geweldige foto’s, leuk verhaal erbij. Dat smaakt naar meer, ga lekker zo door, ik hang aan de computer!. Heb er zelf ook zo genoten. Je komt ogen en oren te kort daar.
  Stuur je blog door naar vrienden van me waar ik mee op vakantie was.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:09

   Hoi Liesbeth,
   Wat leuk om te horen, dat jullie er ook geweest zijn en dat je nu mijn blog doorstuurt. Dank je wel.
   Groetjes,
   Inge

 24. Han Peper op 10 augustus 2017 om 18:51

  Weer hele mooie foto’s maar dat extra verhaaltje erbij maakt het helemaal af. Zo heb ik ook weer wat over de Papegaaiduikers geleerd. Top!

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:08

   Hoi Han,
   Dank je wel voor je leuke reactie.
   Groetjes,
   Inge

 25. Linda op 10 augustus 2017 om 18:15

  Mooi om te zien en leuk om er wat achtergrond info over te lezen. Iets om op het wensenlijstje te plaatsen. Helaas kan ik niet in die tijd vakantie nemen (onderwijs), dus blijft het bij kijken naar jouw foto’s .

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:07

   Hoi Linda,
   Dank je voor je leuke reactie. Deze locatie is niet zo ver weg, veel mensen gaan gewoon een weekend.
   Groetjes,
   Inge

 26. Ellen van Heugten op 10 augustus 2017 om 17:01

  Wat een mooie foto’s , je krijgt zo een volledig beeld over hoe ze leven.
  een kijkje in het leven van deze prachtige vogels en even zo prachtig gefotografeerd.
  Ik heb er zo van genoten, dank je Inge Duijsens !!

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:07

   Hoi Ellen,
   Dank je wel voor je fijne reactie. Ik heb inderdaad geprobeerd de meerdere facetten van deze vogels te laten zien.
   Groetjes,
   Inge

 27. Fons op 10 augustus 2017 om 16:12

  Hoi Inge

  Super leuk verslag schrijf je over je reis en beleving,
  En natuurlijk een mooie serie er van kunnen maken

  Aan komend jaar ga ik er ook naar toe , staat al zo lang op mijn lijstje hahah

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:06

   Hoi Fons,
   Dank je wel voor je leuke reactie! Zou het zeker gaan doen, ze zijn echt heel leuk om te fotograferen.
   Groetjes,
   Inge

 28. Willy van Weij - van der Craats op 10 augustus 2017 om 15:46

  Hoi Inge,

  Ik heb genoten van het verslag over de papagaaiduikers.
  Wat een pracht foto’s heb je gemaakt.
  Heb ze nog nooit in het echt gezien maar ben, door jouw reportage
  , toch ook verliefd op deze mooie vogels geworden.
  Dank je wel dat wij mee mogen genieten.

  Groetjes,
  Willy

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:05

   Hoi Willy,
   Dank je voor je leuke reactie.
   Groetjes,
   Inge

 29. Hetty van der Wal op 10 augustus 2017 om 15:45

  Hoi Inge,
  Wat een olijke vogels zijn dit. Je weet je enthousiasme goed over te brengen. Het werkt aanstekelijk. Ze hebben wel wat weg van pinguïns, daarom zijn de foto’s met de vleugels (best klein) ook heel verrassend. Met al die kleuren lijken ze wel geschminkt. Prachtige foto’s, duidelijk met liefde gemaakt. Die meeuwen zijn dan misschien hinderlijk, maar (ik was zo dom om even op Wikipedia te kijken) de mens is zoals gewoonlijk een stuk gevaarlijker… Ze moeten het vooral hebben van liefhebbers zoals jij. Zet hem op! Dit is weer een leuk informatief kinderboek 🙂
  Groet,
  Hetty

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:05

   Hoi Hetty,
   Dank je voor je leuke reactie. Hier op de Farne Eilanden worden ze beschermd door de Engelse Trust. Die zorgt dat het natuurgebied in stand blijft. Wanneer het wat wordt met het kinderboek van de wilde eend, is dit deel 2 over “de Puffin”.
   groetjes,
   Inge

 30. Bertus van Gerrevink op 10 augustus 2017 om 15:23

  Het is een mooi verslag geworden en de platen mogen er ook wezen. Ga er in juni 2018 samen met Cor Visser naar toe.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:02

   Hoi Bertus,
   Dank je wel! Gaaf dat je er volgend jaar naar toe gaat.
   Groetjes,
   Inge

 31. Conny veenhuis op 10 augustus 2017 om 14:41

  Hoi Inge,
  Mooie foto’s en leuk verslag. Je verwend ons weer ermee. Farne eilanden stond al op mn lijstje maar ben nu nog iets enthousiaster…
  Hopelijk volgend jaar doen.
  Groetjes

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 20:02

   Hoi Conny,
   Dank je wel en graag gedaan. Het is erg leuk om te doen Conny, ik kan het je zeker aanraden!
   Groetjes,
   Inge

 32. Henny.hoefakker op 10 augustus 2017 om 14:19

  Beste Inge met genoegen heb ik het gelezen en de foto’s bewonderd geweldig mooi zijn ze geworden en een duidelijk verhaal erbij wat prettig leest dus gewoon Top. gedaan.
  Zelf nu voor de 2e keer naar Runde geweest maar daar kom je niet zo dichtbij dus neem ik je gegevens mee wie weet ga ik hier eens naar toe want deze vogels zijn geweldig om te zien.
  Bedankt
  Groet Hennie Hoefakker

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:39

   BEste Henny,
   Over Runde ook goede dingen gehoord. Maar dit wat ook erg gaaf. Wel druk met mensen en fotograven, maar als je de hele dag gaat wordt het op het laatst rustiger.
   Groet,
   Inge

 33. Yolanda op 10 augustus 2017 om 14:16

  Geweldig! Zou zelf ook een keertje gaan

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:39

   Wel let je? Het is niet ver weg en niet ingewikkeld.
   Groet,
   Inge

 34. Harry opschoor op 10 augustus 2017 om 14:09

  Mooie fotoos, en een leuk verslag. Hoop zelf ook een keer te gaan, in Denemarken.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:38

   Dank je wel Harry,
   Zou ik zeker doen ze zijn erg fotogeniek!
   Groet,
   Inge

 35. Van der Veken George op 10 augustus 2017 om 14:03

  Mooi verhaald en bijzonder knappe foto’s!
  Ik zou er ook heel graag naartoe gaan maar vraag mij af of ge alles niet zelf kunt boeken.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:38

   Het is helemaal niet moeilijk om het zelf allemaal te regelen. Met de boot of vliegtuig naar Newcastle en dan rijden naar Seahouses. Gaat ook een bus naartoe. In Seahouses overnachten en dan kun je lopen naar de haven. In de haven of via internet kun je verschillende boottripjes boeken. Die van Billy Schield vond ik de beste. Die bieden de hele dag de mogelijkheid tot fotograferen en dan kun je ook op beide eilanden.
   Met vriendelijke groet,
   Inge Duijsens

 36. ilona witowski op 10 augustus 2017 om 13:53

  De foto’s en het bijbehorende verhaal………….GEWELDIG! Ik heb er heel erg van genoten!

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:28

   Dank je wel Ilona voor je fijne reactie!
   Groetjes,
   Inge

 37. Rob op 10 augustus 2017 om 13:52

  Hallo Inge ,
  Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s en mooi verslag erbij ik heb genoten van je blog
  Gr Rob Wijn

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:28

   Beste Rob,
   Dank je wel voor je leuke reactie.
   Groetjes,
   Inge

 38. A G Hols op 10 augustus 2017 om 13:44

  Leuk verhaal een mooie serie foto’s top

 39. Louis op 10 augustus 2017 om 13:32

  Hallo Inge, prachtige serie, leuk om te zien hoe de meeuw de visjes inpikt!

  gr Louis

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:27

   Beste Louis,
   Dank je wel Louis voor je compliment. Dat met die Meeuwen viel niet mee om vast te leggen, want dat ging zo snel!
   Groetjes,
   Inge

 40. Hans-Peter Uebelgünn op 10 augustus 2017 om 13:26

  Geweldige foto’s, moet vast een geweldige en mooie ervaring zijn geweest.

  • Inge Duijsens op 10 augustus 2017 om 14:25

   Hoi Hans-Peter,
   Dank je voor je compliment! Het was inderdaad een bijzondere ervaring waar ik geen genoeg van kon krijgen.
   Groet,
   Inge

Laat een reactie achter